Muncă Știri

Federația sindicală LO confirma: Grevă generală!

Scris de Daniel Solheim

Nu au existat progrese în procesul de mediere în ce privește negocierile salariale, iar duminică după-amiază, medierea între părți a fost întreruptă.

La mediere: managerul NHO, Ole Erik almlid și liderul LO, Peggy Hanssen Følsvik, s-au întâlnit cu presa la începutul medierii. (Foto: Terje Pedersen/NTB)

În timpul nopții federația sindicală a salariaților LO a prezentat o pretenție de majorare a puterii de cumpărare cu 5 %. LO consideră că NHO nu a arătat nicio intenție de a veni în întâmpinarea acestei pretenții.

Părțile au s-au întâlnit la mediere vineri, iar duminică după amiază părțile au anunțat întreruperea medierii.

Mediatorul general Mats Rulan este ferm în ce privește faptul că negocierile au fost dificile.

– A fost o situație complet blocată. Este un lucru grav. Suntem foarte dependenți ca să existe o mișcare între părți, pentru a putea continua, spune Ruland.

Mediatorul național Mats Ruland s-a întâlnit cu presa sâmbătă seara. (Foto Terje Pedersen/NTB)

Chiar dacă Ruland susține că nu este mai puțin optimist acum în comparație cu sâmbătă seara, când a discutat cu presa la miezul nopții, el este clar despre faptul că negocierile sunt foarte dure.

– Există posibilitatea unei întreruperi?

– Sper să nu se ajungă la o întrerupere, dar dacă părțile nu arată nicio intenție de a a se mișca, se va ajunge la conflict. Un mare conflict, spune Ruland în dialog cu NRK.

Mediatorul național spune că părțile vor continua negocierile.

Pentru că decontul salarial din acest an este unul intermediar, părțile negociază doar în ce privește salariul.

Se poate ajunge la grevă generală

Aproximativ 25.000 de membri din federația sindicală LO și YS sunt pregătiți să intre în grevă începând de duminică dimineață, în cazul în care medierea se întrerupe.

LO a anunțat că intenționează să scoată la grevă un spectru mare de industrii din mari părți ale țării.

Printre altele, o eventuală grevă va afecta fabricile de bere, precum Hansa și Mack. De asemenea și Coca Cola poate fi afectată în cazul unei greve generale.

În cazul unei eventuale greve generale vor putea fi afectate, printre altele, și fabricile de bere.
LO anunță că greva va crește

Încă din timpul nopții spre duminică, LO a anunțat că numărul salariaților care vor intra în grevă va fi și mai mare.

LO anunță că încă 15.509 membri de sindicat vor intra în grevă începând de vineri, săptămâna viitoare. Anterior LO anunțase că 22.947 de salariați vor intra în grevă începând de duminică.

În cazul în care medierea nu duce la un consens între LO și NHO, înseamnă că începând de vineri, 38.000 de salariați membri ai LO vor intra în grevă, a consemnat LO într-un comunicat de presă.


Ce înseamnă decontul salarial din acest an?

Despre ce este vorba?

În acest an se negociază un decont salarial intermediar. Asta înseamnă că părțile (LO și NHO) negociază doar salariile. Federația sindicală a salariaților LO și Federația sindicală a angajatorilor, NHO, demarează negocierile salariale pentru sectorul privat.

Ce este modelul din prima linie (frontfagmodellen)?

Deconturile salariale din Norvegia se fac în conformitate cu modelul din prima linie. Asta înseamnă că sectorul privat din industrie, expus la concurență, participă primul la negocierile salariale. Rezultatul acestor negocieri oferă apoi cadrul pentru deconturile salariale pentru alte grupe de salariați.

Care sunt pretențiile LO?

LO cere o creștere reală a salariilor, adică salariul să crească mai mult decât rata de inflație de 4,9 %. NHO nu vrea să promită o creștere reală a salariilor, dar spune că majorarea trebuie să fie decisă de posibilitățile reale de plaltă ale companiilor.

Cine nu participă la negocierile modelului din prima linie?

Salariații din sectorul public negociază salariile în deconturi salariale proprii. Mai multe grupe din sectorul public consideră că este posibilă acordarea unei majorări mai mari a salariului în cadrul modelului din prima linie.

Cum se efectuează negocierile?

Decontul salarial începe cu negocieri care pot duce la un acord sau la o întrerupere. În cazul întreruperii se ajunge la mediere, la Mediatorul Național. Dacă medierea nu produce rezultate, se ajunge la grevă.


sursa: NRK.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu