Muncă NAV Skatteetaten Statens Vegsvesen Știri UDI

Fiecare al treilea șofer de furgonetă conduce la negru

Scris de Daniel Solheim
Verificare: Centrul de criminalistică în câmpul muncii a efectuat o serie de controale în industria transporturilor de mărfuri cu furgonete în Oslo și zonele adiacente în anul 2022. Situația nu este bună, reiese din raport.

– Standardul este departe de cel la care te poți aștepta într-o bransă profesionistă.

Transportul cu furgonete din Oslo și împrejurimi este de câțiva ani sub controlul Centrului de criminalistică în câmpul muncii (A-Crime) din Oslo. Acest centru este un grup interdisciplinar cu reprenzentanți ai Autorității Fiscale din Norvegia, NAV, Poliție, Inspecția Muncii și Autoritatea Vamală. Centre asemănătoare sunt instituite și în alte regiuni ale țării.

Un proaspăt raport întocmit în urma controalelor efectuate în Oslo și zonele adiacente în cursul anului 2022 prezintă o branșă afectată de încălcări ale reglementărilor și nimic nu indică vreo schimbare majoră față de raportul anterior, prezentat în 2019.

– Este un lucru neliniștitor faptul că sunt constatate atât de multe încălcări ale reglementărilor impuse de diverse instituții, spune Gro Smogeli, șefa centrului de criminalistică în câmpul muncii din Oslo, într-un comentariu.

88 % sunt străini

– Controalele au dezvăluit un spectru larg de infracțiuni legate de codul muncii. Este vorba de muncă la negru, cifre de afaceri la negru, evaziune fiscală și de la plata accizelor, indicații privind frauda asigurărilor sociale, încălcarea codului muncii și exploatarea salariaților vulnerabili, spune ea.

Dezvăluirea numărului mare de abateri este neliniștitoare, spune șefa centrului de criminalistică în câmpul muncii din Oslo, Gro Smogeli.

Potrivit raportului, aproape fiecare al treilea furgon, din cele 195 care au fost controlate, prezenta indicii privind munca la negru și un număr asemănător privind încălcarea prevederilor Codului Muncii. Din 275 de persoane controlate, 88 % erau cetățeni străini, cei mai mulți din Polonia și România.

Munca la negru pare să fie în floare, potrivit raportului.
Perioada de controlFebruarieAprilieMaiAugustNoiembrieTotal
număr vehicule controlate1426343190195
număr persoane controlate17404240136275
indicii privind munca la negru47%27,5%14,3%27,5%32,4%29%
indicii privind frauda asigurării sociale5,8%7,5%4,7%12,5%4,4%6,2%
Indicii privind abateri de la Codul Muncii78,5%23%5,8%29%32,2%29,2%
Creanțe neplătite*1,5-**4,04,918,228,6
* în milioane de coroane norvegiene, ** creanțe neachitate nu sunt controlate în luna aprilie
Infractori

– Cerințele pentru a lucra ca șofer sau ajutor pe furgon sunt minime. Mulți dintre cetățenii străini erau nou-veniți, aveau probleme cu limba norvegiană și puține sau deloc cunoștințe despre drepturile și obligațiile lor, spune Smogeli.

– Branșa transporturilor cu furgonetele este o branșă de risc în ce privește infracționalitatea din câmpul muncii. Este simplu să îți faci o firmă de transport iar branșa are o mulțime de firme mici. În plus, această branșă este mai puțin reglementată decât transporturile peste 3,5 tone.

– Firmele serioase care respectă legislația și reglementările au condiții de concurență foarte solicitante atunci când au de-a face cu firme neserioase. Aici, atât angajatorii cât și clienții care fac comenzi pot contribui la reducerea spațiului de acțiune pentru acești agenți neserioși și infractori din această bransă, subliniază Smogeli.

Totuși există și câteva puncte de lumină.

Interdisciplinar: Centrul de criminalistică în câmpul muncii are reprezentanți ai unor diferite instituții publice precum Poliția, Autoritatea Vamală, NAV, Autoritatea Fiscală și Inspecția muncii.
Nu sunt verificați toți

– În toamna anului 2022, unele firme mai mari din această branșă au anunțat că angajează șoferi proprii. Este un lucru foarte bun pentru această branșă. Rezultatele controalelor efectuate de noi arată, însă, că încă mai trebuie rezolvate multe lucruri, de aceea ne vom concentra asupra acestei branșe și în perioada următoare, atât prin controale cât și prin îndrumare, spune ea.

– Controalele aleatorii au arătat că tot mai mulți au raportat salariile și au fost înregistrați în registrele angajatorilor și ale angajaților și că creanțele neplătite au fost achitate în urma controalelor efectuate.

În sumarul raportului pentru anul 2022 prezentat de Centrul de criminalistică în câmpul muncii pentru Oslo și zonele adiacente se informează că nu au fost efectuate controale amănunțite ale tuturor firmelor.

Exploatați

Din acest motiv, este posibil ca anvergura infracționalității din câmpul muncii să fie mai mare decât cea prezentată în raport. De la prezentarea raportului anterior în 2019, nu vedem schimbări mari în ce privește infracționlalitatea în 2022. În continuare, firmele neserioase au un spațiu mare de manevră pentru comiterea infracțiunilor privind impozite și taxe, asigurări sociale și codul muncii. Este, de asemenea, o bransă cu risc ridicat de exploatare a forței de muncă vulnerabile.

– Controalele arată că o parte din cetățenii străini sunt exploatați de firme norvegiene. Acestea îți doresc o forță de muncă străină care să poată munci zile lungi pentru un venit mic, spune Smogeli.

Raportul dezvăluie că au fost înregistrate lipsuri și neregularități la aproape șapte din zece furgoane controlate.
Lipsuri și neregularități la șapte din zece

– În timpul unui contro, un șofer și un ajutor de șofer, care lucrau pentru un client mare, de profil, au fost opriți. Ambii erau veniți de curând în Norvegia și nu aveau nici număr ID norvegian (d-number sau număr personal) sau cont bancar. Ei lucrau până la 13 ore pe zi, 6-7 zile pe săptămână cu un salariu de 160 de coroane/oră. Părți din salariu erau plătite angajatorului pentru chirie. Angajatorul îi informase că dacă își fac firmă pe persoană fizică ar putea primi dublu, relatează Smogeli.

Pe lângă aspectele care privesc salariații în mod direct, nici situația mașinilor nu este una bună. Acest aspect este dezvăluit de controalele efectuate de Autoritatea Drumurilor (Statens Vegvesen) în care au fost îregistrate situații cum ar fi încărcătură excesivă, starea tehnică și permisele de conducere, neregularități fiind descoperite la șapte din zece furgoane controlate.

sursa: TV2.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu