LO (Federația sindicală a angajaților) și NHO (organizația angajatorilor) au ajuns la un acord privind decontul salarial pentru anul 2023.
Într-un comunicat de presă comun dat publicității joi după amiază, LO și NHO confirmă faptul că s-a ajuns la un acord.
Greva s-a încheiat imediat iar oamenii s-au întors la muncă.
Cele două organzații au confirmat în timpul conferinței de presă că limita de majorare salarială a rămas la 5,2 %. Este același cadru de creștere care fusese propus și duminică, atunci când s-a ajuns la grevă.
- se acordă un supliment general de salariu de 7,5 coroane / oră
- suplimentul adițional pentru salarii mici este majorat la 3 coroane/oră și se adaugă la suplimentul general de 7,5 coroane / oră
- un procent mai mare decât cel normal – 0,2 % – din majorarea salarială se acordă acum prin suplimente salariale negociate la nivel central. Acest lucru înseamnă că procentul care poate fi negociat la nivel local este mai mic decât de obicei.
- angajații cu salarii mici vor primi 11,5 sau 10,5 coroane / oră mai mult în urma acestui acord, în funcție de faptul dacă au sau nu drept de negociere salarială la nivel local.
– Nu s-a mai întâmplat niciodată
– Pentru noi este un rezultat bun din punct de vedere istoric. Nu s-a mai întâmplat niciodată în ultimi ani să reușim să obținem un supliment salarial atât de bun ca acum. Nu ar fi fost posibil acest lucru fără dorința și voința de luptă pe care am văzut-o printre cei care au intrat în grevă, cărora doresc să le mulțumesc din inimă pentru efortul depus, spune liderul LO Peggy Hessen Føsvik în fața presei.
Ea spune că rezultatul decontului salarial va majora puterea de cumpărare a grupelor celor mai mari de angajați reprezentați de LO și va asigura un ”supliment salarial bun” pentru cei care au cele mai mici salarii.
Directorul NHO, Ole Eirik Almlid, spune că soluția la care s-a ajuns este una bună și că multe din companiile reprezentate de NHO se bucură că greva s-a încheiat.
– Pe masă avem un acord care oferă o creștere reală a salariilor pentru foarte mulți angajați, iar acest lucru este important. În plus, mai vin și negocierile salariale locale, care iau în considerare posibilitățile salariale ale companiilor la nivel local. Deci, acest decont salarial este unul despre care mulți vor spune că este unul bun, atât din punctul de vedere al salariaților cât și din punctul de vedere al companiilor, a spus el.
Așa s-a încheiat înțelegerea dintre LO și NHO:
- Supliment general: 7,50 NOK pe oră, adică 14.625 NOK pe an.
- Suplimentul pentru salarii mici: 3 NOK pe oră, adică 5.850 NOK pe an
- se adaugă la suplimentul general, deci acele categorii de salariați au o creștere totală a salariului de 10,50 coroane la oră, adică 20.475 NOK pe an .
- Supliment pentru salarii mici pentru contractele colective fără drepturi de negociere locală: 4 NOK. pe oră, adică 7.800 NOK
- se adaugă la suplimentul general, deci acele categorii de salariați au o creștere totală a salariului de 11,50 coroane la oră, adică 22.425 NOK pe an
- Supliment la contractele colective fără drepturi de negociere la nivel local și salarii mai mici decât angajații din industrie: 1 NOK suplimentar
Decontul fiscal acoperă aproximativ 185.000 de membri în companii LO/NHO.
Salariul mediu al lucrătorului industrial: 544.700 NOK. (medie în 2022)
Cadrul de decontare: 5,2% (depășire: 1,4%, supliment tarifar: 2,1%, derapaj: 1,7%)
Motivul pentru care s-a ajuns la greva generală
Cerința principală a LO la aceste negocieri a fost o majorare reală a salariilor pentru membrii cotizanți ai acestei federații sindicale. Asta înseamnă că salariile trebuie să crească mai mult decât inflația, care este preconizată să fie la 4,9% în următoarele 12 luni.
În timpul medierii, din partea mediatorului național a fost prezentată o schiță ca propunere pentru un acord privind decontul salarial. Propunerea conținea o creștere totală de 5,2 % a salariilor, deci mai mare decât inflația estimată.
Propunerea a fost refuzată de LO și astfel salariații au intrat în grevă.
Lidera LO, Peggy Hessen Følsvik considera că această schiță nu ar fi oferit în realitate o creștere salarială de 5,2 %, pentru că schița prezentată de mediator punea o pondere mai mare pe negocierile locale decât pe cele centrale, asta însemnând că cei mai mulți salariați ar fi trebuit să negocieze la nivel local pentru un supliment salarial mai mare, ceea ce ar fi fost practic imposibil de obținut, în comparație cu negocierile la nivel central.
sursa: TV2.no
De ce sunt negocierile la nivel central mai bune decât cele la nivel local:
Un supliment salarial negociat la nivel central este cea mai bună modalitate de a asigura un salariu mai mare pentru toți. Aceasta este, de asemenea și cea mai bună modalitate de a asigura un salariu mai bun și pentru salariații cu salarii mici. De aceea LO nu negociază niciodată pe o creștere procentuală a puterii de cumpărare. LO negociază în coroane și øre.
Conținutul cadrului pentru decontul salarial
LO și NHO ajung la un acord privind cadrul decontului salarial, adica potul care trebuie împărțit. Acest cadru este deseori prezentat în procente. Astfel este ușor pentru cei mai mulți să creasă că toți primesc o creștere salarială procentuală.
Dar nu este așa.
Dacă se ajunge la un acord privind un cadru de 5 %, de exemplu, atunci acesta este cadrul pentru tot decontul salarial, nu însăși creșterea salarială pentru fiecare salariat.
Cadrul decontului salarial convenit se împarte în trei părți:
- suplimentul în coroane/oră (supliment salarial la oră)
- potul local (ceea ce poate fi negociat de salariați la nivel local cu compania proprie)
- majorarea salarială de anul anterior (o marime fixă care nu face parte din negocieri)
Suplimentul în coroane/oră pentru toți
Toți salariații primesc același supliment salarial în coroane/oră.
Se poate negocia, de asemenea, un supliment propriu care se acordă salariaților din unele grupe cu salarii mici.
Deci, este vorba de o sumă concretă, în coroane și øre, convenită între LO și NHO. Aceasta este singura majorare salarială despre care știm cu siguranță că o va primi fiecare din membrii sindicatului.
De aceea este important pentru LO ca suplimentul în coroane/oră să constituie un procent substanțial din cadrul total. Astfel asigurăm o creștere reală a salariului.
A doua parte din cadrul decontului se decide la fiecare loc de muncă, prin negocierile locale. Cât de mare este suma depinde de doi factori: dacă există drept de negociere la nivel local și dacă se poate negocia un supliment. Bonusuri, supliment de vechime în muncă fac parte din acest pot.
Ultima parte a decontului este restul negociat în anul anterior, care este efectul unui supliment de la un la altul. Acest supliment este fix și nu poate fi negociat.
Dreptul la negocieri locale
O parte din membrii LO nu au dreptul la negocieri salariale locale în contractul colectiv de muncă (tariffavtale). Aceștia nu primesc nimic în plus pe lângă suplimentul în coroane negociat la nivel central.
Alți salariați nu obțin niciodată vreun rezultat demn de consemnat din negocierile locale, chiar dacă au un drept la negocieri locale. Acest lucru este tipiuc pentru industriile cu nivel salarial mic.
De exemplu:
Să zicem că s-a ajuns la un acord privind o creștere salarială de 5% în care suplimentul în coroane/oră este de 3%. Atunci, toți salariații, indiferent de locul de muncă, primesc 3% mai mult la salariu.
Restul de 2% rămân în cadrul care nu este obligatoriu. Este un estimat, dar nu există nicio garanție că acest 2% va fi rezultatul negocierilor locale pentru fiecare salariat. Unii primesc mai puțin, alții mai mult. În teorie poate fi un procent sau cinci, sau cu totul altceva.
Anul trecut salariații au primit mai puțin decât era prevăzut în cadrul decontului salarial
Cifrele de anul trecut confirmă că un pot local mare pentru negocierile salariale nu oferă un rezultat suficient de bun pentru membrii LO.
În decontul salarial din 2022, LO/Fellesforbundet și NHO/Norsk Industri au convenit un decont salarial de 3,7 %.
Rezultatul real acum, după un an, și cifrele reale de salarizare documentate arată că muncitorii din industrie au primit o majorare salarială reală de 3,5%, adică mai puțin decât cadrul convenit (3,7%).
Funcționarii (ingineri și economiști) au avut o soartă mai bună. Aceștia au primit 4,9%. Patronii și-au oferit o majorare mai bună și au ajuns la 9,6%.
Cu alte cuvinte:
O parte din salariații noștri au primit puțin peste suplimentul corone/oră. Asta arată cât de important este ca acest supliment să constituie o parte cât mai mare din cadrul decontului salarial.
sursa: LO.no

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator