Muncă

Guvernul inaspreste reglementarile in constructii: – Teribil de daunator

Scris de Daniel Solheim

– Va fi o scadere teribila a productiei, avertizeaza o persoana de la varful industriei de constructii. El avertizeaza in legatura cu consecintele in cazul in care se va interzice inchirierea fortei de munca pe santiere.

FULL BREMS: Tungvekter i byggebransjen advarer mot forbud av innleid arbeidskraft. Illustrasjonsfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
O persoana importanta din constructii avertizeaza impotriva interzicerii inchirierii fortei de munca.

Ministrul muncii, Hadja Tajik, anunta inaspriri puternice pentru industria intermedierii fortei de munca.

Propunerea legislativa va fi trimisa la audieri in scurt timp.

O interdictie impotriva fortei de munca inchiriate in Oslo si in zona centrala a Østlandet se afla printre propunerile din capul listei.

Tajik a lucrat cu acest plan inca din momentul in care Guvernul Ap/Sp a preluat puterea in toamna anului trecut. Ideea este de a combate afaceristii neseriosi, a combate infractionalitatea din campul muncii si exploatarea muncitorilor vulnerabili.

– Teribil de daunator

– Toti suntem de acord sa impunem cerinte legate de seriozitate in industria constructiilor. Dar o interdictie impotriva inchirierii fortei de munca nu este drumul pe care ar trebui sa mergem. Asta va fi distrugator si teribil de daunator, spune managerul Torkil Skancke Hansen de la Assemblin intr-un interviu acordat publicatiei Børsen.

Firma de antreprenoriat este unul din giganti, cu 800 de angajati cu contracte nelimitate, care livreaza servicii de instalatii pentru apa, electricitate, ventilatie catre beneficiari industriali.

ADVARER: Et innleieforbud vil være fryktelig skadelig, mener administrerende direktør Torkil Skancke Hansen i entreprenørbedriften Assemblin. Foto: Assemblin
O interdictie impotriva inchirierii fortei de munca va fi teribil de daunatoare, sustine directorul Torkil Skancke Hansen, managerul firmei Assemblin.

El trage un semnal de alarma de criza in ce priveste o asemenea interdictie:

– Va fi o reducere puternica in productia norvegiana in cazul in care o astfel de interdictie va ajunge sa fie adoptata. Atat proiecte in desfasurare, cat si proiecte planificate vor fi afectate. Eu nu am indraznit sa fac calcule pentru consecintele economice, dar atat industria constructiilor si instalatiilor cat si societate vor suferi pierderi masive, spune Skancke Hansen.

NHO: Afecteaza muncitorii cu angajari pe perioada nedeterminata

– Este o masura foarte invaziva. Consecinta va fi ca multe firme vor refuza proiecte planuite ceea ce va afecta muncitorii angajati cu contracte pe perioada nedeterminata, spune directorul pentru viata muncii, Nina Melsom, din sindicatul angajatorilor NHO.

– Se intelege de la sine ca nu oamenii nu pot fi tinuti pe banca de rezerva. Pentru ca aici vorbim despre industrii cu mari variatii in ce priveste cantitatea comenzilor, aprofundeaza ea.

Ministrul muncii, Hadia Tajik, sustine insa ca exista raspunsuri bune la o astfel de ingrijorare. Ea a aratat anterior spre Germania, unde o interdictie generala impotriva inchirierii fortei de munca este echilibrata de faptul ca firme de productie omologate in prealabil, au posibilitatea sa faca schimb de forta de munca intre ele.

STRAMMER GREPET: Arbeidsminister Hadia Tajik tar grep mot bemanningsbransjen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
Ministrul muncii Hadja Tajik ia masuri impotriva industriei intermediarilor.

– Asta se face deja intr-o masura substantiala, dar in Norvegia de azi nu este simplu sa realizezi acest lucru pntru ca exista o fundamentala lipsa de forta de munca. Asta este valabil atat in industria constructiilor si instalatiilor cat si, la fel de mult, in sistemul de sanatate. Nici nu putem sa facem, pur si simplu, acest tip de asemanari intre tari, pentru ca exista diferiti factori care influenteaza ceea ce functioneaza si ce nu, spune Melsom.

Seful NHO arat si spre alte ocupatii sezoniere precum pescuitul si agricultura, despre care sustine ca vor fi puternic afectate in cazul unei astfel de interdictii.

– Nu-si doresc angajari pe perioade nedeterminate

Directorul Assemblin, Torkil Skancke, sustine ca argumentele in favoarea unei interdictii se bazeaza pe o simplificare eronata a realitatii.

– Pentru a incepe cu un lucru de baza. Norvegia are prea putini meseriasi. Nu avem suficienti meseriasi pentru a putea intampina cererea generala in vederea construirii spitalelor, cladirilor pentru firme, scolilor si locuintelor. In plus, avem perioade cu o productie extrem de mare si atunci este practic imposibil, cu un staff stabil, sa rezolvam acele varfuri de productie, spune Skancke Hansen.

– Ideea aici este de a face curatenie si de a pune bete in roate afaceristilor neseriosi?

– Noi lucram din rasputeri ca sa ne dezvoltam angajatii proprii. In acest moment avem 110 ucenici. Noi practicam acelasi salariu pentru angajatii nostri si pentru muncitorii inchiriati. Cautam tot timpul oameni, iar eu personal am oferit contract de munca pe perioada nedeterminata la mai multi dintre muncitorii inchiriati. Multi dintre ei nu doresc insa asta, si nu putem obliga oamenii. Deci, argumentul ca sa oferim doar angajari pe perioada nedeterminata celor inchiriati, nu tine, spune directorul Assemblin.

– Este exagerata descrierea acestei industrii ca fiind una neserioasa?

– Eu nu cunosc pe nimeni care sa nu-si doreasca o industrie serioasa a constructiilor. Sustinem din toata inima acest lucru, dar o interdictie a inchirierii fortei de munca nu este drumul bun. Dimpotriva, va fi unul foarte daunator, spune Skancke Hansen.

– O solutie pe termen scurt

Uniunea muncitorilor din constructii din Oslo, este un sindicat cu greutate din cadrul uniunii sindicatelro LO Fellesforbundet. Seful, Joachim Espe a luptat ani la rand pe baricade in favoarea unei interdictii a inchirierii fortei de munca in industria constructiilor si instalatiilor in Oslo si Viken.

– Stam la o rascruce, in care industria trebuie sa fie o parte activa in aceasta curatenie anuntata de guvern. Este vorba de a asigura recrutarea, accesul la ucenici, asigurarea productiei. Si atunci trebuie sa ne intoarcem inapoi la angajari pe perioada nedeterminata in aceasta industrie. Cand angajatorii din industria constructiilor si instalatiilor isi asuma lupta pentru firmele de intermediere ca fiind cel mai important lucru, atunci ei aleg o solutie pe termen scurt, spune Espe in dialog cu Børsen.

– Assemblin este un antreprenor care spune are mai multi angajati inchiriati care refuza contracte de angajare pe perioada nedeterminata, deci poate ca nu este atat de usor?

– Exceptia intareste regula, mai mult decat orice. Iar atunci cand, in plus, se argumenteaza ca curatenia ar fi deja facuta si ca sunt doar cativa afaceristi neseriosi, acest lucru nu corespunde cu realitatea pe care o cunoastem. Stim ca firmele se adapteaza la reglementari restrictive, de exemplu cu procente fictive de norma.

– Se avertizeaza cu faptul a multe proiecte risca sa se opreasca de-a binelea?

– Prostii! Cei care lucreaza acolo, lucreaza acolo. Trebuie doar sa-i angajeze in posturi pe perioada nedeterminata (fast), sustine Espe.

sursa: www.børsen.dagbladet.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu