Educație Muncă

In aceste domenii aproape iti este garantat un job

Scris de Daniel Solheim

Multi vor avea in fata o alegere importanta de facut in urmatoarele zile.

BYGG OG ANLEGG: Noen bransjer er det lettere å få jobb i enn andre. I bygg- og anleggsbransjen er det stort behov for arbeidskraft. Foto: Frode Sunde / TV 2
Constructii ci instalatii: In unele industrii este mai usor de gasit un loc de munca decat in altele. In constructii si instalatii exista o mare nevoie de forta de munca

Poate fi greu sa stii ce ocupatie vei avea in viitor. Termenul de depunere a cererilor pentru invatamantul superior se apropie, ceea ce inseamna ca multi trebuie sa ia o decizie importanta.

– Cand iti alegi profesia, este important sa iti folosesti si mintea si inima. Este important sa alegi ceva ce te intereseaza, dar, in acelasi timp, este bine sa te uit imprejur la posibilitatile pe care ti le ofera si alte alternative pe piata muncii, spune consilierul senior Johannes Sørbø de la NAV.

Ultimul termen pentru depunerea cererii sau pentru a adauga mai multe optiuni de studiu este in data de 20 aprilie la ora 14.00.

– Cel mai important este sa ai posibilitati bune pe piata muncii dupa ce iti inchei studiile/formarea profesionala, fie ca este vorba de un certificat de calificare sau o diploma de licenta, spune Sørbø.

Fara indoiala, este un lucru intelept sa alegi un domeniu in care crezi ca iti va place sa lucrezi, astfel incat sa eviti ca perioada de studii sau de activitate in munca sa fie nesatisfacatoare. In acelasi timp, insa, este bine sa fii constient ca exista unele industrii si meserii unde ai posibilitati mai mari de a gasi un loc de munca in comparatie cu altele.

– Aproape ca nu poti sa alegi gresit

Directorul companiei Manpower, Sølvi Spilde Monsen, recomanda alegerea unui domeniu care te face sa te implici si te motiveaza. Ea considera ca dorinta si capacitatea de a invata sunt cele mai importante calitati pe care le iei cu tine dintr-o formare profesionala sau dintr-un studiu.

– Cu ritmul alert de schimbari in tehnologie si pe piata muncii, avem toti nevoie sa ne insusim cunostinte noi de-a lungul intregii cariere. Nevoia de a invata de-a lungul intregii vieti a venit pentru a ramane, spune Monsen.

Konserndirektør Sølvi Spilde Monsen i Manpower. Foto: Geir Anders Rybakken Ørslien
Sølvi Spilde Monsen , Manpower

Ea subliniaza ca acum exista un somaj scazut si o cerere mare de persoane cu competente profesionale.

– Aproape ca nu poti sa alegi gresit, spune Monsen.

In acelasi timp, exista unele domenii care aparent sunt mai avantajoase in cazul in care, pentru tine, este important sa ai un job aproape garantat dupa incheierea scolii.

Ultimul sondaj efectuat de ManpowerGroups arata o mare cerere de forta de munca in genereal, cu industria constructiilor si IT printre cele cu cele mai mari nevoi de personal calificat:

Cele mai cautate posturi

Pe Finn.no, cele mai cautate posturi sunt jurist, asistent medical, sofer si elctrician, printre persoanele care cauta un loc de munca.

– Asta nu corespunde intotdeauna cu industriile si afacerile care au cele mai multe locuri libere, sau unde vor fi cele mai multe in viitor. Daca esti in cautarea unui „job sigur”, trebuie sa tii cont de mai multi factori, spune Cristopher Ringvold, analist pentru locuri de munca si sef al departamentului Finn Jobb.

Cand este vorba de domeniile care au cele mai multe posturi libere pe Finn.no, urmatoarele ies in evidenta cu numarul mare de posturi libere:

  • sanatate si ingrijire
  • constructii si instalatii
  • magazine si comert
  • IT
  • Industrie si productie
HÅNDVERKER: Elever som velger yrkesfaglig utdanning, slik som her på Kuben videregående skole, er ettertraktet arbeidskraft. Foto: Frode Sunde / TV 2
Mestesugar: Elevii care a leg o calificare profesionala, precum aici la Liceul KUBEN, sunt o forta de munca cautata

In al patrulea semestru al anului 2021, acestea erau cele cinci posturi care aveau cele mai multe anunturi pe Finn.no:

  • mestesugar (tamplar, electrician, instalator, etc)
  • inginer
  • agent comercial
  • personal sanitar
  • consilier

– Pleci la drum cu speranta sa ai o viata activa de durata in munca, si in acest caz este de dorit sa te gandesti in ce domeniu te simti bine. Dar in cazul in care te uit la domeniile in care va fi nevoie de forta de munca in viitor, unele domenii ies putin in evidenta, spune Ringvold.

Jobbanalytiker og leder for Finn Jobb, Christopher Ringvold. Foto: Caroline Roka / Finn
Christorfer Ringvold, Finn Jobb

De exemplu, el evidentiaza faptul ca sectorul sanitar si de ingrijire a avut o nevoie enorma de forta de munca in timpul pandemiei.

– Aceasta nevoie nu va fi satisfacuta cu una, cu doua. In rest se pare ca si domeniul IT a avut o nevoie in crestere de forta de munca mai multi ani la rand. Industria si prouctia sunt un domeniu unde vedem, si probabil vom continua sa vedem, multe anunturi pentru posturi libere, spune Ringvold.

– O cerere extrema

Inainte de pandemia corona, expertii estimau ca profesiile din domeniul sustenabilitatii si IT-ului vor fi cele mai cautate in anii care urmeaza.

– Ultimul (IT) pare, in orice caz, sa se potriveasca, daca plecam de la datele noastre. Pana in acest moment, cererea pentru tehnologi/tehnicieni este atat de mare incat multi angajti pot alege dupa bunul plac intre ofertele de munca, iar situatia va ramane asa inca o buna perioada, spune Ringvold.

O tendinta observata de Finn.no in ultimul an este ca numarul de anunturi pentru posturi a crescut mai rapid decat numarul candidatilor.

– Tocmai acum pare sa existe o cerere extrema de forta de munca pe de o parte si prea putin acces la forta de munca pe de alta parte. Asta a dus la faptul ca a fost o situatie dificila pentru multe companii, sa-si satisfaca nevoile de recrutare. Aceasta tendinta, cred eu, va continua in perioada care urmeaza, spune Ringvold.

Pentru angajati, se creeaza o situatie cu un volum exceptional de posturi libere.

– In plus, sunt mai putini solicitanti pentru fiecare post, ceea ce da o concurenta mai limitata pentru obtinerea posturilor. Astfel, daca esti in cautare de munca, acum piata este intr-adevar a candidatilor.

Valul de varstnici creeaza oportunitati de munca

Consilierul Johannes Sørbø de la NAV, vorbeste de o mare lipsa de forta de munca in unele meserii.

– Este vorba, de exemplu de posturi in sanatate, cum ar fi asistent medical generalist, asistent medical cu specializare, lucratori calificati in sanatate. Dar mai exista si multe posturi si putini someri in domenii precum cel didactic, inginerie si IT, spune Sørbø.

Datorita faptului ca numarul de varstnici va creste in anii care vin, nevoia de personal sanitar va continua, probabil, sa creasca.

– Si aici, estimarile arata ca nevoia de forta de munca va fi si mai acuta. Exista si o nevoie mare de oameni cu calificari, in constructii, instalatii si industrie. Si pentru aceste grupe, estimarile arata ca in viitor va fi o nevoie mare de forta de munca, spune Sørbø.

Artrebui sa eviti vreun domeniu?

Managerul Sølvi Spilde Monsen de la Manpower spune ca este foarte probabil ca domeniul IT si tehnologie sa fie in continuare domenii in care compententa profesionala va fi foarte cautata ca urmare a digitalizarii care se petrece in toate domeniile, atat in sectorul privat cat si in cel public.

– In acelasi timp, cresterea comertului pe internet contribuie la faptul ca si competentele din logistica si retele de distributie vor fi foarte cautate. Dezvoltarea demografica in Norvegia va contribui la o crestere a cererii pentru competente profesionale in sanatate si ingrijire, spune Monsen.

La intrebarea daca exista vreun studiu superior sau profesie care ar trebui evitata, Sørbø raspunde ca in cadrul NAV, cel mai important lucru este sa absolvi o scoala.

– Vedem ca somajul este mult mai mare printre persoanele fara scoala, in special cei care nu au absolvit liceul sau scoala profesionala. In acelasi timp sunt unele studii superioare in care poate fi dificil sa iti gasesti un loc de munca potrivit, spune Sørbø, si continua:

– Daca iei de exemplu studii superioare in domeniul umanist sau de stiinte sociale, acestea sunt studii care sunt populare. Somajul este scazut in aceste grupuri, dar sondajele indica faptul ca cei care au aceste competente profesionale ajung in joburi care nu au relevanta pentru educatia lor.

sursa: TV2.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu