Muncă

Negocierile salariale între LO Stat și Spekter s-au încheiat azi – se majorează salariile șoferilor de autobuze

Scris de Daniel Solheim

LO Stat și Spekter au ajuns la un acord în cadrul negocierilor centrale pentru peste 50.000 de salariați, membri ai LO din domeniul Spekter.

Toți salariații din acest domeniu primesc un supliment salarial de 14.625 coroane pe an. În plus se mai adaugă un supliment de 5.850 coroane pe an pentru angajații careu au un salariu brut anual de 490.242 coroane sau mai mic. Suplimentele salariale sunt sume brute (înainte de impozitare) și vor fi acordate cu începere de la 1. aprilie 2023.

Angajații care nu lucrează cu normă întreagă vor primi suplimente corespunzătoare normei cu care sunt angajați.

– Eu sunt mulțumită și am negociat un decont salarial istoric pentru membrii sindicatului nostru, spune Lise Olsen, lider-adjunct al LO Stat și lidera grupului de negocieri.

Decontul salarial este în conformitate cu decontul obținut în prima linie, adică decontul salarial din sectorul privat obținut în urma negocierilor dintre LO și NHO.

Au ajuns la un acord: Lise Olsen (LO Stat) și Anne-Kari Bratten (Spekter) au ajuns la un acord în negocierile centrale în domeniul Spekter.

Acum vor începe negocierile locale în diversele companii. Excepția este în sănătate, unde se mai face o rundă de negocieri la nivel central.

Majorare de salarii pentru șoferii de autobuze

Vy Buss face parte din rezultatul negocierilor dintre LO și NHO prin acordul pentru transportul de persoane și cel al funcționarilor. Acolor, rezultatul a fost de 13 kr /oră majorare pentru șoferii de autobuz, ceea ce înseamnă 23.350 kr brut/an pentru cei care lucrează cu normă întreagă.

Șoferii de autobuze care fac parte din acordul cadru al funcționarilor primesc sporul general obținut prin negocierile dintre Spekter și LO Stat plus suplimentul pentru salarii mici și vor putea negocia și la nivel local.

Termenele pentru a se ajunge la un acord la negocierile locale în funcție de companii

Termenul pentru continuarea nogocierilor în domeniul 10 Instituții sanitare cu spital, domeniul 11 Alte instituții sanitare și domeniul 13 Spitale cu contracte de funcționare va fi convenit mai târziu.

Termenul pentru încheierea negocierilor locale este 27. aprilie 16.00 pentru NRK și 16 mai , ora 12.00 pentru celelalte domenii. Nevoia de ajutor va fi transmisă părților centrale în mod continuu.

Comisie investighează biroul la domiciliu

Părțile constată că utilizarea biroului la domiciliu a avut o răspândire mai mare în ultimii ani și sunt de acord să se efectueze o investigație bilaterală pentru a analiza amploarea, condițiile și posibile consecințe legate de utilizarea biroului la domiciliu în cadrul diverselor companii. Această muncă va fi efectuată de o comisie bilaterală pentru colaborare, integrare și compentență.

– În contrast cu situația de constrângere din timpul pandemiei, biroul la domiciliu poate fi o situație normală pentru mai mulți angajați. Asta înseamnă însă că se ridică anumite probleme. De aceea, LO Stat a cerut să se efectueze o investigație din partea unei comisii bilaterale pentru a verifica diversele aspecte ale utilizării biroului la domiciliu până la decontul salarial principal din 2024. Sunt bucuroasă că am reușit să obținem și acest lucru, spune Lise Olsen.

Depre negocierile cu Spekter

Negocierile din domeniul Spekter se desfășoară în mai multe etape. Azi, Spekter și LO Stat negociază suplimentele centrale, așa-numită parte A. Partea A este valabilă pentru toate companiile și instituțiile din domeniul Spekter.

Negocierile pentru partea A crează fundamentul pentru negocierile de tarif pentru fiecare acord la nivel de instituție/companie în parte (partea B).

În partea B se reglementează condițiile de salariu și muncă din fiecare instituție/companie. După încheierea negocierilor, decontul se întoarce înapoi la LO stat și Spekter (faza 3).

Dacă părțile nu ajung la un acord, decontul salarial merge la mediere.

sursa: LO Stat.

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu