Muncă

Posibilă grevă generală începând din data de 16. aprilie – Angajați ai acestor companii pot fi chemați la grevă

Scris de Daniel Solheim

Este posibil ca începând cu data de duminică, 16. aprilie să se ajungă la grevă generală dacă LO (federația sindicală a salariaților) și NHO (sindicatul angajatorilor) nu ajung la un consens la mediere.

În cazul în care partenerii de negocieri de la decontul salarial intermediar din acest an nu ajung la un consens până la miezul nopții duminică, LO avertizează că va scoate la grevă 22.947 de salariați membri ai sindicatelor. Medierea va începe vineri.

– Avem ca obiectiv să ajungem la un consens, dar suntem bine pregătiți și pentru grevă, spune liderul LO, Peggy Hessen Følsvik.

În cazul unui conflict de muncă, LO are în plan să scoată la grevă un spectru larg de firme din diverse industrii pe tot teritoriul Norvegiei.

Apasă pe linkurile de mai jos pentru a vedea care sunt firmele ai căror angajați sunt cuprinși în avertismentul de grevă, sortate după codul poștal:

fișier PDF

fișier Excel

Obiectiv principal: puterea de cumpărare

Cerința principală a LO este de a asigura partea salariaților din valoarea creată și o putere mai mare de cumpărare, prioritizarea egalității salariale și măsuri împotriva salariilor minime.

Doi ani la rând, majoritatea salariaților au văzut că inflația a fost mai mare decât creșterea salarială, iar în ultimul an, procentul salariaților din valoarea totală creată a scăzut. Aceasta este o evoluție care trebuie inversată.

– Trebuie să primim și noi partea noastră din tort, spune liderul LO și adaugă:

– Muncitorii norvegieni și-au asumat responsabilitatea de-a lungul mai multor ani cu provocări pentru viața profesională norvegiană, cu pandemie și cu creșterea ridicată a salariilor. Acum vedem că multe companii se descurcă foarte bine și profiturile sunt mari. Scopul nostru este să egalăm diferențele dintre salariați și să ne asigurăm ca muncitorii norvegieni își primesc partea lor din valoarea creată.

Fapte:
  • LO și NHO se vor întâlni pentru mediere la Mediatorul național în data de 14 aprilie, cu un termen limită pentru negocieri până la miezul nopții pe 15 aprilie.
  • În cazul în care părțile nu ajung la un acord, va avea loc o grevă generală de la începutul zilei de lucru din data de 16. aprilie.
  • LO și NHO trebuie să ajungă la un acord privind salariile a 185.000 de angajați din companiile care sunt membre ale NHO.
  • Încă înainte de sărbătorile Paștelui au fost anunțate așa numite ”demisii pe loc” pentru 185.000 de angajați din companii membre ale NHO
  • Marți, LO a anunțat renunțarea la muncă pentru 22.947 de membri ai sindicatului, ca o avertizare în legătură cu numărul salariaților care vor intra, în fapt, în grevă în cazul eșuarii medierii.

sursa: LO.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu