Muncă NAV

Prestațiile sociale au fost majorate cu începere de la 1 mai – rămâne de văzut cu cât

Scris de Daniel Solheim

În cele ce urmează poți vedea cine primește majorarea prestațiilor retroactiv și când se vor efectua plățile.

Pensiile au fost majorate cu începere de la 1. mai 2023. Asta înseamnă că mulți pensionari vor primi retroactiv plata prestațiilor sociale și subvențiilor.

Noua sumă bază de calcul a asigurării sociale ”G” va fi stabilită, conform planului, la data de 26 mai, informează NAV.

În momentul de față, suma bază de calcul a asigurării sociale este de 111.477 coroane (G), înainte de a fi majorată la sfârșitul lunii mai.

Decontul pentru asigurarea socială a început la data de 15 mai iar suma bază de calcul G va fi formal adoptată la data de 26 mai 2023.

Prestațiile vor fi majorate

Suma bază de calcul G este decisivă pentru multe grupe de persoane, precum persoanele cu pensie de boală sau pensie de vârstă.

Persoanele care beneficiază de pensie de boală/invaliditate și alte grupe ale căror prestații sociale sunt reglementate conform sumei bază de calcul G, vor beneficia de o majorare semnificativă începând de la 1 mai.

Pensia de vârstă

Pensia de vârstă din pilonul asigurării sociale este indexată la plată cu o medie a creșterii salariilor și a prețurilor (inflației).

AFP (Pensia contractuală) din sectorul public este indexată la fel.

AFP din sectorul privat se indexează cu nivelul creșterii salariale minus 0,75%.

Mai multe informații despre suma bază de calcul și pensii pe site-ul Guvernului Norvegiei.

Plata retroactivă pentru luna mai

Modificarea sumei bazei de calcul oferă o creștere a celor mai multe prestații financiare din partea NAV cu începere de la 1. mai.

Plata retroactivă va fi efectuată în cea mai mare măsură în cursul lunii iunie. Tabelul de mai jos a fost colectat de pe site-ul NAV și arată pentru cine este valabilă majorarea și când va fi efectuată plata retroactivă.

sursa: frifagbevegelse.no, nav.no


În data de 15 mai, Sindicatul pensionarilor, LO și alte organizații au prezentat revendicările lor către ministrul muncii și incluziunii, Marte Mjøs Persen.

Aceste sindicate și asociații negociază în numele a peste un milion de pensionari de vârstă, 364.000 de pensionari de boală și mai multe alte grupe.

Ministrul finanțelor a dat de înțeles, în legătură cu prezentarea bugetului de stat revizuit, că poate fi vorba de o creștere cu peste 8 % a pensiei începând de la 1. mai.

Sindicatul pensionarilor spune că nu se poate discuta în avans despre rezultatul decontului asigurării sociale înainte de începerea negocierilor.

Cum se calculează majorarea pensiilor?

Majorarea pensiilor trebuie să urmeze media dintre majorarea salariilor și inflație, fără nicio limitare, explică consultantul senior Sindre Farstad de la Sindicatul Pensionarilor.

În pluis se va efectua o corectare pentru că atât prețurile cât și salariile au crescut mai mult decât era estimat în decontul pentru asigurarea socială din 2022.

În ce privește pensia de invaliditate, aceasta va crește în același ritm în care cresc și salariile în acest an, cu un spor suplimentar de 0,6%.

Asta pentru că la decontul de anul trecut pentru asigurarea socială a fost folosită o rată prea mică de creștere a salariilor.

La ce se așteaptă guvernul?

Guvernul se așteaptă ca salariile să crească cu 5,25 % iar prețurile cu 5,4 %, potrivit comunicărilor guvernului săptămâna trecută, când a fost prezentată revizuirea bugetului de stat pentru 2023. Aceste estimări vor sta la baza decontului pentru asigurarea socială din acest an.

Care va fi evoluția prețurilor și a salariilor în 2023, vom afla abia la sfârșitul anului.

În cazul în care creșterea salariilor sau inflația vor fi mai mari sau mai mici decât estemiarea guvernului în bugetul de stat revizuit, acest lucru va fi corectat la decontul pentru asigurarea socială din 2024.

Sindicatul pensionarilor va cere 2.2 miliarde pentru perioada din 2021 încoace

– La decontul asigurării sociale din acest an vom cere, printre altele, să primim și ceea ce am pierdut la decontul din 2021, când guvernul a estimat o creștere prea mică a salariilor pentru calculul majorării pensiilor. Au compensat doar jumătate din această eroare în 2022 iar noi vom cere ca restul să fie plătit în legătură cu decontul pentru acest an, spune consultantul senior din cadrul Sindicatului Pensionarilor, Sindre Farstad, în dialog cu FriFragbevegelse.no.

Acestea sunt părțile care negociază pentru pensie și asigurare socială

La negocierile pentru decontul asigurării sociale, ministrul muncii și incluziunii se întâlnește cu următoarele grupări sindicale:

  • Sindicatul pensionarilor
  • Forumul de colaborare al organizațiilor persoanelor cu handicap
  • Federația sindicală a persoanelor cu handicap
  • Federația națională pentru pensionarii din domeniul public
  • Senior Norge
  • Federația sindicală a pensionarilor din forțele armate

în plus se prezintă și asociațiile principale LO, Unio, YS și Akademikerne.

Prima întâlnire a avut loc în data de 15 mai iar următoarea întâlnire de negocieri va avea loc în 23 mai.

– Noi negociem cu guvernul, dar Parlamentul este cel care se ocupă de asta până la urmă. Este posibil să obținem sprijin de la alte partide pentru un rezultat mai bun, subliniază consultatul senior din cadrul Sindicatului Pensionarilor.

sursa: FriFagbevegelse.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu