UDI

Ce inseamna faptul ca Romania este „ROSIE”?

Scris de Daniel Solheim

Incepand de luni, restrictiile de intrare in Norvegia vor fi valabile si pentru cetatenii romani.

Cele trei scenarii pentru fiecare categorie de persoane sunt dupa cum urmeaza:

Vaccinare completa sau ai trecut prin boala covid-19

Vaccinare completa inseamna ca ai primit 1 doza de vaccin Johnson&Johnson (dupa 3 saptamani de la doza de vaccin, certificatul covid19 este valid) sau 2 doze de vaccin (AstraZeneca, Pfizer, Moderna sau alt vaccin omologat de ECDC) – dupa o saptamana de la rapel certificatul covid19 este valid.

Daca ai trecut prin boala covid-19 in ultimele sase luni (socotit de la data in care ai iesit din izolare dupa confirmarea testului pozitiv) esti inclus in aceasta categorie.

Pentru mentine statutul de vaccinare completa in urma bolii covid-19 trebuie sa faci o doza de vaccin ianinte de a trece sase luni de la infectie, iar dupa 7 zile de la inocularea vaccinului, certificatul covid.19 este din nou verde (vaccinare completa).

Conditiile pentru a intra in Norvegia:

 • certificat verde covid UE sau Norvegian digital
 • celelalte restrictii de intrare sau reglementari (test, inregistrare, carantina) NU SE APLICA
Vaccinare cu o singura doza

Asta inseamna ca ai primit doar o doza de vaccin (Pfizer, Moderna, AstraZeneca sau alt vaccin omologat de ECDC) cu peste trei saptamani in urma (la momentul verificarii certificatului covid-19)

Conditiile pentru a intra in Norvegia:

 • Certificat verde covid UE sau Norvegian digital
 • restrictiile de intrare se aplica, asta insemna ca NU POTI INTRA ca turist sau in cautare de munca – trebuie sa ai domiciliu in Norvegia sau sa te incadrezi la una din exceptii
 • completarea fisei electronice pe www.reg.entrynorway.no INAINTE de a intra in Norvegia
 • prezentarea certificatului de test negativ PCR/antigen la intrare, facut cu max 24 de ore inainte de intrare
 • testarea la granita, la sosirea in Norvegia
 • carantina la domiciliu sau alt spatiu locativ – testare la 3 zile de carantina, daca rezultatul este negativ poti incheia carantina.
Nu esti vaccinat

Asta inseamna ca se aplica restrictiile de intrare, intri in Norvegia daca ai domiciliu aici, D-number sau personnummer, sau te incadrezi la una din exceptii

Conditiile pentru a intra in Norvegia:

 • nu poti intra ca turist sau pentru cautarea unui loc de munca
 • completarea fisei electronice pe www.reg.entrynorway.no INAINTE de a intra in Norvegia
 • prezentarea certificatului de test negativ PCR/antigen la intrare in Norvegia, facut cu max 24 de ore inainte de intrare
 • testarea la granita, la sosirea in Norvegia
 • carantina de intrare – regula generala este ca regimul de carantina de intrare este de 10 zile si se efectueaza la domiciliu sau in alt spatiu locativ privat potrivit.
 • La sapte zile dupa inceperea carantinei la domiciliu poti lua contact cu municipalitatea in care locuiest pentru a face testu. In cazul in care testul este negativ, poti iesi din carantina. Rezultatul testului trebuie sa poata fi verificat.
 • Tineri si copii sub 18 ani pot face un test la trei zile dupa sosire. Daca testul este negativ pot iesi din carantina. Rezultatul testului trebuie sa poata fi verificat.
LATER EDIT:

Persoanele care nu sunt casatorite (iubit/iubita, samboer/partener de viata) si nu au documentatie pot solicita UDI incuviintarea pentru intrarea in Norvegia prin cerere pe site-ul UDI vezi aici articolul: https://www.portalnorvegia.com/politie-udi/cererea-pentru-accesul-iubitei-iubitului-pentru-vizita-in-norvegia-2/

Acest articol este o completare la articolul „Comunicat de presa al guvernului Norvegian: Romania trece de la verde la portocaliu”

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu