UDI

MINISTERUL DE EXTERNE AL NORVEGIEI: RECOMANDARILE GLOBALE CU PRIVIRE LA CALATORII SE ABROGA DE LA 1. OCTOMBRIE

Scris de Daniel Solheim

Comunicat de presa | 24.09.2021

Recomandarile ministerului de externe in ce priveste calatoriile care nu sunt strict esentiale catre alte tari in afara spatiului UE/SEE, Marea Britanie si Elvetia, precum si a altor tari si regiuni din afara Europei nu vor mai fi prelungite dupa data de expirare 1. octombrie 2021.

– Nu mai exista un temei pentru astfel de recomandari globale. Ne reintoarcema la a face evaluari pentru fiecare tara, daca aceasta are sau nu nevoie de astfel de recomandari. Situatia pandemiei si a sanatatii va fi constitui o parte din evaluare, impreuna cu siguranta celor care calatoresc in acea tara. Descarca aplicatia „Reiseclar” dezvoltata de UD (Ministerul de externe) care iti ofera acces la recomandari, informatii in legatura cu calatorii si inregistrarea calatoriei pe aceeasi platforma, spune ministrul de externe, Ine Eriksen Søreide.

Aplicatia „Reiseklar” – Gata de calatorie – implementata de Ministerul de externe al Norvegiei.

Abrogarea recomandarilor de calatorie globale are de-a face cu tranzitia la o viata cotidiana normala cu un nivel de alerta sporit. Ministerul de externe va face de-acum evaluari individuale ale tarilor care au fost cuprinse in recomandarile globale.

Pe site-ul guvernului www.regjeringen.no vor fi publicate recomandarile pentru tarile care vor necesita astfel de recomandari, inainte ca modificarea sa intre in vigoare la 1. octombrie 2021.

Ulterior, evaluarile se vor face continuu.

– Chiar daca abrogam recomandarile globale, inca nu ne-am intors pe deplin la normal inca. Un numar de tari au in continuare restrictii de intrare iar recomandarile de calatorie pot fi modificate in termen scurt.

De aceea este important ca cei care planuiesc sa calatoreasca sau se afla deja in calatorie, sa se informeze temeinic astfel incat sa isi poata asuma responsabilitatea pentru propria siguranta si sanatate, spune ministrul de externe.

Unele tari vor avea in continuare recomandari de calatorie, si dupa abrogarea recomandarilor globale, atat datorita situatiei pandemiei cat si din considerente de securitate.

Recomandari noi, cu privire la situatia pandemiei, vor putea fi reinstaurate la recomandarea reprezentantelor norvegiene din tarile respective sau a autoritatilor de sanatate publica.

Incidenta mare a infectarilor, raspandirea masiva a noilor variante de virus, provocari legate de capacitatea sistemului sanitar sunt imprejurari care pot face necesara impunerea unor recomandari legate de pandemie.

Ministerul va informa pentru care tari vor exista astfel de recomandari, inainte de 1. octombrie.

Aplicatia „Reiseklar” poate fi descarcata de pe App Store sau Google Play. In aplicatie gasesti informatii de calatorie catre toate tarile in care Norvegia are reprezentante publice.

Tu poti sa iti inregistrezi calatoria in aplicatie pentru a putea primi informatii din partea autoritatilor norvegiene in cazul in care apare o criza in tara pe care tocmai o vizitezi.

Toti cei care calatoresc trebuie sa verifice ca asigurarea de calatorie este valabila si ce acopera acea asigurare.


RECOMANDARILE GLOBALE

  • Recomandarile globale in vederea calatoriilor, care recomandau evitarea calatoriilor care nu erau strict necesare catre toate tarile, au fost introduse in martie 2020 ca urmare a pandemiei corona.
  • Pentru prima data au fost introduse recomandari care cuprindeau toate tarile de pe glob.
  • Ministerul de externe da recomandari oficiala atunci cand exista motive de a recomanda norvegienilor calatoria spre o anumita tara, zona sau regiune, sau de a parasi locatia in care se afla.
  • Recomandarile oficiale de calatorie se impun si se abroga in urma unei evaluari in intregime a situatiei din tara respectiva pentru cetatenii norvegieni.
  • O recomandare de calatorie este o recomandare, nu o interdictie. A calatori, insa, in ciuda recomandarii oficiale din partea ministerului de externe poate avea consecinte pentru asigurarea ta de calatorie.
  • Trebuie sa fii constient ca, capacitatea ministerului de externe de a acorda asistenta consulara poate fi limitata in tari care au astfel de recomandari de calatorie.

sursa: Guvernul Norvegiei

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu