Nu a fost ușor, dar deloc imposibil. Asta spune Emma Adelina Buzatu din România, despre venirea ei într-o țară nouă, învățarea limbii și găsirea unui loc de muncă.
Emma Adelina Buzatu (27 de ani) s-a mutat acum aproape patru ani la Egersund din Bacău în România. La acea dată, relația ei cu bărbatul din Egersund, pe care îl cunoscuse pe când muncea în Grecia și cu care locuise apoi în România, luase sfârșit. Dar cei doi aveau o fetiță, iar Emma Adelina a înțeles că ar fi mai bine pentru ea să crească alături de ambii părinți.

Ea a avut unele rezerve când fostul ei partener de viață a dorit ca ea să se mute în Norvegia, la Egersund. Ea își avea viața ei acolo, în Bacău, și nu era pregătită să o ia de la început într-o nouă țară. Dar, până la urmă s-a gândit totuși să ofere o șansă acestei idei.
A învățat câte zece cuvinte pe zi
Când Emma și fetița ei, care avea pe-atunci doar doi anișori, au ajuns în oraș, ea nu cunoștea pe nimeni, în afară de tatăl fetiței. Dar, s-a hotărât să învețe limba norvegiană și să își găsească un loc de muncă cât mai repede posibil.
La cursurile pentru adulți a fost o elevă sârguincioasă. Foarte devreme, ea s-a hotărât să învețe cel puțin zece cuvinte în fiecare zi.
La doar două luni după sosirea ei în Norvegia, la Egersund, Emma a primit un loc de muncă la benzinăria Shell. Șefului ei i-a plăcut CV-ul ei și i-a oferit o șansă, chiar dacă încă nu stăpânea limba norvegiană prea bine.
Emma povestește că a fost luată puțin prin surprindere de primele zile la muncă. Cunoștințele ei de limbă norvegiană (bokmål), pe care le acumulase la cursurile pentru adulți erau insuficiente în întâlnirea cu dialectul local. Oamenii dein Egersund vorbesc altfel, iar ea a trebuit să facă mari eforturi pentru a înțelege ce spuneau. Dar cu cât a auzit mai mult din dialectul vorbit în Egersund, era tot mai bine.
A mai primit un job și la restaurantul Kniv og Gaffel de la Jernbanekaien. Și, în timp ce muncea, mergea și la școală.
Când a terminat cursurile pentru adulți, a început calificarea profesională în service și administrație. Ea areo calificare profesională în acest domeniu din România, iar acolo a avut un magazin unde vindea saltele și alte articole pentru dormitor.
A primit un loc de ucenic la Langholmen
Egersund Servering, firma care deține restaurantul Kniv og Gaffel, are, de asemenea, responsabilitate și pentru Langholmen Panorama, un local tip cantină și evenimente din zona Egersund Næringspark Langholmen. Iar aici, în timp ce lucra ca responsabil pentru evenimente la Langholm Panorama, a primit și un post de ucenic în materia service și administrație, la Energy Innovation, firmă care își are sediul tot la Langholmen.
Nu pot spune că a fost ușor. Dar nici imposibil nu a fost.
Emma Adelina Buzatu
În toamnă, Emma și-a început stagiul de ucenic și se simte foarte bine.
– Am sarcini de muncă foarte interesante, concluzionează ea.
La biroul care se ocupă de formarea profesională angajații au rămas surpinși când au aflat că ea a început deja să proceseze salariile. De obicei, cei care parcurg stagiul de ucenicie nu fac acest lucru decât spre sfârșitul stagiului.

În rest, Emma lucrează cu marketing și pregătirea ședințelor și evenimentelor, pentru a numi câteva.
Energia eoliană i se pare un domeniu interesant. În martie, Emma va începe un curs despre energia regenerabilă la școala de specialitate Fagskolen Rogaland. Cursul este un program de branșă, care oferă și puncte de credit.

– Nu știu unde voi fi peste zece ani, dar doresc să mă dezvolt și mai mult din punct de vedere profesional și să merg mai mult la școală, spune Emma.
Bine stabilită și integrată
Împreună cu partenerul ei, care este și el din România, și-a cumpărat o casă în 2021. Ea este mândră de faptul că s-a putut stabili și integra atât de bine în noua ei patrie în doar câțiva ani.
– Nu pot să spun că a fost ușor. Dar nici imposibil nu a fost, spune Emma Adelina Buzatu.
Ea a vorbit și cu alți imigranți, care sunt deja de aproape 20 de ani în Norvegia, dar care abia pot vorbi cât de cât norvegiană. Ea îi sfătuiește să folosească aceeași metodă pe care o folosește și ea: să învețe câteva cuvnte norvegiene noi în fiecare zi. Poate 10 sunt prea multe pentru mulți, dar două poate învăța oricine, crede ea. Și ea obișnuiește să adauge faptul că ”trebuie doar să încerci”.
Sursa: Dalane Tidende


Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator