Sănătate

400.000 de femei din Norvegia nu fac ceea ce ar fi necesar

Scris de Daniel Solheim
Evita consultatiile: Foarte multe femei norvegiene evita sa mearga la medic pentru o consultatie care poate fi foarte importanta. Asta poate avea consecinte enorme.

Registrul pentru cancer (Kreftregisteret) si Asociatia bolnavilor de cancer (Kreftforeningen) sunt ingrijorate de situatia actuala. Cele doua institutii vin acum cu un mesaj clar catre populatie.

Duminica, TV 2 a prezentat intr-un reportaj istoria tinerei de 28 de ani, Ida Øye Bjørkvold (articol in limba romana).

Ea a fost diagnosticata cu cancer de col uterin la varsta de 23 de ani, dar si-a pierdut viata din cauza bolii in toamna anului trecut.

Prin profilul sau de pe Instagram @Kreftutenfilter, a s-a straduit intens sa le convinga pe femeile norvegiene sa mearga la medic pentru consultatii.

La zece luni dupa moartea ei, ea este acum o figura importanta pentru campania #sjekkdeg initiata de Kreftforeningen.

– Poate fi prevenit

Faptul ca aceasta campanie este importanta, este evident. Pentru ca cele doua institutii (Kreftforeningen si Kreftregisteret) sunt ingrijorate trendul pe care il observa in populatie.

– Aceasta forma de cancer este una care poate fi prevenita. In parte prin vaccin si prin at merge la o consultatie cand ti se reaminteste acest lucru, spune managerul programului pentru col uterin, Ameli Tropé, in dialog cu TV2.

La implinirea varstei de 25 de ani, toate femeile din Norvegia fac parte din programul de screening pentru cancer de col uterin. Asta inseamna ca ti se reaminteste sa faci un test de celule (Testul Babes-Papapnicolau si testul HPV) odata la cel putin trei ani.

Dar aproape 400.000 de femei nu fac tocmai acest lucru.

Femeile norvegiene sunt prea delasatoare ca sa se testeze, crede secretarul general al Asociatiei Kreftforeningen, Ingrid Stenstadsvold Ross

– Nu suntem multumiti de faptul ca aproape 30 % nu respecta programul, spune secretarul general al Asociatiei Kreftforeningen, Ingrid Stenstadvold Ross, in dialog cu TV2.

– Iti poate salva viata

Pentru ca un program de screening sa poata fi eficient, participarea la program ar trebui sa fie de cel putin 80 la suta.

– Gandim simplu in raport cu asta. Dorim sa avem cat mai multe femei care sa se testeze si sa participe cat mai multe la acest exercitiu. Pentru ca iti poate salva viata. Deci, cand primesti programarea pentru programul pentru colul uterin, du-te la medic, spune secretarul general.

In special grupa de varsta intre 25 si 33 de ani si cea intre 55 si 69 de ani din programul pentru colul uterin sunt cele care se testeaza cel mai putin, informeaza Registrul de cancer.

Managerul programului pentru colul uterin, Ameli Tropé este clara in mesajul ei ca numarul femeilor care fac testele trebuie sa creasca.

– Categoria femeilor cu varste intre 34 si 54 de ani este cea mai buna la a se testa. Dar niciuna din categorii nu este suficient de buna, constata Tropé.

Mai multe cauze

Motivele din cauza carora multe femei nu se testeaza sunt mai multe, spune ea.

– Cel mai des, femeile spun ca simt ca nu au timp sa vina la testare. Multe din ele au trecut si prin trame si nu se simt bine sa mearga la testare. Altele simt ca isi cunosc medicul de familie prea bine, in timp ce altele simt ca nu isi cunosc medicul de familie mai de loc. Multe doresc ca o femeie medic sa le faca testul, spune Tropé.

In Suedia, femeile sunt mult mai harnice la a se testa.

– Ei au fost tot timpul inaintea noastra, in special in ce priveste femeile mai tinere. Acolo, coeficientul este intre 80 si 90 %. Deci cred ca putem fi la fel de bune ca suedezele, spune managerul programului.

Consecintele de a nu te testa sunt mari.

– Aproape 350 de femei se imbolnavesc de cancer de col uterin in fiecare an, iar multe dintre ele, aproape 80 mor. Nu avem o viata de pierdut si nimeni nu ar trebui sa se imbolnaveasca de aceasta forma de cancer, spune Stenstadvold Ross de la Asociata Kreftforeningen.

Teama de cifrele ascunse

Datorita pandemiei sunt multe restante in programul de testare. Asta face ca sa existe teama de cifre ascunse.

– Datele se afla la acelasi nivel ca inainte de pandemie si este foarte bine. Dar, exista foarte mari restante. Daca dorim intr-adevar sa eliminam aceasta forma de cancer, trebuie ca femeile sa mearga la medic si sa respecte programul de screening, spune secretarul general.

Campanie: Luna septembrie este luna „Testeaza-te” inititata de Asociatia Kreftforeningen. In acesta an, figura de front a campaniei este Ida Øye Bjørkevold.

Pentru ca daca mai multe femei s-ar testa, cancerul de col uterin ar putea deveni forma de cancer care ar fi eliminata aproape comple, cred cele doua organizatii.

– Daca te vaccinezi si respecti programul de screening, imi pot inchipui ca nu vom avea aproape nici un caz de boala in viitor, spune Tropé.

– Extren de important

Atat ea cat si Stenstadvold Ross au un indemn clar pentru femeile din Norvegia:

– Dintre femeile care nu se testeaza, aproape 200.000 de femei nu s-au testat deloc in ultimii 10 ani. Deci, pentru aceasta grupa este foarte important sa se testeze. Este o asigurare de viata, dureaza destul de putin si nu este o consultatie de care sa-ti fie groaza, spune Stenstadvold Ross.

Tropé subliniaza importanta testului de celule:

– Daca iti te simti incomoda sa mergi sa faci testul, ia cu tine o prietena si vorbeste cu medicul despre acest lucru.

sursa: TV2.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu