Kari Ulleland se hotarase sa anuleze programarea la mamografie. Dar o straina a reusit sa o covinga la telefon.

Timp de aproape 20 de ani, Kari Ulleland a facut mamografii din doi in doi ani. De fiecare data a primit acelasi mesaj linistitor ca totul arata bine.
In luna februarie, a primit din nou scriosarea care o anunta ca venise timpul sa faca o noua mamografie. Asta se intampla cu putin timp inainte ca Ulleland sa implineasca varsta de 70 de ani, varsta dupa care nu mai urma sa fie chemata la controale regulate.
– Nu descoperiserea niciodata nimic la examinarile anterioare, asa ca m-am gandit ca nu prea are rost, spune Ulleland.

Ea avea de gand sa mearga intr-o drumetie pe munte in ziua respective si s-a decis sa sune la spital pentru a anula programarea.
Dar, conversatia cu doamna de la telefonul sectiei de investigatii a facut-o sa isi schimbe parerea. Acest detaliu s-a dovedit a fi de o importanta enorma pentru Ulleland.
A primit un mesaj socant
Doamna de la celalalt capat al convorbirii era severa dar avea o voce placuta, cand i-a raspuns lui Ulleland la apelul telefonic. Ea nu i-a ascuns lui Ulleland ce crede ea despre faptul ca Ulleland ar vrea sa anuleze programarea la mamografie.
– Femeia mi-a spus ca pot sa fac ce doresc eu, dar daca nu ma duc la programare, voi putea sa invinovatesc doar pe mine insumi in cazul in care s-ar intampla ceva, spune Ulleland.
Seriozitatea din vocea doamnei straine a impresionat-o pe Ulleland. Drept urmare, ea s-a decis sa faca totusi mamografia.
– Era atat de severa incat am devenit putin iritata, ceva de genul „de ce e atat de acra femeia asta”. Dar am inteles seriozitatea situatiei, spune Ulleland.

Dupa ce a fost in drumetia pe munte, Ulleland s-a prezentat la spitalul Aker pentru efectuarea mamografiei.
De obicei, dupa doua saptamani de la mamografie, primesti o scrisoare prin posta in care esti informata ca totul este in ordine. Dar, la patru zile dupa examinare, Ulleland a primit un apel telefonic de la spital
– Atunci mi-am dat seama ca ceva nu este in regula.

Dupa o noua investigatie, Ulleland a primit mesajul pe care nu s-ar fi asteptat niciodata sa-l primeasca. Avea cancer la san.
– Primul lucru la care m-am gandit a fost: „imagineazat-ti ce s-ar fi intamplat daca nu m-as fi dus la programarea aceea”, spune Ulleland.
– Ea mi-a salvat viata
Inca din acea zi de februarie, Ulleland s-a tot gandit la femeia cu care a discutat la telefon cand a dorit sa-si anuleze programarea si care a convins-o sa nu renunte si sa se prezinte la mamografie.
– Mi-a parut foarte rau ca nu am reusit sa retin numele ei, pentru ca este foarte posibil ca ea sa-mi fi salvat viata. Ii voi fi vesnic recunoscatoare, spune Ulleland.

Asociatia oncologica (kreftforeningen) a reusit sa gaseasca femeia care a raspuns la apelul telefonic din februarie, iar anterior in aceasta saptamana, cele doua femei au reusit in sfarsit sa se intalneasca.
– A fost extraordinar sa o intalnesc. Putin ireal, as spune, dar foarte frumos, spune Ulleland.
Ea a recunoscut imediat vocea femeii.
– A fost foarte placut sa ii ofer o floare si sa-i spun ca face o munca foarte importanta, spune Ulleland.
40 de ani de experienta
Inger Sterner se numeste femeia care a reusit sa o convinga pe Ulleland sa mearga la programarea pentru mamografie. Ea a lucrat timp de 40 de ani la Spitalul Oncologic (Radiumshospitalet).
– Primesc des apeluri telefonice de acest gen. Unele femei doresc sa anuleze programarea pentru ca nu au timp, altora le este teama ca investigatia le va durea, spune Sterner.

Dupa mai multe decenii de munca, Inger si-a dezvoltat o tactica pentru a convinge femeile de importanta acestei investigatii medicale.
– Le vorbesc despre cat de bine si de important este sa faca investigatia. Noi femeile suntem nevoite sa avem grija de noi insine, spune Sterner.
Lui Inger i se pare emotionant sa creada a apelurile telefonice pot ajuta la salvarea de vieti.
– Nu m-am gandit cu adevarat la acest aspect pana acum, dar acum, cand aud acest lucru, cred ca totusi, am facut o treaba buna, spune Sterner.

Salveaza 100 de femei in fiecare an
In Norvegia, toate femeile cu varste intre 50 si 69 de ani primesc oferta de a efectua o investigatie radiologica a sanilor in vederea depistarii cancerului, din doi in doi ani.
Asociatia oncologica crede ca programul de mamografie salveaza vietile a in jur de 100 de femei in fiecare an. In ciuda acestui fapt, una din patru femei nu se prezinta la programarea pentru mamografiei, dupa ce au fost invitate la investigatie prin posta.
– Aceasta istorie ne arata tocmai cat de important este ca femeile sa se prezinte la mamografie, spune Ole Alexander Opdalshei, secretar general adjunct in cadrul Asociatiei oncologice.

In fiecare an, in luna octombrie, Asociatia Oncologica are campania „Rosa Sløyfe” – Panglica Roz. Subiectul campaniei din acest an este depistarea timpurie a cancerului.
– Cu cat mai repede reusesti sa depistezi cancerul, cu atat mai buna este prognoza de vindecare. Atat pentru a salva vieti cat si pentru a putea oferi un tratament mai bun si mai bland, spune Opdalshei.
Fara cancer
Datorita depistarii intr-un stadiu timpuriu al cancerului, Ulleland este acum pe deplin sanatoasa din nou.
– Eu am fost extrem de norocoasa, spune Ulleland.
Ea are o recomandare clara pentru toate femeile care se gandesc sa renunte la investigatia de mamografie.
– Du-te la mamografie. Se face repede si iti poti salva viata, spune Ulleland.

sursa: tv2.no
Campania „Depistarea precoce salveaza vieti” – Asociatia oncologica (Kreftforeningen)
Cu cat cancerul de san este depistat mai devreme, cu atat pronosticul este mai bun si tratamentul mai bland. Anul acesta, la fel ca anul trecut, campania de „panglica roz” pune in centrul atentiei depistarea precoce a cancerului de san, pentru ca salveaza vieti.

3991 de femei si 32 de barbati au fost diagnosticati cu cancer de san in Norvegia in anul 2021, o crestere cu 568 de cazuri fata de anul 2020. Foarte probabil, aceasta crestere se datoreaza intarzierilor investigatiilor de mamografie produse de pandemie.
Cand pandemia ne-a lovit in martie 2020, centrele de diagnosticare pentru sani au fost inchise. Astfel s-a produs o intarziere de doua pana la trei luni, in 2020 fiind astfel diagnosticate mai putine persoane cu cancer de san.
Cele mai multe centre au reusit sa recupereze intarzierile iar, la nivel de tara, Programul de mamografie a ajuns la zi in cursul anului 2022. Care sunt consecintele exacte provocate de intarziere este inca prea devreme de estimat.
De aceea, campania „Panglica roz” a ales sa puna in centrul atentiei depistarea precoce a cancerului de san si pentru campania anului 2022.
Ce este mamografia?
Mamografia este o investigatie radiologica (røntgen) a sanilor, prin care poate fi depistat cancerul de san inainte ca boala sa produca simptome sub forma unor noduri palpabile.
In Norvegia, toate femeile cu varste intre 50 si 69 de ani, indiferent de tara de origine, sunt invitate la mamografie odata la doi ani pentru a verifica daca au cancer de san.
Investigatia dureaza intre 10 si 20 de minute, dar insasi radiografia sanilor dureaza aproximativ 5 minute.
Inainte de radiografie, un radiograf va pune cateva intrebari si va verifica daca exista modificari ale pielii pe sani care ar putea deveni vizibile pe imaginile produse de mamografie. Dupa aceea, pacienta intra intr-o alta incapere in care aparatul de mamografie aplica presiune pe san timp de cateva secunde inainte de a se face radiografia.
Presarea sanului poate fi dureroasa dar sondajele au aratat ca femeilor nu li se pare ca ar fi atat de dureroasa precum multi ar crede. De obicei, doi radiografi sunt prezenti cand se efectueaza mamografia.
Se fac radiografii din doua unghiuri ale fiecarui san. Radiografiile sunt apoi analizate de doi medici radiologi, iar cei mai multi primesc un raspuns in scris in cursul a 2-4 saptamani.
Pentru mamografie se plateste deductibila de 267 de coroane.
sursa: Kreftforeningen.no


Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator