Sănătate

Aproape 8000 de raportări ale unor efecte secundare grave în urma vaccinului corona

Scris de Daniel Solheim

Pentru prima dată după aproape cinci luni, Agenția Norvegiană pentru Medicamente publică un raport privind efectele secundare raportate în urma administrării vaccinului corona.

În data de 27 decembrie 2020, în Norvegia a fost administrată prima doză de vaccin corona. De atunci, au fost administrate peste 12 milioane de doze.

Oricine a prezentat simptome, boală sau deces în urma vaccinării a fost rugat să raporteze acest lucru către Agenția Norvegiană pentru Medicamente.

Într-un raport recent, Agenția menționează că a primit 61.847 de raportări ale unor reacții adverse suspectate în urma vaccinării corona. Aceasta este o creștere cu 923 de cazuri de la ultimul raport privind efectele secundare, raport care a fost întocmit la sfârșitul lunii noiembrie.

Raportul privind efectele secundare suspectate în urma administrării vaccinului corona per 11.04.2023

Dintre aceste raportări, 7.818 sunt clasificate ca fiind grave, ceea ce reprezintă o creștere cu 445 de raportări.

274 de decese

Spitalizarea este cel mai frecvent motiv pentru ca un incident să fie clasificat drept grav. Acest lucru se aplică pentru 40% dintre raportările unor reacții secundare grave, potrivit Agenției pentru Medicamente.

În plus, au fost primite 274 de raportări de decese. Majoritatea deceselor au fost înregistrate în rândul persoanelor vârstnice și ale rezidenților centrelor de îngrijire pentru vârstnici.

Agenția Norvegiană pentru Medicamente face un apel către toți cei care se confruntă cu efecte secundare pe termen lung care pot fi suspectate a fi legate de vaccinare corona să le raporteze.

– Cei care se confruntă cu probleme pe termen lung după vaccinare ar trebui să-și contacteze medicul de familie pentru a beneficia de asistență medicală și de o evaluare a posibilelor cauze, spune medicul primar Ingrid Aas într-un comunicat de presă.

Ingrid Aas, medic supervizor din cadrul Agenției Norvegiene pentru Medicamente (Foto: Martin Fønnebø/TV2)

Aas consideră că în cazul în care există o suspiciune de efect secundar, medicii pot contribui la o buna supraveghere a efectelor secundare prin a da descrieri complete și precise în raportările lor.

711 de raportări despre efecte secundare la copii

Până în acest moment au fost inoculate 484.629 de doze de vaccin la copii și tineri cu vârste între 12 și 17 ani.

– Monitorizăm temeinic și suntem foarte atenți în cazul în care sunt raportate incidente grave în urma vaccinării la această categorie de vârstă, menționează Agenția pentru Medicamente.

În perioada din decembrie 2020 până în prezent, au fost procesate 711 raportări de efecte secundare la categoria de vârstă 12 – 17 ani. Dintre acestea, 102 sunt clasificate drept grave.

Aproximativ 80% dintre raportările efectelor secundare de la această categorie de vârstă sunt de la fete. Mai multe dintre raportări se referă la tulburări ale ciclului menstrual.

Tulburări ale ciclului menstrual. Agentia pentru Medicamente a primit multe raportări despre tulburări ale ciclului menstrual în urma administrătii vaccinului corona. Foto Tommy Storhaug/TV2

În plus au fost inoculate 6398 de doze de vaccin la copii în categoria de vârstă 5 – 11 ani și 15 doze la copii cu vârste între 6 luni și 4 ani.

În total, Agenția pentru Medicamente a primit 25 de raportări ale unor efecte secundare suspectate la aceste categorii de vârstă.

Oboseală și dureri de cap

Printre efectele secundare suspectate care au fost raportate în urma vaccinării se numără oboseala și durerile de cap.

Agenția Norvegiană pentru Medicamente a procesat 39 de raportări ale unor reacții adverse suspectate privind oboseala pe termen lung și 364 de raportări privind dureri de cap persistente.

– Până în prezent nu a fost stabilită nicio legătură cauzală între vaccinare și aceste stări pe termen lung, precum oboseala și durerile de cap, se arată în raport.

Agenția Norvegiană pentru Medicamente definește termenul de oboseală pe termen lung pentru raportările care indică o durată de trei luni a acestei stări. Pentru extenuare, termenul este de o jumătate de an.

– Verificăm îndeaproape ca să vedem dacă există un risc mărit pentru astfel de probleme în urma vaccinării împotriva covid-19.

Probleme neurologice și dureri musculare

Raportările privind efectele secundare ale vaccinului vin din partea pacienților, a personalului sanitar și a producătorilor.

Toate raportările sunt numărate și incluse, indiferent dacă incidentul raportat este presupus sau nu a avea vreo legătură cu vaccinarea.

Potrivit raportului, simptome generale și reacții la locul de administrare a vaccinului sunt cele mai obișnuite raportări de efecte secundare.

În plus sunt obișnuite simptome neurologice, simptome musculare și ale scheletului, precum și simptome ale sistemului digstiv.

Tulburări puternice ale ciclului menstrual

Anterior, TV a investigat peste 200 de cazuri ale unor femei care au experimentat tulburări ale ciclului menstrual în urma administrării vaccinului corona.

Simptomele legate de organele genitale și sâni au fost, de asemenea, printre cele mai obișnuite tipuri de efecte secundare suspectate care au fost raportate către Agenția pentru Medicamente.

În total au fost recepționate 37.133 de astfel de raportări.

FHI a concluzionat că există o legătură cauzală între tulburările de ciclu menstrual și vaccinul corona.

Cercetătorul Lill-Iren Schou Trogstad este șef de proiect la FHI și investighează legătura cauzală dintre vaccinurile corona și tulburărle de ciclu menstrual. Foto: Ingvild Gjerdsjø / TV2

– Riscul de a avea tulburări puternice ale ciclului menstrual este aproape dublat în urma vaccinului, deci există multe femei care au experimentat faptul că ceva s-a schimbat, a spus medicul Lill-Iren Schou Trogstad de la FHI în dialog cu TV2.

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

2 Comentarii

  • Deci la peste 12.000.000 de doze de vaccin administrate au fost raportate 274 de decese (în majoritate la bătrâni), deci o rată de 0,0023 %. În România, țară cu rată de vaccinare foarte mică în comparație cu Norvegia, au murit de Covid, din câte îmi aduc aminte peste 60.000 de persoane adică o rată de ca. 0,31 % raportată la populația României (ca. 19.000.000). Dacă erau și mai mulți nevaccinați probabil că rata de mortalitate era și mai mare.

    Probabilitatea să mori de Covid e enorm de mare în comparație cu cei ce mor de vaccin. Deci vaccinul a ajutat mult, chiar dacă a avut și efecte secundare negative. Eu prefer să văd partea plină a paharului.

    • Perfect de acord, sunt de acceasi parere. Dar cei care „stiu” nu pot fi convinsi de statistici si date, din pacate. Postez si astfel de articole, nu pentru ca mi-as fi schimbat parerea in ce priveste vaccinul, ci pentru a prezenta datele din Norvegia privind efectele acestuia. Foarte multi din cei care citesc astfel de articole vad oricum doar ceea ce vor sa vada. Apreciez comentariul! Multumesc!

Lasă un comentariu