Sănătate

Bătălia împotriva cancerului / Cercetători de la NTNU cu un nou medicament promițător și drumul anevoios până acesta ajunge la pacienți

Scris de Daniel Solheim

Nimeni din lume nu a ajuns mai departe în acest domeniu ca Marit: 18 ani de muncă și 200.000.000 de coroane .

Acum, un nou medicament împotriva cancerului, dezvoltat în Norvegia, este testat pe oameni.

Au fost mulți ani de muncă intensă, recunoaște profesorul de la NTNU, Marti Otterlei.

Dar acum, ea și grupul ei de 20 de cercetători au dezvoltat un nou medicament împotriva cancerului.

Care, în acest moment, este testat pe oameni.

Niciun alt medicament asemănător din lume nu a ajuns la fel de departe în procesul de dezvoltare.

– Speranța este ca să se descopere un medicament care să aibă efect și care să ajute. Suntem conștienți că șansa de a ne atinge obiectivul este mică. Dar, cu toate acestea, suntem motivați, spune Otterlei în dialog cu NRK.

O femeie de știință bucuroasă: Marit Otterlei prezintă noul medicament împotriva cancerului, medicament care a fost dezvoltat la NTNU în Trondheim.
FOTO: JØTE TOFTAKER / NRK

De curând au fost publicate două studii de specialitate în revista Nature Oncogene.

Celulele canceroase sunt stresate

În anul 2004 cercetătorii au făcut o descoperire care a însemnat startul pentru proiectul în sine. Au descoperit o secvență genetică specială care este importantă pentru reglarea stressului celulelor. După aceea, cercetătorii au produs o peptidă care conținea acea secvență genetică.

Iar peptida blochează o parte din răspunsul la stress al celulei canceroase.

– Celulele canceroase sunt mai stresate decat celulele normale. De aceea, medicamentul le afectează pe cele canceroase mai mult. Ori mor, ori încetează să mai crească, spune Otterlei.

Ea explică mai departe că cercetătorii de la NTNU au fost cei care au descoperit acest mecanism celular. Iar acum folosesc acest mecanism cu predilecție în noul medicament.

Trebuia să fie verificat în vederea toxicității

Cu puțin timp în urmă, medicamentul a fost testat pentru prima dată pe oameni, un așa-numit test clinic. Iar acesta a avut loc în Australia.

Planul era, de fapt, nu de a descoperi dacă medicamentul are efect – cercetătorii trebuiau în primul rând să vadă dacă medicamentul era toxic pentru oameni.

Dar chiar dacă medicamentul încă se afla în faza de testare, 20 de pacienți terminali au dorit să îl testeze. Ca un ultim resort.

Și, potrivit cercetătorilor, efectul s-a dovedit a fi mai bun decât cel la care se așteptau. Medicamentul trebuie administrat în combinație cu alte medicamente împotriva cancerului, dar s-a dovedit că acesta avea un efect stabilizator și când era administrat singur.

70 % dintre pacienți erau stabili după șase săptămâni. Asta înseamnă că cancerul încetase să mai crească. O femeie a luat medicamentul timp de 17 luni iar boala s-a menținut stabilă timp de doi ani.

– Extraordinar că au reușit

Jon Amund Kyte este medic primar și șef de departament pentru tratament oncologic experimental la Spitalul Universitar din Oslo.

El spune că se cere o muncă enormă pentru a dezvolta un nou medicament pentru ca acesta să ajungă să fie testat clinic pe oameni.

– Este extraordinar faptul că cercetătorii au reușit acest lucru. Și că poate fi de actualitate ca medicamentul să poată fi testat și la alte forme de cancer.

Din rezultatele studiului nu se vede că tumorile celor 20 de pacienți s-ar fi micșorat, dar acestea nici nu au crescut. Din acest motiv Kyte crede că încă nu se poate trage o concluzie că medicamentul ar avea efect.

Dar, cu toate acestea, există unele aspecte promițătoare.

– Profilul reacțiilor adverse pare să fie acceptabil și, din acest motiv, poate fi de actualitate combinarea medicamentului cu alte forme de tratament, spune el în dialog cu NRK.

Jon Amund Kyte consideră că eforturile cercetătorilor norvegieni sunt importante
FOTO: PER MARIUS DIDRIKSEN
Un drum anevoios

În cea mai mare parte, munca științifică de cercetare se desfășoară la NTNU. Dar, datorită faptului că Universitatea nu poate fi un agent comercial care să producă medicamente, Otterlei a trebuit să înființeze o companie. Compania este un satelit al NTNU și se numește APIM Therapeutics.

După aceea a început vânătoarea de fonduri pentru cercetare.

– Dezvoltarea medicamentelor este prea îndelungată pentru cei mai mulți investori iar testele clinice costă foarte mult. De la mai multe milioane de coroane în sus. Cele mai mari companii farmaceutice vor să aibă rezultate de la ceea ce denumim studii din faza clinică II, înainte de a-și arăta interesul pentru un asemenea medicament, spune profesorul Otterlei.

18 ani le-a luat cercetătorilor de la NTNU să ajungă acolo unde sunt azi. Marit Otterlei spune că drumul mai departe nu va fi mai puțin întortocheat.
FOTO: JØTE TOFTAKER / NRK
Faza II

Prima fază a testării a fost verificarea toxicității medicamentului. În faza II, care se desfășoară acum, se testează înșuși efectul medicamentului.

În Statele Unite, medicamentul va fi testat pe pacienți cu sarcom. Acesta este un tip de cancer al celulelor din țesuturi conjunctive. În Australia, persoanelor cu cancer ovarian li se permite să testeze medicamentul. Amele teste clinice sunt efectuate în combinație cu tratament citostatic.

Dar, chiar dacă rezultatele se vor dovedi a fi bune, drumul mai departe este în continuare nesigur, potrivit cercetătorilor.

Asta poate fi datorită industriei farmaceutice care ar putea refuza un proiect din care să nu poată face bani.

– A fost un drum lung și anevoios și, deși pare promițător până acum, încă mai este mult de parcurs, spune Otterlei.

sursa: NRK.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu