Sănătate

Bătălia pentru asistenți medicali: Tromsø oferă 70.000 de coroane pentru cei care acceptă contracte de muncă în cadrul municipalității

Scris de Daniel Solheim

Municipalitatea Tromsø este dispusă să plătească bani buni pentru a rezolva marea problemă a deficienței de personal sanitar.

Versiunea pe scurt:

 • Municipalitatea Tromsø a adoptat o serie de măsuri pentru a atrage mai mulți asistenți medicali, oferind printre altele salarii mai bune, turnusuri mai flexibile și suport pentru continuarea formării profesionale.
 • În momentul de față, în cadrul municipalității există aproximativ 40 de posturi libere
 • După lansarea măsurilor, mai mulți asistenți medicali au ales să demisioneze din posturile pe care le aveau la Spitalul Universitar Nord-Norge (UNN) în favoarea posturilor oferite de municipalitate
 • Penuria de personal sanitar este așteptată să crească în amploare.

Municipalitatea Tromsø are probleme cu ceea ce va deveni una din cele mai mari provocări în perioada următoare – să aibă suficient personal sanitar.

În prezent, municipalitatea are aproximativ 40 de posturi libere pentru asistenți medicali neocupate.

Pentru a angaja mai mulți asistenți medicali, municipalitatea a lansat o serie de măsuri:

 • salariu mai bun și sporuri pentru munca în weekend și de noapte
 • un turnus mai atractiv
 • o sumă unică de până la 70.000 de coroane pentru cei care acceptă o angajare de minim doi ani
 • suport pentru dezvoltare profesională
 • plata împrumutului de studii contra unui contract de doi ani.
Turnus: Andrea Greiner Hanssen este foarte mulțumită de programul de muncă oferit de municipalitate. Foto: Helge Mikalsen / VG.

Asistenții medicali din Tromsø lucrează ori în cadrul municipalității ori la Spitalul Universitar din Nord-Norge (UNN).

După un an de muncă la UNN, Andrea Greiner Hanssen (24 de ani) a ales să își dea demisia și să opteze pentru oportunitatea oferită de municipalitate. Greiner Hanssen a ales să nu accepte un contract obligatoriu de doi ani.

Când VG s-a întâlnit cu ea, Andrea avea o pauză mai lungă la miezul zilei, în timpul unei ture mai lungi.

În Tromsø e soare iar ea își face pauza la Telegrafbukta, o plajă plină de oameni care stau la soare sau fac baie.

Acum, Andrea are un cu totul alt fel de program de muncă și se simte mult mai bine.

La spital avea senzația că nu reușește să facă totul la timp și avea un program de lucru solicitant intra în tură după-amiaza, pentru ca apoi să aibă tură de dimineață a doua zi.

– Ai avea atâtea lucruri de făcut, dar nu ai timp suficient, spune Greiner Hanssen.

Lupta pentru aceiași angajați

După ce municipalitatea a lansat aceste măsuri noi, au observat că mulți și-au dat demisia de la locul de muncă din spital și au trecut la municipalitate, potrivit sindicatului asistenților medicali, Norsk Sykepleierforbund.

– Se dă o luptă pentru aceiași angajați, dar ne aflăm pe același câmp de bătaie, spune Daniel Brox.

El este lider de sindicat în cadrul municipalității pentru Norsk Sykepleierforbund.

Diferențele de salariu dintre municipalitate și spital nu mai sunt la fel de mari, iar municipalitatea are acum mai mulți solicitanți calificați.

– Înainte, poate aveau unul sau doi, dacă aveau noroc, acum sunt 6-7 care aplică pe fiecare post, spune Brox.

În continuare este nevoie de personal sanitar, iar nevoi va continua să crească.

Sindicatul asistenților medicali generaliști Norsk Sykepleierforbund: liderul de sindicat din municipalitatea Troms, Daniel Brox. Foto: Helge Mikalsen /VG.

Măsurile adoptate de municipalitate au două obiective:

 • să păstreze personalul de specialitate care lucrează deja în cadrul municipalității
 • să recruteze absolvenți pentru joburile din cadrul municipalității

– Avem o colaborare apropiată și bună cu UNN privind provocările legate de personalul sanitar și am instituit, printre altele, o grupă comună de lucru care să propună măsuri privind recrutarea și menținerea personalului sanitar, a declarat managerul în chestiuni de sănătate din municipalitatea Tromsø, Magne Nicolaisen.

Întreaga Norvegie de Nord se luptă cu recrutarea personalului medical, iar o provocare majoră este asigurarea reținerii tinerilor absolvenți.

MUNICIPALITATEA TROMSØ: Manager în domeniul sănătății, Magne Nicolaisen. Foto: Helge Mikalsen / VG

– Atât municipalitatea Tromsø, cât și noi, cei de la UNN, trebuie să ne asigurăm că personalul sanitar rămâne în profesie. De asemenea, trebuie să continuăm să fim angajatori atractivi care contribuie la șederea angajaților în nordul Norvegiei, spune șefa interimar de personal și organizație Hanna Uleberg.

Uleberg spune că spitalul și municipalitatea depind reciproc unul de celălalt.

– De aceea este important pentru noi ca municipalitatea să aibă și o bună expertiză în asistență medicală, astfel încât aceștia să poată primi, de exemplu, pacienți care sunt gata să fie externați.

Ea înțelege că munca de zi cu zi la UNN poate fi o provocare pentru unii și recunoaște că nu este potrivită pentru toată lumea.

Nu rezolvă problema

Andrea Greiner Hanssen lucrează acum în domeniul dependenței de substanțe și psihiatrie în cadrul municipalității și simte că își poate folosi mai mult expertiza ca asistentă.

În același timp, are mai mult timp liber și poate face mai mult din ceea ce îi place în afara serviciului. De exemplu să călătorească sau să meargă în drumeții.

– Nu am simțit că am timp liber când lucram la spital. Au fost adesea solicitări pentru a lucra ture suplimentare , spune Greiner Hanssen.

Turnusul (rotația) a fost ceea ce a tentat cel mai mult în ce privește jobul din cadrul municipalității, pe lângă salarizarea mai bună și oportunitatea de a continua studiile.

Mișcarea pe care o face acum municipalitatea, crede ea, este absolut necesară. Este o măsură care poate ajuta la deficitul de personal sanitar, dar nu va rezolva problema, spune ea.

NESIGURĂ: Andrea Greiner Hanssen este îngrijorată de viitor, dar nu își propune să părăsească profesia de asistent medical. Foto: Helge Mikalsen / VG

Comisia pentru Personal din Sănătate consideră că o altă parte a soluției este distribuirea mai bună a sarcinilor de lucru și utilizarea mai multor grupuri profesionale.

De exemplu, asistentele nu ar trebui să facă sarcini precum spălarea și îngrijirea.

Greiner Hanssen se teme că acest lucru înseamnă că va trebui în principal să lucreze la eliberarea medicamentelor.

– Va fi foarte monoton. Unul dintre lucrurile care cred că este cel mai plăcut este contactul cu pacientul, dar probabil că va fi puțin din asta, spune ea.

Ea crede că este înfricoșător să se gândească la viitor, dar se bucură că municipalitatea ia acum măsuri pentru a se asigura că ea și colegii ei se simt confortabil la locul de muncă.

sursa: vg.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu