Sănătate

Criza medicilor de familie: Premierul si ministrul sanatatii anunta modificari majore

Scris de Daniel Solheim

Premierul Jonas Gahr Støre si ministrul sanatatii, Ingvild Kjerkol, anunta modificari majore in schema medicilor de familie (medicina generala) precum si fonduri noi alocate prin bugetul de stat.

– Nu este suficient sa carpim schema medicilor de familie, aceasta trebuie regandita temeinic. O vom reconstrui din temelie, este mesajul premierului Jonas Gahr Støre si al ministrului sanatatii, Ingvild Kjerkol, in interviul acordat VG.

Experti, medici de familie si politicieni au avut temeri de multa vreme ca intreaga schema de medicina generala va ajunge la colaps datorita lipsei de medici. Multe municipalitati vor avea probleme sa angajezi noi medici de familie pentru ca volumul de munca este prea mare.

Premierul Jonas Gahr Støre si ministrul sanatatii , Ingvild Kjerkol anunta modificari majore in schema medicilor de familie, in primul rand pentru medici

In iunie, VG a relatat despre modalitatea in care un nou centru municipal de medicina generala (medici de familie) urma sa rezolve criza din Bergen. In loc de o rezolvare s-a ajuns, insa, la un colaps deplin: in unele zile nu era niciun medic prezent la centru iar pacientii au mers la urgenta.

– Situatia a trecut de la stadiul de ingrijorare la provocari reale, spune Kjerkol si vorbeste despre sectiile de urgenta arhipline din vara.

Pentru a se asigura ca schema medicilor de familie ramane „fundamentul” serviciilor de sanatate, este nevoie ca multi medici noi sa completeze pozitiile vacante din teritoriul Norvegiei.

– 175.000 de norvegieni nu au medic de familie iar multi stau pe lista de pacienti ai unor medici de familie care au depasit varsta de 60 de ani. Situatia se va inrautati si acesta este motivul pentru care constituim un comitet care sa lucreze rapid cu aceasta problema, spune Kjerkol.

Promite progres: Ministrul sanatatii, Ingvild Kjerkol

– Schema medicilor de familie a fost neglijata in ultimii ani. Am vazut semnalele de pericol, cu o criza de recrutare dar si una a celor care si-au incheiat activitatea. Multi medici tineri au o atitudine pozitiva fata de medicina generala, dar isi doresc un program de lucru acceptabil, spune Støre.

Kjerkol s-a intalnit cu medici de familie care se gandesc sa demisioneze. Ea ii roaga „sa mai reziste” un pic.

Comitetul instituit de guvern isi va prezenta primul raport in decembrie. Primele propuneri ale comitetului vor fi implementate in bugetul de stat din toamna, care va fi si primul buget realizat in intregime de guvernul Støre.

Comitetul va gasi modalitati pentru:

  • cresterea capacitatii prin recrutarea de noi medici
  • simplificarea procedurilor pentru municipalitati la angajarea pe perioada nedeterminata a medicilor de familie
  • a face mai atractiva alegerea domeniului medicinei generale pentru studentii de la medicina

– In aceasta munca avem un dialog bun si strans cu KS (sindicatul medicilor) si Uniunea medicilor, spune Kjerkol.

Comitetul va fi condus de Kjetil Telle, director de specialitate pentru cercetarea in domeniul serviciilor de sanatate din cadrul Institutului de Sanatate Publica (FHI).

Teama de privatizare

– Schema medicilor de familie este responsabila pentru intre 80 si 90 % din totalul tratamentului pacientilor si este deschizatorul de drum spre serviciile de sanatate specializate si spitale, spune Støre.

– Daca nu ne ocupam temeinic de aceasta problema acum si nu avem dorinta de a analiza care sunt sarcinile de munca pe care le primesc medicii de familie si modul in care acestea sunt finantate, asta va insemna accelerarea privatizarii ofertei serviciilor de sanatate, spune Støre.

Ingrijorat: Premierul Jonas Gahr Støre

El evidentiaza asigurari private de sanatate si medici care ofera consultatii la telefon ca exemple de solutii alese de populatie atunci cand cozile de la medicii de familie devin prea lungi.

– Si atunci vom avea diferente mai mari in Serviciile de Sanatate din Norvegia si o proasta exploatare a resurselor.

Pot primi venituri mai mari

Veniturile medicilor de familie consta dintr-o subventie pentru fiecare pacient pe care acestia il au pe lista lor si tarife pentru diversele sarcini pe care acestia le executa.

Tarifele consta din rambursari de la asigurarea sociala si deductibilele platite de pacienti.

– Comitetul va evalua daca finantarea este corect orientata pentru a compensa sarcina si cantitatea de munca. Va analiza, printre altele, si daca partea fixa a finantarii ar trebui majorata, spune Støre.

– Deductibilele (egenandel) pe care le platesc pacientii nu vor fi evaluate. Noi dorim ca acestea sa fie cat mai mici posibil, subliniaza Kjerkol.

In mod normal, medicii de familie lucreaza pe cont propriu.

– Mesajul clar din partea medicilor tineri este ca acestia isi doresc alte forme de lucru, cum ar fi angajare pe termen nedeterminat, spune Kjerkol.

Si guvernul Solberg a incercat sa rezolve criza medicilor de familie. Planul de actiune din 2020 urma sa asigure o investitie de 1,6 miliarde de coroane pentru serviciile de medicina generala pana in 2024.

– Planul de actiune care a fost aplicat in doi ani si jumatate nu a dat efectul dorit. In ciuda cresterii numarului de medici de familie in ultimii ani, cresterea numarului populatiei si liste de pacienti mai scurte la noii medici de familie face ca, per total, capacitatea serviciilor sa scada, spune Kjerkol.

– Va fi scump

In urma cu un an, Støre a propus sa se foloseasca 350 de milioane de coroane in plus pentru a salva schema medicilor de familie. La acea data, partidul sau era in opozitie. Acum, nici el si nici ministrul sanatatii nu stiu care va fi pretul acestor masuri concentrate.

– Va fi scump, recunoaste Støre.

– Dar trebuie sa vedem modul in care investim in serviciile de sanatate in intregime. O schema sustenabila a medicilor de familie produce economii in restul sistemului de sanatate. O schema disfunctionala a medicilor de familie face ca cheltuielile sa creasca in urmatoarele ramuri ale serviciilor de sanatate. Multi nu sunt tratati la timp si situatii grave trebuie tratate la spital.

– Medicul de familie este raspunsul la preventie, efort precoce si sanatate publica, subliniaza Støre.

Cei doi politicieni cred ca anumte grupuri de pacienti vor beneficia de sustinerea ofertei medicilor de familie:

– Cred ca vom vedea o mai buna monitorizare, in special a persoanelor cu boli cronice, spune Kjerkol.

Solicita mijloace financiare de la buget

Presedintele Uniunii Medicilor, Anne-Karin Rime, este de acord cu initiativa de munca demarata de guvern, dar cere sa fie alocata finantare la bugetul de stat din toamna:

– Recrutarea pentru schema medicilor de familie nu este inca suficient de buna si este la fel de important ca sa putem pastra medicii cu experienta si in anii care vin. Este decisiv sa se ia masuri si sa se aloce finantare deja in bugetul de stat pentru 2023, spune ea si continua:

– Trebuie, de asemenea, sa continuam un dialog bun pentru a reusi sa luam masuri care sa-si atinga efectul scontat, astfel incat atat schema medicilor de familie cat si cea a sectiilor de urgenta sa fie cat mai bune in viitor.

sursa: VG.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu