Sănătate

ESA (Agenția de Supraveghere a AELS) dă Norvegia în judecată la tribunalul AELS – consideră că Norvegia limitează dreptul la tratament spitalicesc în străinătate

Scris de Daniel Solheim

glosar:

ESA – Autoritatea de supraveghere a AELS

AELS – Asociația Europeană a Liberului Schimb (Norvegia a fost membru fondator al AELS/EFTA)

ESA a decis trimiterea în judecată a Norvegiei la tribunalul AELS(EFTA) datorită faptului că legislația și practica norvegiană limitează dreptul persoanelor de a solicita tratament spitalicesc în alte țări din SEE (spațiul economic european), precizează ESA.

ESA a primit o serie de plângeri și a efectuat investigații în acest caz, și a purtat și un dialog cu autoritățile norvegiene, precizează organismul de monitorizare într-un comunicat de presă.

ESA a revizuit 500 de decizii și a concluzionat că normele norvegiene nu corespund legislației SEE în mai multe domenii.

Conform regulilor SEE, pacienții pot fi tratați într-un alt stat SEE dacă nu primesc tratamentul la care au dreptul într-un termen rezonabil în țara în care locuiesc.

În Norvegia, multe cereri pentru tratamente în străinătate sunt evaluate în conformitate cu normele naționale, care au condiții mai stricte decât legislația SEE.

Acest lucru se aplică direct pacienților care, care trebuie ei înșiși să facă dovada că tratamentul din străinătate este ”mai eficient” decât tratamentul public oferit în Norvegia, menționează ESA.

Nici timpii de așteptare pentru tratament în Norvegia nu sunt luați în considerare în cereri, de obicei.

Sistemul norvegian slăbește securitatea juridică și face foarte dificil sau imposibil, pentru persoanele fizice obținerea drepturilor care decurg din acordul SEE, precizează ESA.

– Prin dialogul cu Norvegia, am văzut că au fost aduse unele îmbunătățiri în drepturile pacienților. În același timp, problemele de bază rămân și, din acest motiv, ducem acest caz în fața instanței AELS, a declarat președintele ESA, Arne Røksund.

Cazul ESA împotriva Norvegiei a început în 2014, după ce ESA a primit mai multe plângeri cu privire la tratamentul pacienților în străinătate.

comunicatul ESA: ESA trimite Norvegia în instanță pentru restricționarea accesului la tratamentul spitalicesc în alte state SEE (engleză)

sursa: TV2.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu