Sănătate

Excese in Norvegia: – Am luat calmante in fiecare zi

Scris de Daniel Solheim

Un nou studiu arata ca peste jumatate din femeile norvegiene folosesc calmante in fiecare luna sau mai des. Eirin Eriksen Horvei (29) a folosit atat de multe calmante incat, pana la urma, a avut mai multe dureri.

ADVARER: – På det meste tok jeg smertestillende hver dag i lengre perioder. Gjerne seks Paracet-tabletter av 500 mg om dagen, sier Eirin Eriksen Horvei. Hun advarer andre kvinner mot uheldige bivirkninger. Foto: Haakon Eliassen / TV 2
AVERTIZEAZA: – Cateodata luam calmante in fiecare zi, in perioade mai lungi. Adica 6 pastile de Paracetamol (Paracet) de 500 mg pe zi, psune Eirin Eriksen Horvei. Ea avertizeaza alte femei despre efecte adverse nedorite.

Un litru de lapte, cartori, carne de porc – si cate o cutie de Paracet si Ibux.

Nu este o lista de cumparaturi neobisnuita pentru multi norvegieni care folosesc pastile calmante in mod regulat. Dar daca iei prea mult si prea des, efectul poate fi opus celui dorit.

Despre acest lucru stie Elin destule.

– Cand foloseam la maxim, luam calmante in ficare zi in perioade mai lungi de timp. De obicei pana la sase pastile de Paracet de 500 mg pe zi sau mai multe, o saptamana intreaga, spune Horvei.

Femeia de 29 de ani spune ca avea deseori dureri de cap si ca a suferit din aceasta cauza inca din copilarie.

– In copilarie, medicamentul pe care mi-l dadea mama era ori somn, apa sau mancare. Cand am crescut mai mare am putut sa-mi cumpar Paracet si Ibux singura, si acest lucru a devenit o solutie simpla pentru problema mea.

– Un cerc vicios

Horvei crede ca a avut mai multe dureri de cap din cauza calmantelor pe care le-a luat atat de des.

– Cauza a fost ca nu suprtam sa am dureri de cap cand doream sa ma intalnesc cu prieteni, sa merg la munca sau la scoala. Si a devenit un cerc vicios.

Faptul ca medicamentele pot avea un efect opus celui dorit, este un lucru bine documentat.

– Daca folosesti deseori calmante datorita durerilor de cap, poti ajunge pana la urma sa ai dureri de cap din cauza medicamentului, adica o durere de cap provocata de medicament. Acest lucru se intampla indiferent de felul de durere pe care il tratezi, fie ca sunt dureri de menstruatie, dureri de cap sau altceva, spune farmacista si responsabila de specialitate, Mia Meland de la farmacia online Apotera.

Horvei a redus aproape la zero utilizarea calmantelor. Ea crede ca a avut un consum excesiv de calmante dupa implinirea varstei de 20 de ani cativa ani la rand.

– O presiune puternica din cauza studiilor

Un nou sondaj realizat de YouGov la solicitarea Apotera, arata ca 52 la suta din femeile norvegiene folosesc deseori pastile calmante precum Paracet sau Ibux in fiecare luna sau mai des.

Mai putin de jumatate dintre acestea fac acest lucru la recomandarea medicului, conform sondajului.

– Multe femei tinere care iau multe calmante, fac acest lucru in legatura cu presiunea mare a studiilor, atunci cand sunt la facultate, spune Meland.

Un consum excesiv de calmante poate avea mai multe efecte nedorite in timp.

Meland spune ca multi au nevoie de indrumare sau de un tratament mai bun in cazul in care au nevoie de calmante si, de aceea, ar trebui sa consulte medicul de familie.

– Calmantele nu trebuie folosite mai mult de 3-5 zile consecutiv. Daca in continuare ai probleme, este un motiv intemeiat sa vorbesti cu medicul, spune Meland.

Sondajul a fost efectuat in mai 2022. Peste 1000 de persoane cu varste peste 18 ani, un esantion reprezentativ din populatia norvegiana adulta, au raspuns la sondaj.

FÅ HJELP: Farmasøyt og fagansvarlig i Apotera Mia Meland oppfordrer folk til å oppsøke lege om de ofte har smerter. Foto: Mario De La Ossa
PRIMESTE AJUTOR: Farmacista si responsabila de specialitate la Apotera, Mia Meland, indeamna oamenii sa mearga la medic daca au dureri dese.
Doreste avertizari

Eirin Horvei crede ca ar trebui sa fie puse avertizari pe cutiile de Ibux si Paracet, in legatura cu posibile reactii adverse.

– Este important ca oamenii sa fie atenti la reactiile adverse, spune ea.

In acelasi timp ea considera ca este bine ca magazinele alimentare sa vanda calmante.

– Multi au dureri si au nevoie de Paracet sau Ibux pentru a putea rezista de-a lungul zilei, si este bine ca au aceasta posibilitate.

Dar Horvei, care lucreaza ca practicant la TV2, ii avertizeaza pe cei care au un consum excesiv de pastile calmante. Ea insasi cunoaste mai multi care fac acest lucru:

– Eu cred ca sunt multi in situatia mea, care iau calmante pentru dureri de cap si asta poate deveni un obicei prost. Si atunci trebuie sa le ai tot timpul la tine in poseta sau in buzunar. Eram stresata de multe ori daca am uitat sa iau Paracet cu mine, in cazul in care m-ar putea durea capul. Si asta nu este bine, spune Horvei.

ADVARER ANDRE: – Det er viktig å gå til legen og finne svar på hvorfor du har vondt i hodet eller kroppen. Ikke gjør som jeg gjorde, advarer Eirin Eriksen Horvei. Foto: Haakon Eliassen / TV 2
AVERTIZEAZA SI PE ALTII: – Este important sa mergi la medic si sa primesti raspunsuri de te doare capul sau corpul. Nu face cum am facut eu, avertizeaza Eirin Eriksen Horvei.
Reactii adverse severe

Un consum prea des al medicamentului IBUX poate duce la ulcer gastric si inrautatirea starilor de boala in cazul bolilor cardio-vasculare, renale sau astmului.

De aceea este foarte important sa fii atent la utilizarea IBUX-ului cand ai astfel de boli si, in special, sa eviti consumul de durata.

La folosirea Paracet-ului, des si pe durate lungi de timp, conbinat cu consumul de alcool, acesta poate duce la deteriorari ale ficatului.

– Cel mai rau lucru legat de folosirea excesiva a calmantelor este ca nu primesti un tratament adecvat, dar asta poate creste si riscul de a inrautati boala si deteriorarile din organism. Unii se gandesc, poate, ca a consuma Paracet este sigur, dar orice poate fi prea mult, spune Meland.

Sondajul arata ca sunt mai multi adulti cu varste sub 30 de ani care folosect calmante in comparatie cu ceilalti adulti.

– Daca sezi prea mult la un birou sau esti student si ai, de exemplu, dureri ale cefei, ai probabil nevoie sa te misti mai mult sau sa mergi la un fizioterapeut. Astfel de lucruri nu le depistezi daca rontai calmante pe cont propriu, este de parere Meland.

Ia in considerare masuri

Morten Finckenhagen este specialist in medicina generala si medic sef la Autoritatea pentru controlul medicamentelor. El subliniaza ca utilizarea corecta a medicamentelor rareori are efecte adverse.

Autoritatea pentru controlul medicamentelor din Suedia a ales sa interzica vanzarea pastilelor de Paracetamol in magazinele alimentare pentru ca fusese inregistrata o crestere a numarului de solicitari datorita intoxicatiilor. Acest lucru nu este de actualitate, in acest moment, in Norvegia.

– Ce masuri ia Autoritatea pentru controlul medicamentelor, pentru a limita consumul ridicat de Ibux, pentru ca, totusi, sondajele arata un consum in exces ridicat.

– Ne gandim sa etichetam ambalajul cu o avertizare, spune Finckenhagen.

VURDERER ADVARSEL: Morten Finckenhagen, spesialist i allmennmedisin og overlege ved Statens legemiddelverk. Foto: Legemiddelverket
Evalueaza o eventuala avertizare:
Morten Finckenhagen, specialist in medicina generala
si medic sef la Agentia pentru controlul medicamentelor.

Unele medicamente fara reteta pot vi vandute in magazine alimentare, chioscuri si benzinarii.

Asa-numita reglementare LUA este menita sa imbunatateasca accesibilitatea unor medicamente bine-cunoscute care nu necesita prescriptia medicului si sa ofere o concurenta la preturi farmaciilor si altor locuri de desfacere.

Agentia pentru controlul medicamentelor spune ca in momentul de fata nu este de actualitate sa anuleze reglementarea LUA in ce priveste preparatele Paracet si Ibux.

– Norvegia este o tara intinsa si oamenii locuiesc raspanditi, uneori la distante mari de cea mai apropiata farmacie, spune Finckenhagen.

sursa: TV2.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu