Sănătate

FHI a descoperit un focar de infecție la nivel național cu salmonella

Scris de Daniel Solheim

31 de persoane din diferite județe au fost depistate infectate în cursul lunii noiembrie.

FHI (Institutul de sănătate publică) a făcut un anunț în legătură cu focarul de infecție într-un comunicat de presă dat publicității luni după amiază. Focarul de infecție este cauzat de bacteria intestinală Salmonella Agona, o variantă rară a bacteriiei salmonella în Norvegia și în restul Europei.

Acum, când această formă rară a fost depistată în Norvegia, este vorba doar de cazuri individuale, de obicei legate de infecții contractate în străinătate, informează FHI în comunicat.

Bacteriile Salmonella provoacă infecția prin intermediul alimentelor, dar sursa de infecție este necunoscută de FHI în acest moment.

Persoanele infectate sunt domiciliate în Vestfold (1), Viken (8), Telemark și Vestfold (5), Innlandet (2), Trøndelag (2), Troms și Finnmark (1), Møre și Romsdal (1) și Oslo (1).

În căutarea sursei de infecție

FHI colaborează cu serviciile municipale de sănătate, cu laboratoarele de microbiologie, Agenția pentru Controlul Alimentelor și Institutul Veterinar, pentru a cartografia dacă persoanele infectate pot avea o sursă comună a infecției.

Agenția pentru Controlul Alimentelor efectuează interviuri în care este vorba despre ce au consumat persoanele infectate și cu ce au intrat în contact înainte de a se îmbolnăvi.

– Poate fi de actualitate să prelevăm probe din alimente și resturi de mâncare, precum și ambalaje, pentru a găsi, dacă este posibil, sursa infecției. Dacă se va evidenția o sursă comună din hrană, animale sau mediu, Agenția pentru Controlul Medicamentelor va urmări ancheta epidemiologică de-a lungul lanțului alimentar, spune consilierul senior Catherine Svindland, de la Departamentul pentru Siguranța Alimentelor din cadrul Agenției pentru Controlul Alimentelor în dialog cu VG.

Ea spune că, datorită faptului că persoanele infectate locuiesc în opt județe diferite, este probabil ca infecția să provină de la un aliment care a fost distribuit în toată țara.

– Poate, însă, să fie destul de greu pentru pacient să își amintească tot ce a mâncat timp de 14 zile înainte de a se îmbolnăvi. Este posibil să trebuiască să îi chestionăm de mai multe ori. Uneori nu reușim, din păcate, să descoperim sursa unor astfel de focare de infecție, spune Svindland mai departe.

Mai multe persoane internate în spital

Toate cele 31 de persoane au fost depistate ca fiind infectate în noiembrie, având vârste între 1 și 84 de ani, informează FHI. 13 dintre acestea au fost internate în spital cu salmoneloză, boala provocată de infectarea cu bacteria salmonella.

FHI scrie că simptomele tipice pentru această infecție sunt diaree, dureri de cap, dureri abdominale, greață și, uneori, febră.

Lange, din cadrul FHI, spune că numărul de persoane spitalizate în acest focar este unul mare, dar că nu există indicații că această variantă de salmonella ar produce o boală mai gravă decât alte variante de salmonella.

– Este probabil mai mult o expresie a faptului că persoanele internate în spital sunt depistate ca fiind infectate, în timp ce persoanele cu o forma mai blândă a infecției nu merg la medic, spune ea.

– Infecția de salmonella trece, de obicei, de la sine, fără tratament medical,mai adaugă ea.

Astfel se transmite salmonella

Conform FHI și Agenției pentru Protecția Alimentelor, salmonella poate infecta prin alimente, contact cu animale și între oameni cu o igienă deficitară a mâinilor:

  • în cazul infectării prin alimente, sursa de infecție este, de cele mai multe ori, în produsele din carne, în special carnea de porc și vită, dar și în ouă, produse din ouă, lactate nepasteurizate și lapte praf, fructe de mare, legume și zarzavaturi contaminate și fructe, fructe uscate și condimente. În plus, transferul de bacterii se poate produce și prin apă potabilă ne-dezinfectată.
  • infecția se poate produce și de la animale de casă și animale de companie. În Norvegia au fost depistate cazuri de infeție de la animale sălbatice precum păsări și arici.
  • bacteria salmonella este eliminată, de asemenea, și în materiile fecale ale persoanei infectate și poate infecta mai departe între oameni printr-o igienă deficitară a mâinilor.

Consilierul senior Svindland de la Agenția pentru Controlul Medicamentelor spune, în dialog cu VG, că deocamdată nu au găsit indicii că ar exista infecție la animale în Norvegia.

Ea mai adaugă că nici sursele private de apă potabilă nu sunt probabile ca sursă de infecție în acest focar, deoarece pacienții sunt din toată țara.

Recomandări pentru evitarea infecțării cu Salmonella

FHI a întocmit o listă cu măsuri preventive care pot fi luate pentru a preveni infectarea cu Salmonella:

  • prăjirea și fierberea alimentelor. Salmonella nu suporă temperaturi atât de puternice.
  • o igienă bună a mâinilor după vizita la toaletă și înainte de a face de mâncare sau înainte de masă, sunt recomandări generale importante pentru prevenirea infecțiilor care provoacă diaree.
  • evitați contaminarea alimentelor care nu urmează să fie tratate termic de, precum salata, de către alimente care umează să fie tratate termic (de exemplu carnea de pui).

Sursa: vg.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu