Media Sănătate

FHI: A fost publicat raportul Covid-19 pentru saptamana 35.

Scris de Daniel Solheim

Numarul de internari in spital a fost stabil in ultimele doua saptamani, dupa ce, a fost in crestere in saptamanile anterioare. Numarul de internari este, in continuare, la un nivel scazut, comparat cu perioade anterioare cu diseminare virala mare. Pana in prezent sunt raportate 56 de internari in spital cu cauza principala covid-19 in saptamana 35, dupa ce fusesera raportate 60 e internari in saptamana 34.

FHI (Institutul National de Sanatate Publica din Norvegia) are responsabilitatea monitorizarii covid-19 la nivel national. Acest raport deschire situatia epidemiologica, in Norvegia si la nivel international, de la primul caz de infectare depistat, cu pondere pe dezvoltarea situatiei din ultima saptamana : 30. august – 5 septembrie 2021.

>> citeste raportul saptamanii 34 si rapoartele anterioare pe pagina Ukerapporter om koronavirus og covid-19

Rezumatul raportului si evaluarea pentru saptamana 35
  • Numarul internarilor noi in spitale a fost stabil in ultimele doua saptamani, dupa ce crescuse in saptamanile anterioare, dar este in continuare la un nivel scazut, comparat cu periaoda anterioare cu diseminare virala mare. Pana in prezent au fost raportate 56 de internari in spital cu cauza principala covid-19 in saptamana 35, dupa ce, in saptamana 34 au fost raportate 60 de internari. Numarul de internari pentru saptamana 35 poate fi ajustat in sus. Varsta mediana a pacientilor noi internati in spitale in ultimele 4 saptamani a fost de 47 de ani (cuartila inferioara-superioara: 37 – 68). Pana in prezent au fost raportate 17 internari in sectii de terapie intensiva in saptamana 35, o crestere cu 7 cazuri fata de saptamana 34.
  • Statutul de vaccinare a fost accesibil pentru 55 din noii pacienti internati cu cauza principala covid-19 in saptamana 35. Dintre cei 55 de pacienti, 33 (60%) erau nevaccinati, 6 (11 %) erau vaccinati partial iar 16 (29 %) aveau vaccinare completa. Proportia pacientilor pe saptamana care sunt vaccinati partial sau complet a crescut in ultimele saptamani corespunzator cu acoperirea cu vaccin in crestere, dar majoritatea internarilor este, in continuare, inregistrata la pacientii nevaccinati.
  • In saptmana 35 au fost raportate 5 decese, fata de 7 decese raportate in saptamana 34.
  • Numarul de infectari raportate a crescut in ultimele 7 saptamani, dar cresterea s-a mai diminiuat putin saptamana trecuta. Pana in prezent sunt raportate 9956 de infectari cu covid-19 in saptamana 35, o crestere cu 15 % fata de saptamana 34 (8692) si, pentru a doua oara consecutiv, cel mai mare numar de infectari inregistrat in cursul pandemiei (346 de infectari la 100.000 de locuitori pentru saptamanile 34 si 35 cumulat). Cresterea inregistrata saptamana trecuta poate fi pusa pe seama cresterii numarului de infectari printre copii si tineri intre 6 si 19 ani. In Oslo au fost raportate cele mai infectari la 100.000 de locuitori pentru saptamanile 34 si 35 cumulate (490 la 100.000)
  • In saptamana 34 au fost inregistrate, in total, 271.059 de persoane testate (teste PCR si teste rapide antigen cumulate), ceea ce inseamna o crestere cu 6 % fata de saptamana 34 si cu 43 % fata de saptamana 33. O noua strategie de testare contine utilizarea crescuta a auto-testarii, in special pentru elevi si studenti. Auto-testele pozitive trebuie sa fie confirmate cu test PCR si raportate in sistemul MSIS. Asta inseamna ca numarul real de persoane testateeste mai mare decat numarul raportat de noi. In plus, procentajul pozitiv printre persoanele testate (3,7 la suta in saptamana 35) va fi supraestimat.
  • Modelarea matematica arata ca trendul diseminarii virale a fost in crestere cu o cifra medie de reproductie la data de 7. august de 1,3 (95% CI 1,2-1,5). Cu o modelare mai nesigura, care nu ia in considerare internarile in spital, noi estimama ca cifra de reproductie in urma cu o saptamana era la 1,1 (95% CI 1,0-1,3). Exista diferente substantiale in trendul diseminarii virale intre diferitele judete ale tarii.
  • Varianta Delta (B.1.167.2) este acum dominanta in Norvegia. Procentul cazurilor confirmate cu varianta Delta a crescut de la 1 % in saptamana 18 la 100 % in saptamana 35. Exista putine cazuri de infectari cu alte variante ale virusului. Varianta Alpha nu mai este acum luata in considerare ca o varianta de ingrijorare.
  • Numarul cazurilor de infectare depistate in randul persoanelor vaccinate partial si al celor vaccinate complet este in crestere. In ultimele doua saptamani au fost depistate 4315 cazuri de SARS-CoV-2 la persoane vaccinate partial si 2210 la persoane vaccinate complet. Numarul persoanelor vaccinate infectate este asteptat sa creasca pe masura ce creste si numarul persoanelor vaccinate.
  • Numarul internarilor noi in Norvegia a fost in crestere, dar se mentine scazut, in comparatie cu perioade anterioare cu diseminare mare. Acest lucru se datoreaza probabil faptului ca vaccinare protejeaza foarte bine impotriva dezvoltarii formelor severe de boala, dar nu la fel de bine fata de infectare. Persoanele varstnice si alte grupe de risc au o acoperire cu vaccinare foarte mare, dar cu cresterea numarului infectarilor se asteapta si o oarecare crestere a numarului de internari in perioada urmatoare. Consideram ca este putin probabil sa fie amenintata capacitatea spitalelor. Numarul cazurilor de infectare raportate creste, in primul rand, la grupele de varsta mai tinere, cu risc redus de dezvoltare a formelor severe de boala. Activitatea de testare este in crestere, ca urmare a unei noi strategii de testare, dar este nesigur ce parte din cresterea diseminarii virale poate fi pusa pe seama cresterii numarului de teste.
  • Epidemia trebui sa fie, si in continuare, monitorizata cu atentie, iar masurile trebuie sa fie echilibrate fata de sarcina provocata de boala, in special internari in spital, capacitatea sistemului sanitar si progresia programului de vaccinare. Municipalitatile care inregistreaza focare de infectie trebuie sa continue cu testare si ancheta epidemiologica, precum si cu masuri vizate in vederea reducerii contactului, atunci cand este nevoie, in timp ce alte municipalitati trebuie sa ramana in alerta pentru o astfel de accentuare a masurilor in termen scurt. Este important ca vaccinarea in cadrul municipalitatilor sa continue cu forta maxima astfel ca locuitorii peste 18 ani sa completeze vaccinarea cat mai repede posibil, astfel incat cei intarziati sa aiba mai usor acces la prima doza de vaccin, iar municipalitatile sa identifice grupele cu acoperire mica in ce priveste vaccinarea. Un plus, oferta de vaccinare pentru categoria de varsta 12-17 ani trebuie sa continue astfel incat si aceasta grupa sa aiba posibilitatea de a se proteja. Spitalele trebuie sa fie pregatite pentru mai multe internari.

Citeste aici intreg raportul Covid-19 pentru saptamana 35. (in limba norvegiana).

sursa: FHI.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu