Media Sănătate Știri

FHI – Ia in considerare sa astepte trei luni cu rapelul

Scris de Daniel Solheim

Azi primesti rapelul vaccinurilor Pfizer si Moderna dupa sase saptamani. In curand vei putea astepta trei luni – in orice caz pentru cei sub 45 de ani.

– Da, se ia in calcul din nou daca vom extinde perioada pana la rapel la 12 saptamani. Este o problema de actualitate atunci cand vom vaccina populatia intre 18 si 45 de ani, spune directorul pentru preventia infectiilor, Geir Bukholm de la FHI fata de VG.

Acest lucru este luat in calcul pentru a facilita vaccinarea mai rapida a mai multor persoane. Pe parcurs a reiesit ca efectul dupa prima doza de vaccin Pfizer si Moderna este bun. Printre altele, acest lucru este demonstrat si de cifrele din Israel.

Conform calendarului de vaccinare, persoanele peste 45 de ani vor fi vaccinate peste o luna.

Azi, intervalul intre prima doza si rapelul la vaccinurile mARN precum Pfizer si Moderna este de sase saptamani. Acesta a fost prelungit de la trei saptamani in martie. La aceste doua vaccinuri este de actualitate prelungirea intervalului dintre prima doza si rapel cup ana la trei luni. AstraZeneca are deja un interval de pana la trei luni intre doze.

Motivul pentru care FHI nu a fost decisa pana acum este, conform lui Bukholm, lipsa statisticilor in ce priveste durata:

– A existat nesiguranta in ce priveste durata imunitatii dupa prima doza, in special la persoanele in varsta. La persoanele mai tinere, riscul legat de prelungirea intervalului si ca aceasta sa duca la consecinte negative, este mic.

Dar nu ar trebui sa se faca mai repede, acum cand variantele mutante navalesc si se intampla multe cu vaccinurile?

– Da, trebuie sa se intample cat de repede posibil, dar trebuie sa fim siguri ca nu expunem grupele de risc la o protectie mai slaba din partea vaccinului.

Marti, compania care produce vaccinul Johnson & Johnson ca va opri livrarile de vaccin spre Europa in urma unor reactii adverse cu trombi care se aseamana cu cazurile descoperite in urma vaccinului AstraZeneca.

Holden: Efectivizarea este o urgenta

Profesorul Steinar Holden considera ca intarzierile in planul de vaccinare intaresc argumentele pentru a repartiza vaccinurile pe care le primeste Norvegia altfel. El conduce comisia Holden, instituita de guvernul norvegian, care a evaluat analizele socio-economice ale masurilor de preventie a infectiilor.

– Asta face ca lipsa vaccinurilor sa fie si mai acuta, si atunci este si mai important ca vaccinurile pe care le primim sa fie utilizate in cel mai efectiv mod, spune Holden.

Holden evidentiaza in special distribuirea inegala din punct de vedere geografic a vaccinurilor spre zone care au rata de incidenta mare, pe langa intervalele mai lungi intre prima doza si rapel.

– Este urgent?

Da, asa cred eu. Sunt multi oameni in spitale, sunt multi care mor, masurile de preventie sunt apasatoare. Eu cred ca cei mai multi dintre noi isi doresc sa iesim cat mai repede din pandemie. Cu o utilizare mai efectiva a vaccinurilor spe pot limita daunele provocate de pandemie.

Holm considera ca chestiunea distribuirii geografice inegale a vaccinurilor si intervalul intre doze sunt doua lucruri care depind unul de celalalt.

– Prima doza da o protectie buna. In special sunt argumente puternice pentru intervale mai lungi in zone cu rata de incidenta minca, unde riscul de a fi expus la infectie este mic. Dar sunt motive suficient de bune pentru intervale mai lungi intre prima doza si rapel in toata tara.

Deja la inceputul lui martie, mai multi experti norvegiei au spus ca este suficient de sigur sa astepti trei luni pana  la rapel:

– Cu rezultatele din Israel avem suficiente date pentru a putea spune ca o doza de vaccin protejeaza suficient de bine si ca se poate astepta pana la 12 saptamani cu rapelul, a spus profesorul Anne Spurkland despre vaccinul Pfizer.

Si nu numai atat:

– Poate ca protectia oferita de vaccin devine din ce in ce mai buna daca intervalul intre cele doua doze este mai mare, a adaugat ea.

Conform lui Spurkland, cauza pentru care Pfizer a ales intervalul de 21 de zile intre prima doza si rapel, a fost pentru ca nu aveau timp sa astepte studiile clinice, iar intervalul de trei saptamani era cel mai scurt interval care putea fi ales.

sursa: https://www.vg.no/nyheter/innenriks/i/Kygpoe/fhi-vurderer-aa-vente-tre-maaneder-med-andre-vaksinedose?utm_source=vgfront&utm_content=hovedlopet_row2_pos1

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu