Sănătate

FHI: Noua evaluare de risc covid-19 – 29.06.2022

Scris de Daniel Solheim

Varianta BA.5 Omicron este in acest moment clar dominanta in Norvegia si propulseaza cresterea epidemiei. Numarul de spitalizari creste dar, deocamdata, nu este inregistrata o crestere mai mare a spitalizarilor la sectiile de terapie intensiva. Exista o anumita nesiguranta in ce priveste dezvoltarea situatiei infectiilor in perioada urmatoare si daca numarul de spitalizari va fi la fel de ridicat ca in iarna.

In urma valului de infectii care s-a stins in luna mai, FHI observa acum o noua crestere a epidemiei, propulsata de o imunitate redusa a populatie si o crestere a variantei BA.5, o subvarianta omicron, conform unei noi evaluari de risc, efectuate de FHI.

– Suntem nesiguri cat de mare va fi aceasta crestere. Imunitatea populatiei, comportamentul acesteia si efectele de sezon, precum caldura si soarele, vor influenta situatia in perioada care vine, spune directorul pentru preventia infectiilor, Trygve Ottersen, de la FHI.

Spitalizari in randul persoanelor varstnice

A trecut aproximativ o jumatate de an de cand persoanele varstnice au primit cea de-a treia doza de vaccin. Aproximativ 10 % dintre varstnici au primit mai putin de trei doze.

– In plus, estimam ca mai putin de jumatate dintre varstnici au fost infectati in iarna. De aceea, este probabil ca vor fi cateva saptamani cu multe internari printre persoanele varstnice, spune Trygve Ottersen de la FHI.

FHI estimeaza ca numarul spitalizarilor cu covid-19 va creste, probabil, inca cateva saptamni. Este posibil ca numrul saptamanal al internarilor sa fie la fel de mare ca in iarna, inainte de a incepe sa scada. Cand societatea se va intoarce la un nivel normal de activitate in septembrie, poate sa apara o noua crestere a numarului de infectari.

Pregatirea si supravegherea sunt necesare

Consecintele pentru societate ale epidemiei in iulie si august, inseamna o crestere a numrului de pacienti pentru medicii de familie, pentru serviciile de sanatate la domiciliu, centrele de ingrijire ale varstnicilor si spitale, dar si pentru restul societatii, prin faptul ca vor fi absente motivate de covid-19 si internari intr-o perioada in care este si vacanta de vara. La nivel individual, consecintele sunt unii vor fi infectati si se vor imbolnavi, chiar si printre cei care au mai fost infectati inainte.

– Situatia este in continuare imprevizibila. Este necesara o pregatire si o supraveghere continua, spune directorul Trygve Ottersen de la FHI.

Stai acasa daca esti bolnav

Cel mai important sfat pentru cei care se imbolnavesc este sa stea acasa pana se simt mai bine. Nu este nevoie sa te testezi, dar evita contactul cu persoanele cu grad ridicat de risc de a dezvolta forme grave de boala.

sursa: FHI.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu