Media Sănătate Știri

FHI vrea sa renunte la AstraZeneca – Guvernul amana decizia

Scris de Daniel Solheim

Ministrul sanatatii, Bent Høie spune ca guvernul vrea sa stie mai mult inainte de a lua o decizie finala in legatura cu vaccinul.

– Guvernul considera cu avem un fundament suficient de bun pentru a trage o concluzie definitiva, spune Høie in conferinta de presa de joi.

Trebuie sa evaluam consecintele pentru sanatatea intregii populatii daca va trebui sa traim mai departe cu masuri de preventie mai mult decat in restul Europei.

Din acest motiv, guvernul formeaza o grupa de experti care vor face o evaluare de risc in anamblu in legatura cu utilizarea vaccninurilor AstraZeneca si Johnson&Johnson. Grupa de experti va prezenta raportul evaluarii la data de 10 mai.

– Instituim aceasta comisie pentru ca vrem sa stim mai multe despre consecintele care pot apare pentru populatie si pentru societate inainte sa luam o decizie.

Grupul de experti va efectua o analiza a riscului in ansamblu a ambelor vaccinuri, AstraZeneca si Johnson&Johnson.

Grupul de experti va fi condus de Lars Vorland. El este medic si are titlul de doctor in microbiologie medicala si a fost, printre altele, director la divizia de preventie a infectiilor din cadrul FHI.

Vaccinul Johnson&Johnson a fost oprit temporar in Europa la initiativa companiei producatoare, dupa ce au fost descoperite sapte cazuri de reactii adverse rare cu trombi in urma vaccinarii a sapte milioane de americani in SUA.

Vaccinul Astra Zeneca si vaccinul Johnson&Johnson se bazeaza pe aceeasi tehnologie.

Norvegia a primit deja primele doze de vaccin.

– Daca spunem nu vaccinului AstraZeneca acum, poate sa aiba consecinte pentru posibilitatea utilizarii vaccinuli Johnson&Johnson, spune Høie.

– Atunci riscam sa nu mai implinim targetul de a vaccina intreaga populatie adulta pana la sfarsitul verii. Specialistii lucreaza acum din plin pentru a afla motivul aparitiei acestui tip de probleme. Consecintele scoaterii celor doua vaccinuri din programul de vaccinare sunt mari, a adaugat el.

Vaccinul a fost oprit din 11. martie in timp ce autoritatile de sanatate au investigat pacientii care s-au imbolnavit grav dupa inocularea cu vaccinul AstraZeneca.

Danemarca, ca prima tara din lume, a ales sa renunte la vaccinul AstraZeneca miercuri. Din cele 150.000 de persoane vaccinate acolo, doua persoane au avut reactii adverse rare. O persoana a decedat.

Cinci pacienti sub varsta de 50 de ani au fost internati la Rikshospitalet cu cazuri grave de trombi in urma inocularii vaccinului AstraZeneca. Trei dintre ei au decedat.

130.000 de persoane au primit vaccinul aici in Norvegia, cea mai mare parte fiind personal din domeniul sanatatii.

FHI este clar in legatura cu faptul ca vaccinul AstraZeneca trebuie oprit definitiv.

– Deoarece sunt atat de putine persoane care mor de covid-19 in Norvegia, riscul de deces prin vaccinarea cu AstraZeneca va fi mai mare decat riscul de a muri din cauza bolii, in special pentru persoanele mai tinere, scrie directorul pentru preventia infectiilor, Geir Bukholm intr-un comunicat de presa.

Pe langa aceasta, exista un motiv de a presupune ca exista scepticism in privinta utilizarii vaccinului AstraZeneca in Norvegia si este nesigur cati vor accepta o oferta de a fi vaccinati cu acest vaccin, mai aduga el.

In cazul in care nici vaccinul AstraZeneca si nici Johnson&Johnson nu vor fi admise pentru a fi utilizate, vor fi intarzieri diferite in programul de vaccinare pentru diferitele grupe de varsta.

Grupa 18 – 44 va avea cea mai mare intarziere, de sapte saptamani. Asta inseamna ca ultimii din aceasta grupa vor fi vaccinati in septembrie in cazul in care vor fi folosite doar vaccinurile mARN.

– Intarzierea mare vine in special pentru cea mai tanara grupa, deci cei cu cel mai mic risc de boala si deces, spune Stoltenberg.

Persoanele cu risc ridicat de boli grave si deces nu vor suferi intarzieri. Grupele de risc, deci persoanele cu boli subiacente, vor suferi intarzieri de 1-2 saptamani in cazul in care cele doua vaccinuri vor fi oprite.

FHI a prezentat scenariul de vaccinare unde este inclusa si livrearea suplimentara de la Pfizer:

In timpul conferintei de presa, ministrul sanatatii a spus fata de VG ca nu este posibil ca persoane care doresc benevol sa ia vaccinul, sa il si primeasca acum.

– Aceasta chestiune trebuie sa fie una din intrebarile la care grupul de experti va trebui sa raspunda. Este un vaccin omologat. Iar eu vreau sa verifica ca aprecierea facuta acum – ca vaccinul este oprit – este o apreciere din perspectiva situatiei norvegiene.  De aceea am un mare respect pentru alte tari care vor dori sa evalueze vaccinul altfel.

La intrebari din partea presei in legatura cu ce considera FHI legat de faptul ca guvernul nu asculta de recomandarea lor, Stoltenberg raspunde ca este in un lucru bun, faptul ca se instituie grupul de experti.

– Guvernul poate alege sa ia decizii unilaterale. Faptul ca guvernul doreste o baza mai larga pentru evaluare, il inteleg, a spus ea in timpul conferintei de presa.

Nu ar fi trebuit ca Høie sa asculte de voi?

Ei asculta de noi. Nu se va intampla altceva decat ceea ce am recomandat noi. Este mai mult o intrebare despre ce vom face in viitor.

In 18 martie, profesorul si medicul curant Pål Andre Holme a declarat fata de VG ca cauza pentru boala fusese gasita: si anume ca vaccinul, cel mai probabil, a declansat o reactie puternica a sistemului imunitar.

La acel moment erau mai multe organizatii «grele» , precum OMS si Agentia pentru Medicamente EMA, de parere ca nu se putea face o legatura intre vaccin si pacientii bolnavi. De atunci si pana acum, s-au integrat in randul organizatiilor si tarilor care recunosc legatura dintre vaccin si boala.

Mai multe tari au oprit temporar vaccinul. Cele mai multe au reluat utilizarea lui, dar pentru grupe de varsta mai inaintata.

Expertii norvegieni au publicat rezultatele investigatiei in revista de prestigiu New England Journal of Medicine, unde ei propun denumirea starii de boala: Trombocitopenie trombica imuna indusa prin vaccin.

sursa: https://www.vg.no/nyheter/innenriks/i/EprxL5/fhi-vil-droppe-astrazeneca-regjeringen-utsetter-avgjoerelsen?utm_content=hovedlopet_row2_pos1&utm_source=vgfront

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu