Sănătate Știri

Focar de infecție cu E. coli (EHEC) – Autoritatea Norvegiană pentru Siguranța Alimentară

Scris de Daniel Solheim

Autoritatea norvegiană pentru Siguranța Alimentară (Mattilsynet) a fost notificată de către Institutul Norvegian de Sănătate Publică (Folkehelseinstituttet/FHI) cu privire la un focar național de infecție cu bacteria gastrointestinală EHEC / E.coli. Infecția a fost detectată la șase persoane care locuiesc în diferite părți ale țării. Focarul s-a dezvoltat în timp, iar sursa infecției este, în prezent, necunoscută.

Foto ilustrativ: iStockphoto.com

O investigație a focarului a fost inițiată în colaborare între Autoritatea Norvegiană pentru Siguranța Alimentară, Institutul Norvegian de Sănătate Publică, Institutul Veterinar și medicii șefi municipali. În prezent nu se știe care este sursa infecției, dar este obișnuit ca bacteriile gastrointestinale să producă infecții prin alimente.

– Mattilsynet asistă FHI și medicii șefi municipali în obținerea de informații de la persoanele bolnave și de la rudele acestora. Interviurile sunt realizate despre ceea ce oamenii au mâncat și cu ce au fost în contact. De asemenea, ar putea fi potrivit să se preleveze mostre de alimente și reziduuri alimentare și ambalaje pentru alimente, pentru a găsi, dacă este posibil, sursa de infecție, spune Turid Berglund în secțiunea pentru siguranța alimentară biologică a Autorității Norvegiene pentru Siguranța Alimentară.

Măsuri preventive

– O bună igienă în bucătărie și o bună igienă a mâinilor pot preveni răspândirea bacteriilor cauzatoare de boli de la alimente la oameni. Dacă persoana este bolnavă cu diaree, ar trebui să evite să gătească pentru alții. Un sfat general și bun este ca alimentele să fie tratate termic.  Fierberea suficientă sau prăjirea ucide bacteriile, spune Berglund.

Unele fructe și legume nu pot fi tratate termic înainte de a fi consumate. Acestea trebuie spălate și clătite bine și este un avantaj dacă sunt uscațe ori de câte ori este posibil.

Recomandări generale
  • Toate alimentele umplute (carne tocată, hamburgeri, chiftele etc.) trebuie să fie bine făcute sau gătite.
  • Alte produse din carne ar trebui să fie bine gătite la suprafață.
  • Evitați laptele nepasteurizat și produsele făcute din lapte nepasteurizat.
  • Legumele care urmează să fie consumate crude trebuie clătite bine.
  • Păstrați alimentele la temperatura de refrigerare (+4°C).
  • Spălați-vă mâinile după folosirea toaletei, după contactul cu animalele și înainte de a găti și de a mânca
  • Spălați cuțitele, lamele de tăiere și echipamentele de bucătărie care au fost contaminate cu materii prime înainte de a utiliza echipamentul pentru alte alimente.

Clătiți sau fierbeți fructele, fructele de pădure și legumele

Date despre focar:

Două dintre cele șase persoane s-au îmbolnăvit în octombrie și noiembrie 2022, în timp ce celelalte patru persoane s-au îmbolnăvit în februarie, martie și mai a acestui an. Niciunul dintre ele nu a dezvoltat o boală gravă. Au între 14 și 49 de ani, iar cinci dintre aceste persoane sunt bărbați.

Persoanele locuiesc în Rogaland (2), Viken, Trøndelag, Vestland și Oslo.

Citiți mai multe la Institutul Norvegian de Sănătate Publică: Focar de infecție cu E. coli (EHEC).

sursa: matportalen.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu