Sănătate

Focare de infectie cu salmonella depistate in Europa sunt probabil legate de produse de ciocolata Kinder

Scris de Daniel Solheim

In mai multe tari europene au fost depistate focare de infectii generate de bacteria Salmonella Typhimurium. Produsele de ciocolata Kinder, inclusiv ouale de ciocolata Kinder, sunt suspectate a fi sursa infectiei. Autoritatea Norvegiana pentru Siguranta Alimentara (Mattilsynet) verfica daca produsele afectate au ajuns si in Norvegia.

Pana acum au fost depistate infectii cu Salmonella la 126 de persoane, din opt tari diferite, inclusiv un caz in Norvegia. Cele mai multe din cazuri sunt la copii cu varste sub 10 ani. Mai multi dintre copiii infectati au fost internati in spitale.

Cazul de infectie inregistrat in Norvegia s-a intamplat in februarie, iar pacientul a fost infectat cu acceasi tulpina de Salmonella care a fost depistata si in Marea Britanie.

Ancheta epidemiologica in desfasurare

Interviurile persoanelor infectate au dus la suspiciunea indreptata spre produsele de ciocolata Kinder, ale producatorului Ferrero, iar in unele tari aceste produse au fost retrase de pe piata (retrageri in Marea Britanie si Irlanda).

Ferrero are mai multe fabrici in Europa iar produsele suspectate de a fi infectate provin de la aceeasi fabrica din Belgia.

Agentia Norvegiana pentru Siguranta Alimentara desfasoara o ancheta epidemiologica si este in dialog cu producatorul in ce priveste o eventuala retragere a produselor de ciocolata kinder de pe piata din Norvegia.

– Cei care sunt ingrijorati pot astepta cu consumarea produselor de ciocolata Kinder pana este clarificat daca produsul cumparat in Norvegia provine de la fabria din Belgia sau nu, spune Catherine Signe Svindland, consilier senior in cadrul Agentiei Norvegiene pentru Siguranta Alimentara.

Agentia colaboreaza indeaproape si cu FHI si monitorizeaza situatia cu atentie.

Simptomele in cazul infectarii cu Salmonella

Infectia cu Salmonella provoaca diaree, dureri de cap, dureri abdominale, greata si uneori febra. Infectia trece de la sine, fara tratament.

FHI recomanda contactarea medicului in cazul in care infectia a provocat simptome mai grave precum diaree cu sange.

Mai multe despre Salmonella pe site-ul Matportalen.

sursa: Mattilsynet – Matportalen.no


Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu