Media Sănătate Știri

Frica de vaccin impiedica combaterea virusului corona in India

Scris de Daniel Solheim

Cand lucratorul sanitar Neelam Kumari bate la usile locuitorilor din satele indiene, multi fug speriati pe usa din spate, inspaimantati ca ea le va da vaccinul anti-corona.

In timp ce catastrofala pandemie de corona este pe cale sa se opreasca in orasele Indiei, virusul ucigator face ravagii in zona rural saraca. Iar acolo domneste frica si necunostinta.

– Multi oameni de la min din sat nu vor sa ia vaccinul. Le este frica ca vor muri daca se lasa vaccinati, spune Kumari, in Dhatrath, un sat din comitatul Haryana, in care bivolii se plimba nestingheriti pe ulite.

– Unul din barbatii din sat a fost atat de furios incat a batut un lucrator sanitar care incercase sa-l convinga sa se vaccineze, spune ea.

Doar 15 la suta din populatia rurala a primit prima doza de vaccin, fata de 30 la suta in zona urbana, cu toate ca acum, doua treimi din cazurile de infectie cu virusul corona sunt inregistrate in zona rurala, conform publicatiei The Hindu.

Zvonuri si superstitii

Zvonuri si superstitii sunt partajate pe internet si sunt raspandite prin servicii de mesagerie precum WhatsApp. Teama ca 5G duce la infectia cu corona a dus la faptul ca antene de telefonie mobila au fost distruse in Haryana.

– Oamenii nu indraznesc sa se testeze pentru ca cred ca autoritatile ii vor declara pozitivi chiar daca ei nu sunt, spune medicul Shoeb Ali din satul Miyaganj din Uttar Pradesh.

Spaima ii cuprinde chiar daca oamenii vad gramezile de cadavre care sunt aruncate in rauri sau in gropi prea putin adanci, lucru care ar trebui, de fapt, sa le arate ca pandemia de covid-19 face ravagii in zona rurala, in care locuieste 70 la suta din populatia de 1,3 miliarde de oameni a Indiei.

In Nuran Khera din Haryana, oamenii sunt reticenti fata de vaccinare chiar daca vad cu ochii lor ca in multe din casele satului oamenii sunt bolnavi si zeci de oameni mor.

Fug in paduri

– Chiar daca au deschis aici centrul de vaccinare, nu vrea nimeni sa ia vaccinul. Eu nu vreau sa-l iau pentru ca are prea multe reactii adverse. Oamenii se imbolnavesc dupa ce s-au vaccinat, spune Rajesh Kumar, in varsta de 45 de ani.

In alte comitate sunt raportate cazuri in care oamenii se arunca in rauri sau fug in padure pentru a scapa de echipajele mobile.

Hom Kumari, un lucrator sanitar din Bhatau Jamalpur, din provincia Uttar Pradesh, spune ca unii oameni sunt imposibil de convins.

– Ce ii spui unuia care zice: „Daca e soarta mea sa traiesc, voi trai, chiar si fara vaccin?” intreaba ea.

Lucratori sanitari din India transporta o persoana decedata ca urmare a virusului Corona in Jammu, India – 31. mai 2021.
Cred ca spitalele sunt periculoase

Pe langa faptul ca distanta dintre centrele de sanatate este mare, multi oameni cred ca este mai periculos sa fii internat in spital decat sa stai acasa.

– Oameni care s-au dus la spital, nu s-au mai intors niciodata, a spus un alt localnic care nu a dorit sa-si spuna numele.

Virusul corona a afectat puternic economia indiana iar satenii sunt ingrijorati cum vor reusi sa supravietuiasca, spune expertul in materie de sanatate, Rajib Dasgupta.

– Pana aceste situatii vor fi imbunatatite, este foarte greu sa le explici de ce vaccinul este important, spune el.

Trage invatatura din campania polio

Expertii spun ca India trebuie sa invete din experienta facuta in campania pentru vaccinarea copiilor sub cinci ani de acum 10-20 de ani. Campania a reusit atunci pentru ca locuitorii satleor au raspandit cunostintele despre faptul ca vaccinul polio era sigur.

In acelasi fel au fost indemnati, de curand,si liderii religiosi din Uttar Pradesh sa isi indemne adeptii sa ia vaccinul impotriva virusului corona.

Navneet Singh, cel care conduce vaccinarea in districtul Jind din Haryana, spuna ca o astfel de comunicare, de la om la om, a contribuit la faptul ca 70 la suta din persoanele peste 45 de ani din Kalwa si satele invecinate sa fie vaccinati cu cel putin o doza.

Lucratorul sanitar Sheela Devi a spus ca inima ei a batut foarte tare cand numele ei a ajuns pe lista, dar s-a linistit cand a vazut ca medicul din localitate a fost vaccinat. Acum, ea merge in fiecare zi, din usa in usa, pentru a convinge oamenii sa se vaccineze.

– Incet sunt convinsi ca nu e nevoie sa se interneze in spital daca sunt infectati cu corona dupa vaccinare. Pot lua medicamente si se insanatosesc acasa, spune ea.

sursa: NRK.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu