Norvegia a avut trei valuri de infectie intr-un an, in ciuda faptului ca am avut cele mai severe reguli de intrare in tara din toata Europa.
Cifrele oficiale arata ca au fost peste o mie de cazuri de import de infectie inaintea celor trei valuri. Nimeni nu poate spune cu siguranta cate cazuri n-au mai fost depistate niciodata.
NRK a solicitat accesul la statisticile din Sistemul de Raportare pentru boli infectioase (MSIS) la Institutul de sanatate publica FHI. Cifrele arata ca peste 6200 de persoane infectate au intrat in Norvegia pana acum in timpul pandemiei.
– Eu cred ca trebuie sa fim foare sinceri in legatura cu faptul ca in aceasta pandemie, multe din masuri ar fi fost benefice daca ar fi fost implementate mai devreme, spune directorul in materie de sanatate Espen Rostrup Nakstad.
Primul val: Turistii de la schi
Prima persoana depistata cu Corona in Norvegia a fost o femeie care a calatorit din China. Virusul a fost depistat in Tromsø in 26 februarie 2020.
Sunt depistate in total 10 persoane care intra in Norvegia cu Corona in aceasta luna. In acelasi timp, virusul se dezlantuie de-a binelea in Europa. In unele tari, precum Italia, infectia se raspandeste rapid.
In ciuda faptului ca norvegienilor li se recomanda la inceputul lunii martie sa nu calatoreasca in Italia, aterizeaza mai multe zboruri charter din Nordul Italiei pe aeroporturile norvegiene. Acelasi lucru este valabil si pentru aeronave din Austria si inca cateva tari. In timpul primelor saptamani de pandemie in Norvegia nu sunt impuse cerinte de carantina la intrarea in tara.
Din februarie, infectia creste. VIrusul este importat timp de doua saptamani inainte ca guvernul sa incerce sa inchida granitele.

In martie sunt inregistrate peste 1600 de cazuri de infectie importata. Vine din Austria, din tari precum Spania, Marea Britanie si Italia.

In 12 Martie Norvegia se inchide. Controlul la frontiera se amplifica si se impune cerinta carantinei – pentru cei mai multi.

In aprilie si mai, rata de incidenta scade.

Modelele FHI de la inceputul lui martie anul trecut pun la baza faptul ca virsul va ajunge la un varf abia in vara. Dar deja in cursul lunii sunt inregistrate 1617 cazuri de infectie de import in MSIS cu tari de origine inafara Norvegiei.
FHI apreciaza ca cel putin trei mii de cazuri de infectie importata in martie au demarat rapid o pandemie in crestere aici in tara.
– La inceputul pandemiei am subapreciat importul de infectie din alte tari. Asta avea de-a face cu faptul ca nu a aveam o privire de ansamblu suficient de buna asupra situatiei infectiilor in Asia, dar mai ales in Europa, spune directorul de divizie la FHI, Line Wold.
Cand infectia a fost importata in vacanta de iarna, specialistii nu aveau cunostine despre cat de raspandita era infectia in tari precum Austria.
– Daca ne intoarcem inapoi cu un an, la primul val, este clar ca Norvegia este una din tarile care a fost puternic afectata devreme in Europa, dupa Italia si alte cateva tari mai mari. Noi aveam mai multe cazuri de infectie inregistrate decat, de exemplu, Suedia, spune directorul adjunct la Directia de Sanatate, Espen Rostrup Nakstad.
El crede ca exista trei motive din cauza carora primul val a afectat Norvegia puternic la inceputul lui Martie:
- cazurile neinregistrate erau multe in Europa
- multa vreme nu au existat recomandari pentru a nu se calatori spre tari cu rata de incidenta mare
- existau putine reglementari de carantina pentru cei care intrau in tara.
– Toate acestea au contribuit la si mai multa infectie. Cand s-a inteles asta, consecinta a fost ca tara a fost destul de repede inchisa, spune el.
FHI si Sistemul de Raportare MSIS au trimis NRK un desfarsurator al numarului de cazuri de covid-19 intregistrate in MSIS pana la data de 09.04.21, repartizate in functie de tara de unde provine infectia si luna testarii. Tari cu mai putin de 5 cazuri in cursul unei luni au fost adunate intr-o categorie comuna. MSIS este un registru in perpetua schimbare, iar datele covid-19 nu pot fi considerate nici a fi verificate din punct de vedere al calitatii si nici complete. Aproape 40.000 din cazurile de covid-19 inregistrate pana la data de azi au lipsuri in ce priveste informatiile legate de locatia infectarii, informeaza FHI. Acest aspect trebuie luat in considerare la interpretarea datelor furnizate. |
Doua spatamani dupa ce infectia de import a scapat in tara, autoritatile de specialitate si guvernul lucreaza la turatie maxima: Nu doar pentru a opri diseminarea mai departe a virusului dar si pentru a innaspri cotrolul la granite.
La mijlocul lui martie se inchide granita pentru straini fara rezidenta in Norvegia. Ei vor fi refuzati la intrare cu temei legal in Legea prevenirii infectiilor. Exceptie fac cetatenii SEE care lucreaza sau locuiesc in Norvegia.
Controlul la frontiera devine mai sever si toti cei care vin in Norvegia din strainatate trebuie sa intre in carantina timp de doua saptamani.
Dar unii sunt scutiti pe parcurs. De exemplu navetistii din Suedia, proprietarii de cabane care merg sa faca lucrari de intretinere si parinti cu schema de vizita a minorilor.
De-a lungul primaverii rata de incidenta scade. Sunt de asemenea mai putine cazuri de infectie importate, de la 122 in aprilie, la 19 in mai. Dar pot fi multe neinregistrate.
Din 7. mai tara incepe din nou sa se redeschida treptat. Scolile se redeschid, si incet, dar sigur, se inlatura si alte restrictii – si cele de la frontiere. Dar asta nu va dura mult.
Al doilea val: calatorii de vacantta si imigratia pentru munca
Este inceputul lui iunie si norvegienii insetati beau bere afara, fara sa trebuiasca sa serveasca si mancare langa ea. Guvernul a redeschis posibilitatea calatoriilor pentru munca in toata zona Nordului fara caranitna. La mijlocul lunii este posibil sa calatoresti in concediu in cele mai multe tari si in zone din Nord, cu exceptia Suediei.
Treptat se deschide posibilitatea calatoriilor spre Sud, si tot mai multora li se permite intrarea in tara.
– In vara erau asa-numitele tari «verzi», adica aproape nu era infectie in Europa, aproape deloc. Si atunci am vazut ca si calatoriile de vacanta in strainatate nu au generat focare de infectii mari in Norvegia. De fapt lucrurile au mers foarte bine pana am intrat mai bine in toamna, spune Nakstad.
La sfarsitul verii, rata de incidenta creste in Norvegia. Din Iulie si pana la sfarsitul lui octombrie sunt inregistrate 1655 de cazuri de import de infectie.

Atat cei care calatoreau in vacanta cat si imigrantii veniti in vederea muncii se intorceau in tara.

In timpul toamnei guvernul este nevoit sa ia masuri. De data aceata cu carantina hoteliera si mai multa testare.

Pana la craciun rata de incidenta scade din nou. Dar este nevoie de timp pentru a iesi din al doilea val.

De-a lungul verii norvegienii calatoresc mai mult si mai multi muncitori straini se intorc in Norvegia.
Dupa un schimb de SMS-uri intre persoane importante din viata afacerilor si guvern, dezvaluit de Aftenposten, regulamentul pentru muncitorii straini este «imblanzit». Ei sunt scutiti de carantina in timpul programului de munca – atata vreme cat angajatorul ofera posibilitatea de testare.
Asta in ciuda faptului ca atat Directia de Sanatae cat si FHI au avertizat.
Guvernul a fost mai tarziu criticat pentru ca a cedat la presiune.
Pentru turisti, lucrurile merg in directia opusa. Tari care inainte erau verzi sau galbene, devin rosii spre sfarsitul verii. Acum te asteapta zece zile de carantina cand te intorci acasa din concediu.
Aeronave cu turisti plecati in Spania lupta contra cronometru la sfarsitul lui iulie sa ajunga sa aterizeze in Norvegia inainte de introducerea carantinei la miezul noptii. Mai multe centre de presa, printre care si NRK, arata cu insufletire, imagini cu aeronava care aterizeaza cu patru minute inainte de miezul noptii.
Din iulie pana in septembrie sunt inregistrate 650 de cazuri de infectie importata.
Se introduc noi reguli de testare pentru muncitorii straini – «din considerente de risc pentru importul de infectie», conform Directiei de Sanatate. Acestia sunt inca exceptati de la carantina in timpul programului de munca.
Asta nu opreste insa importul de infectie. I timpul lunii octombrie sunt inregistrate peste 1000 de cazuri de covid-19 cu locatie de infectare in afara Norvegiei. Peste jumatate dintre calatorii infectati au venit din Polonia, unde rata de incidenta creste puternic.
De la inceputul pandemiei nu mai venisera atatea persoane infectate intr-o singura luna. Si in curand, autoritatile declara ca ne aflam in al doilea val.
– Al doilea val de infectie a venit, de fapt, dupa vacanta de toamna. Pana atunci situatia ramasese stabila in ce priveste infectia cam o luna, apoi a inceput sa creasca puternic, spune Nakstad.
El evidentiaza doua motive pentru initierea celui de-al doilea val:
- focare de infectie locale in mai multe municipalitati au dus la noi ciorchini de infectie. De exemplu mai multe zeci de persoane sunt infectate si aproape doua sute de contacti apropiati sunt trimisi in carantina dupa mai multe petreceri in partea de vest a orasului Oslo.
- multi muncitori straini vin inapoi in Norvegia dupa vacanta de toamna. Mai multe stiri, printre altele si la NRK, arata ca testarea si regimul de carantina in mai multe cazuri nu au fost respectate si ca infectia de import se raspandeste acum la locurile de munca.
– Am vazut pe parcurs ca respectarea reglementarilor de carantina nu a fost intotdeauna buna. Am avut focare de infectie la santiere navale, de exemplu, in regiunea Vestlandet si multe alte locatii care puteau fi direct legate de infectie in urma calatoriilor in vederea muncii, spune Nakstad.
Line Vold spune ca reglementarile de carantina, in anumite perioade, erau complicate si spune ca FHI a subliniat faptul ca puteau fi greu de inteles.
– Au fost reglementarile atat de neclare incat in sine au putut contribui la mai multe infectii?
– Asta nu stim cu siguranta, dar a fost un regulament complicat cu multe exceptii. S-au facut pe parcurs o serie de imbunatariri si de retusari ale regulamentului, spune Vold.
FHI a stabilit, intr-un raport lca importul de infectie, cu muncitori straini si norvegieni care se intorc acasa din strainatate, a contribuit la focare de infectie in multe zone ale tarii in timpul celui de-al doilea val.
Datorita importului de infectie a innasprit guvernul regulile la intrarea in tara. La sfarsitul lunii octombrie mai multi din cei care se intorc in Norvegia trebuie sa faca carantina hoteliera.
Muncitorii straini din tari rosii trebuie acum sa intre in carantina si in timpul programului de munca. Cei care inca mai pot munci, trebuie sa stea in camere separate. Angajatorul are responsabilitatea de efectuare si respectare a regulilor.
Pentru toti strainii se impune acum prezentarea unui test negativ la intrare in Norvegia.
Iar importul de infectie scade treptat: in noiembrie sun depistate 736 de cazuri in Norvegia, conform MSIS. In decembrie cifra se injumatateste.
– Per total intrasem intr-un val de infectie care a durat destul de mult. Abia cand guvernul a introdus noi masuri severe, la nivel national, in ianuarie, am inceput sa detinem controlul aspra celui de-al doilea val. Acesta a ajuns la nivel inferior la trecerea dintre ianuarie si februarie, spune Nakstad.
Dar pana sa scape de valul doi, urmeaza sa apara valul trei.
Al treila val: Mutantii.
Pacea sarbatorilor de iarna este pe cale sa se astearna peste Norvegia dupa sase sapatamani de lock-down. Zece persoane se intalnesc sa sarbatoreasca impreuna – de doua ori. Unii urmeaza sa se intalneasca cu alti membri de familie in alte municipalitati, altii in alte tari.
Dar o varianta mutanta britanica sta la usa cu umerii ridicati.
In 19 decembrie se declanseaza alarma mutantilor in Europa si mai multe tari intetesc controalele la frontiere.

In Norvegia dureaza: in 2. ianuarie se introduce testarea in cursul a 24 de ore de la intrare in tara. Dar multi nu se testeaza.

Viruslu – si variantele mutante – sunt importate de mai bine de o mie de ori in cursul lunii ianuarie.

29. ianuarie – granitele se inchid. In continuare sunt mai multe exceptii, sute de cazuri importate si valul al treilea care dureaza pana in aprilie.

Inainte de Craciun, zborurile din Marea Britanie spre Norvegia sunt sistate. Scopul este de a evita ca mutantul britanic sa ajunga in Norvegia.
Directia de Sanatate vrea, in plus, sa se faca testare obligatorie pentru toti cei care intra in Norvegia, si propune acest lucru in 23. decembrie. FHI vrea sa astepte si indeamna la testarea voluntara. Si se asteapta.
Incepand cu a doua zi a anului nou, toate persoanele care intra in Norvegia, trebuie sa se testeze in decurs de 24 de ore de la intrare.
In timp ce autoritatile de specialitate si guvernul discuta in ianuarie despre aceste masuri si eventual alte masuri, in camaruta din spate, in Norvegia sunt inregistrate peste 1100 de cazuri de infectie importate.
Mai multe din acestea sunt cu virus mutant din Marea Britanie.
In municipalitatea Nordre Follo, virusul a fost depistat la un centru de varstnici si de declanseaza alarma in zone extinse din regiunea Østlandet. Pana la mijlocul lui ianuarie au fost depistate cel putin 38 de cazuri de infectie cu mutantul britanic in capitala Oslo, doar la calatori si la contactii apropiati ai acestora.
In 29 ianuarie reglementarile de intrare in Norvegia si carantina se innaspresc din nou, iar din acest moment, practic, Norvegia inchide usa de intrare. Dar, din nou, sunt lasate cateva exceptii.
Persoanele cu domiciliu in Norvegia, cele care au program de vizita cu copii minori, cei care au familie apropiata in tara, pot trece granita. Acelasi lucru este valabil pentru jurnalisti, personalul transporturilor aeriene, soferi profesionisti, navetisti de zi si cei care detin functii critice pentru societate.
NRK a putut documenta ca 60 la suta din cei care intra in Norvegia au exceptie de la testarea la granita. Multi dintre ei au regim propriu de testare, dar au si exceptie de la carantina.
Infectia de import scade din nou dupa ce au intrat in vigoare interdictiile de intrare. In februarie au fost inregistrate 176 de cazuri de infectie importata. In martie cifra este de 309. Se testeaza mai mult ca niciodata.
Inainte de Paste, guvernul anunta ca norvegienii care pleaca in calatorii care nu sunt strict necesare in vacanta vor trebui sa stea in carantina hoteliera la intoarcere.
Per total, Line Wold considera ca in ce priveste masurile impuse la granite, Norvegia a fost destul de «in fata» , in comparatie cu alte tari.
– Avem un sistem in care trebuie sa cantarim dezavantajele si avantajele tot timpul. Intr-o anumita masura suntem dependenti de faptul ca unii trec granitele tarii, cu riscul de a importa infectie, in acelasi tim pinsa, dorim sa reducem riscul cat de mult posibil. Invatam tot timpul, pe parcurs.
Nakstad recunoaste ca multe din masurile impuse la granite ar fi trebuit sa fi fost aplicate mai devreme.
– Dar este si faptul ca trebuie sa ai cunostintele necesare pentru a putea aplica asa ceva. Toate masurile luate in timpul unei pandemii au consecinte foarte negative, si trebuie sa fie bine intemeiate, spune el.
Publicatia Aftenposten a dezvaluit ca inainte de Paste cel putin 100 de incidente de import de infectie – si asta este o apreciere la mininum – au contribuit la o crestere a ratei de incidenta in Norvegia dupa Anul Nou.
Autoritatile de specialitate sunt in special ingrijorate de cazurile de infectie din import care s-au raspandit mai departe la familie si prieteni. Dar putini pot spune cu siguranta cum anume s-a raspandit aceasta infectie mai departe in tara, cu tot cu FHI.
– Avem o imagine de ansamblu a cazurilor de infectie din strainatate care ne sunt raportate. Avem masuri severe, asa incat se inregistreaza putine cazuri acum de la cei care vin in Norvegia infectati. Dar nu avem o imagine generala a cazurilor provocate prin infectia de import de-a lungul pandemiei, spune Vold.
Drumul mai departe: Comisia Corona.
Ministerul Justitiei are responsabilitatea generala pentru controlul frontierelor in Norvegia.
– De-a lungul pandemiei am avut printre cele mai severe reguli de intrare in tara din Europa si acestea au fost innasprite atunci cand ne-a fost recomandat acest lucru de catre autoritatile de sanatate. Cand cifrele municipalitatii din Oslo arata ca doar un procent dintre cei infectati provine din importul de infectie, acest fapt demonstreaza ca masurile au efect, scrie ministrul Justitiei, Monica Mæland catre NRK.
In acelasi timp, autoritatile sunt in continuare ingrijorate de cifrele mari de infectie, mai ales in Oslo si Viken, subliniaza ea. In legatura cu controlul la granite, ministrul Mæland mai scrie:
– Este desigur, greu de echilibrat, permiterea transportului de marfuri vital in timp ce se refuza familiilor vizitele de familie. Suntem constienti de aceste provocari, in acelasi timp am reusit sa mentinem rata de incidenta la un nivel mult mai mic comparat cu alte tari europene.
Mæland scrie ca este prea devreme sa traga concluzii despre ce s-ar fi putut face altfel.
Miercuri va fi prezentat raportul Comisiei Corona in legatura cu modul in care autoritatile au gestionat pandemia. Importul de infectie nu va fi un subiect foarte important in investigatiile comisiei.

Controlul la granite va fi amintit «intr-o masura destul de limitata» spune seful comisiei, Stener Kvinnsland.
– Paradoxal este aici faptul ca o pandemie, prin natura ei, care nu apare in Norvegia, este de fapt un import de infectie. Si marea intrebare este contributia importului de infectie de-a lungul timpului. Asta trebuie tinuta sub control. De aceea este important, si amintim asta si in raportul comisiei, intr-o anumita masura. Dar este un subiect important si perpetuu, de aceea vad ca va fi un subiect legat de siguranta si in munca viitoare, spune Kvinnsland.
Una din masurile analizate de comisie va fi si modul in care a fost efectuata carantina. Kvinnsland o denumeste ca fiind una din cele mai importante masuri in timpul pandemiei.
– Carantina este foarte important iar modul in care a fost gestionata este decisiv pentru succesul obtinut sau, pentru insucces.
Autoritatile au fost anterior criticate pentru regulile neclare si masuri la granita si la intrarea in Norvegia. Comunicarea in legatura cu diferite masuri va fi, de asemenea, un subiect abordat de comisie.
– Cine primeste mesaj despre ce, cand. Este un subiect principal, pentru ca atat cei care trebuie sa faca ceva cat si cei care trebuie sa respecte ceva, au nevoie sa inteleaga CE anume.
– A fost dificil pentru voi sa intelegeti ce s-a facut? Multi au vorbit tocmai despre faptul ca e nevoie de titlu de doctorat pentru a intelege masurile uneori.
– Fara comentar, zambeste Kvinnsland.

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator