Daca gasesti o persoana inerta, poate face diferenta intre viata si moarte. Citeste mai jos ceea ce medicul sef Stephen Sollid doreste sa faci TU pentru a ajuta pana ce ajunge la fata locului ajutorul profesional.
Cand cineva supravietuieste un stop cardiac, este pentru ca cineva a facut ceva. Atat de simplu si totusi atat de greu, spune medicul sef Stephen Sollid de la Fundatia Norsk Luftambulase (Ambulanta Aeriana). Indemnul sau clar este: Fa ceva! Asta poate fi diferenta dintre viata si moarte.
Important sa incepi
– Primul lucrul pe care trebuie sa-l faci este sa verifici semnele vitale, sa scuturi putin persoana, foloseste voce tare, vezi daca persoana care si-a pierdut cunostinta respira sau nu. Striga dupa ajutor, suna la 113 si fa ceea ce ti se spune de catre ei. De la ei primesti ajutor profesional in timp ce ambulanta este pe drum. In special, in cazul stopului cardiac, este enorm de important sa incepi compresiile rapid, spune Sollid.
Sansa de a reporni inima este cu atat mai mare cu cat incepi manevrele de HLR (manevre de resuscitare). Aici este vorba de minute, explica experimentatul medic anestezist, care a lucrat pe ambulanta aeriana timp de 16 ani.
„PRIMUL LUCRU PE CARE TREBUIE SA-L FACI ESTE SA VERIFICI SEMNELE VITALE (PULS, RESPIRATIE) SA SCUTURI PUTIN PERSOANA, FOLOSESTE VOCEA, VERIFICA DACA PERSSOANA CARE SI-A PIERDUT CUNOSTINTA RESPIRA NORMAL”
Stephen Sollid
El nu-si poate aminti sa fi avut vreo tura in care sa nu fi avut deplasari de urgenta la persoane cu stop cardiac sau pierderea cunostintei. Iar bolile cardiovasculare sunt cele la care ambulanta aeriana are cele mai multe deplasari.
Provocare extrem de mare
Chiar si cei care au mers la cursuri pot sa aiba impresia ca este greu sa incepi cu masajul cardiac. In plus, stopul cardiac apare de obicei acasa. Atunci apartinatorii trebuie sa inceapa procedura pentru o persoana draga. Asta o provocare extrem de amre, spune Sollid, care a vazut pe propria-i piele cat de greu este sa faci resuscitare unei persoane foarte apropiate. De aceea indrumarile pe care le primesti de la operatorul 113 sunt foarte importante, iar operatorul ramane cu tine pe linie tot timpul.
– O resuscitare proasta (HLR) este mai buna decat nici o resuscitare. Singura greseala pe care o poti face in cazul unei resuscitari este sa nu faci una. Nu este important daca uiti relatia dintre compresii si respiratii. Daca te feresti ca sa oferi ventilatie gura-la-gura, cel mai important este sa faci compresiile. Acestea le faci fara oprire apasand pieptul bine in jos cu un ritm de 100 de compresii pe minut, aproximativ pe mijlocul pieptului, pe partea tare a osului pieptului. Astfel, organele vitale primesc suficient oxigen din sange si din oxigenul care inca mai este in plamani, spune Sollid.
Coaste rupte
– Cum este situatia cu coastele rupte? Dauneaza?
– Este destul de obisnuit ca in timpul resuscitarii coastele sa se rupa sau sa se fisureze, dar asta nu produce vatamari sau raniri.
– Cat timp trebuie sa facii resuscitare (compresii toracice)?
– Pana cand vine ajutorul specializat. In cele mai multe cazuri vine o ambulanta sau persoane locale care pot ajuta in situatii acute, dar uneori poate dura mai mult. Si atunci, nu-ti ramane decat sa continui cu resuscitarea cat de mult poti. A face compresii toracice este foarte greu, trebuie sa fii pregatit pentur asta. De aceea, este important ca in cazul in care sunt mai multe persoane de fata, sa se schimbe intre ele, incheie Sollid.
RESUSCITARE: ASA PROCEDEZI!
- Verifica daca persoana raspunde la strigare sau la scuturare cu atentie
Daca nu are reactie: suna la 113 si striga dupa ajutor!

2. Plaseaza persoana pe spate si deschide caile respiratorii
Ridica barbia cu doua degete si inclina capul usor pe spate cu cealalta mana.
Verifica daca persoana respira normal – vezi, asculta si simte dupa respiratie normala pana la 10 secunde. – o respiratie neregulata sau cu intreruperi, nu este normala!
Pune persoana in pozitie laterala stabila daca respiratia este normala dupa un minut. Continua sa observi respiratia!
3. Daca persoana nu respira normal sau inceteaza sa respire
Suna la 113. Exista si alte persoane in apropiere? Roaga pe cineva sa sune la 113 daca este posibil.
4. Incepe resuscitarea cu 30 de compresii toracice (piept)

Plaseaza podul palmelor pe mijlocul toracelui.
Compresiiile trebuie sa fie de 5-6 cm adancime cu un ritm de 100 de compresii pe minut („si 1 si 2 si 3″… pana la 30)
In cazul suspiciunii de innecare cu alimente/innecare in apa: incepe resuscitarea cu ventilatii. Continua dupa aceea cu 30 de compresii urmate de 2 ventilatii.
5. Doua ventilatii umreaza dupa cele 30 de compresii
Pune o mana pe frunte si inchide narile persoanei.
Inclina capul victimei usor inapoi.
Pune doua degete (ale celeilalte maini) sub barbia victimei si ridica maxilarul.
Acopera in intregime gura victimei astfel incat sa nu se piarda aer prin lateral.
Fiecare ventilatie trebuie sa dureze aproximativ o secund si sa se incheie cand pieptul victimei se ridica.
Evita sa sufli cu prea multa forta.
Continua cu 30 de compresii si 2 ventilatii pana soseste ajutorul.
sursa: Norsk Luftambulanse

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator