




”CALITATE SCANDINAVĂ LA PREȚURI ROMÂNEȘTI”
MAGNUS EKELI MULLIS Jurnalist
ROLV CHRISTIAN TOPDAHL Jurnalist și fotograf
MARI GRAFSRØNNINGEN Designer
ANDERS NØKLING Designer vizual
LARS NAVESTAD Șef reportaj
La o clinică de radiologie UNILABS din Sandnes ești condus în zona de așteptare cu ajutorul unor săgeți, ecrane și indicatoare. Pereți albi, fără ferestre și nouă scaune albe.
De regulă ești trimis aici de medicul de familie. Statul plătește pentru aproximativ nouă din zece pacienți care vin la Unilabs.
Tu aștepți deja de câteva minute dar încă nu ai întâlnit nici un angajat. Pe ecranele din zona de așteptare rulează informații despre CT, RMN, roentgen și ecografie. Pe una din imagini stă:

Nimeni nu te studiază cum o face un radiolog. Un radiolog este specialist în a descoperi modificări minuscule și semne de boală.
Dar, Unilabs omite să îți spună ție, ca pacient, sau autorităților de sănătate norvegiene, un lucru.
Această istorie ne duce în Transilvania, în România.
Din Norvegia în Transilvania
In localul unui dealer desființat de mașini în orașul Cluj-Napoca, găsim Centrul Medical Transilvania (CMT).
Dealerii de mașini au fost schimbați cu medici, asistenți medicali și secretare.

Lângă un sens giratoriu aglomerat, clădirea roșie iese în evidență printre clădirile gri care își pun amprenta pe împrejurimi.
Pe mediile sociale citim că clinica oferă ”calitate scandinavă la prețuri românești”.

La recepție atârnă o diplomă. Primul loc în concursul ”Top Profit România 2019” ca învingător la categoria firmelor mici din regiunea Cluj.
Medicii stau la un monitor de calculator și două monitoare speciale. Imaginile de pe monitoare nu arată doar articulații ale genunchiului, vertebre sau masa cerebrală ale pacienților români. Mulți dintre pacienți sunt din Norvegia.

Investigații imagistice din Bergen, Drammen, Oslo, Fredrikstad, Hamar, Haugesund, Kristiansand, Sandnes, Ski, Trondheim și Tønsberg

sunt investigate de radiologi cu sau fără autorizație norvegiană, în România.
Pe site-ul propriu, clinica românească se laudă cu legăturile sale norvegiene. După ce NRK a contactat clinica, aceste informații au dispărut de pe site.
Un contract ascuns
Pentru că sistemul public de sănătate din Norvegia nu are capacitate de a se îngriji de toți pacienții care au nevoie de imagistică, statul încheie contracte cu companii private.
Cele mai mari dintre acestea sunt Evidia și Unilabs, care în total se ocupă de 20-25 % din toate investigațiile imagistice (RMN, Roentgen, CT, ecograf) care sunt efectuate în Norvegia.
Unilabs a ales să rezolve parțial această sarcină de muncă cu o clinică cu ”calitate scandinavă la prețuri românești” din România.
NRK poate face dovada că 16 radiologi au analizat ani la rând RMN-uri, CT-uri și imagini Roentgen ale pacienților norvegieni printr-un contract ascuns.
NRK a fost în contact cu autoritățile norvegiene cu privire la clinica ”scandinavă” din Cluj Napoca. Nimeni din cadrul autorităților nu a auzit de faptul că Unilabs ar avea un contract în România.
Șefii
Nu ajungem mai departe decât tejgheaua recepției din clădirea roșie din Cluj-Napoca.
Timp de peste două săptămâni, NRK a fost în dialog cu clinica.
Fondatorii și proprietarii CMT-ului nu au timp pentru un interviu în săptămâna în care NRK vine la sediul clinicii în România.
Aceștia nu sunt disponibili nici restul lunii, chiar dacă ni se confirmă că persoanele cărora dorim să le luăm un interviu sunt la birou, chiar lângă noi.
Am fost rugați să plecăm acasă și să trimitem un e-mail. Vor trece trei săptămâni până auzim ceva de la clinica românească din nou, în ciuda faptului că am luat legătura cu cei de acolo în repetate rânduri.
Cine sunt acești radiologi, și cum au ajuns ei să fie subcontractori necunoscuți din România pentru Unilabs?

Khaled Arif (62) și Daria Arif (55) s-au mutat aici acum 17 ani.
Ea este născută în România și a primit cetățenia daneză în 2002. El a devenit cetățean danez în 1999.
Apoi, cuplul Arif a plecat în Stavanger unde a obținut autorizația norvegiană de radilog în 2004. În anul următor s-au mutat în România.
În orașul Cluj-Napoca, unde aveau o largă experiență și cunoștințe locale, cuplul a înființat o firmă-fiică a companiei Sentrum Røntgenklinikk. Mai târziu, cuplul a înființat clinica ”scandinavă” CMT.
Deci, nu ni s-a dat voie să vorbim cu cuplul Arif. Trebuie să ne mulțumim cu managerul de piață din cadrul CMT, care ne explică într-un e-mail că clinica nu se ocupă prea mult cu teleradiologie (transferul imagisticii si descrierea acesteia la distanțe mari).
Dar, analiza efectuată de NRK și convorbiri cu surse din România și Norvegia spun o altă poveste:
Cuplul Arif a început colaborarea cu partea norvegiană a Unilabs în 2016, iar acest lucru a fost de aur pentru companie:
În total, cuplul este responsabil pentru a fi verificat 168.000 de investigații ale unor pacienți norvegieni în ultimii șase ani.
Informațiile deținute de NRK arată că Daria Arif a semnat mult mai multe ditre acestea, în comparație cu soțul ei. Ea a verificat în cea mai mare măsură imagini RMN norvegiene ale genunchilor, spatelui și capului.
În 2021, ea era autoarea a peste 22.000 de rapoarte de RMN ale pacienților norvegieni.
Asta înseamnă în medie peste 94 de investigații pe zi de lucru.
11,8 pe oră.
O investigație la fiecare cinci minute.



– Acest volum de investigații este cu mult peste ceea ce se poate aștepta de la un radiolog norvegian. Și pentru ca să poată efectua toate aceste descrieri, trebuie să aibă pe cineva care o ajută și care face descrierile primar, spune directorul de specialitate Bjørn Egil Vikse de la Helse Vest, unul din contractorii publici ai Unilabs.
Pentru a pune cantitatea de muncå a Dariei Arif în perspectivă:
- Angajații Unilabs din Norvegia, care fac descrieri la peste 64 de investigații RMN al genunchiului în cursul unei zile, primesc un bonus. Asta corespunde cu 14.720 de rapoarte în cursul unui an.
- În 2018, managerul medical al Unilabs a informat că conducerea companiei se așteaptă ca radiologii să descrie 5,3 investigații RMN pe oră, în medie. Asta înseamnă 9.142,5 rapoarte în cursul unui an.
Directorul Unilabs, Baber Quazi a răspuns pentru NRK că Daria Arif a interpretat peste 100.000 de investigații fără ajutor, și crede că munca nu poate fi comparată cu investigațiile făcute la spital.
– Complexitatea investigațiilor din spital este deseori mai mare, consultanții noștri nu au sarcini administrative și am implementat o serie de măsuri pentru a îmbunătăți fluxul de muncă, spune Quazi.
În comparație cu soția sa, care în ultimii șase ani a verificat și semnat aproximativ 18.000 investigații pe an, Khaled Arif are o producție mai modestă.
Asta poate avea de-a face cu faptul că, pe lângă funcția de director general la CMT, cu un număr de 20-30 de angajați, el a fost implicat în construirea spitalului privat Spitalul Transilvania, a cărei construcție a fost finalizată anul trecut.

Care sunt cerințele pentru o bună investigație radiologică?
Când Inspecția Sănătății a limitat autorizația unui radiolog angajat la Unilabs în 2019, în urma unei serii de erori, instituția a avut grijă să precizeze ce caracterizează o bună investigație radiologică.
- radiologul se va informa despre istoricul de boală al pacientului și tratamentele anterioare, precum va și colecta investigații radiologice anterioare pentru a putea face comparații
- Noua investigație trebuie să fie descrisă sistematic și temeinic iar descrierea dată de radiolog trebuie să poată fi ușor înțeleasă de personalul medical din diferite domenii de specialitate
- în plus, poate fi necesar ca radiologul să contacteze medicul de familie sau medicul curant din spital pentru a discuta despre investigație.
Medicii fără autorizație norvegiană
La clinica ”scandinavă” lucrează și o serie de radiologi români pe lângă cuplul Arif.
Ei figurează la recepția clinicii, pe mediile sociale și pe site-urile clinicii.
14 radiologi apar și în sistemele interne ale Unilabs Norge, pentru investigații, descrieri și semnarea investigațiilor radiologice.
Acești medici români au lucrat, în perioade mai scurte sau mai lungi, cu investigațiile imagistice ale cetățenilor norvegieni.


Dar nu îi găsim în registrul norvegian al personalului medical.
Acest registru conține toate persoanele autorizate să ofere servicii medicale în Norvegia.
Cu toate acestea, radiologii au analizat, în total, 53.760 de investigații imagistice ale pacienților norvegieni pentru Unilabs în ultimii șase ani.
În total, aproape un din trei investigații în România a fost efectuată de un radiolog care nu cunoaște limba norvegiană și care nu deține autorizație norvegiană pentru personal medical.
Unii interpretează investigații RMN ale genunchiului și gleznei, în timp ce alții interpretează RMN-uri ale capului. Un singur radiolog descrie doar investigații RMN ale spatelui.
Unilabs denumește munca efectuată de radiologii români neautorizați drept ”investigații preliminare”.
Directorul Baber Quazi scrie către NRK că toate cele 53.760 de investigații au fost, suplimentar, re-analizate, descrise și semnate de către cuplul Arif.
– Radiologii cu autorizații norvegiene sunt responsabili de descrierea de specialitate medicală, conținutul și calitatea tuturor celor 168.000 de investigații, informează Quazi.

Volumul de muncă depus de cuplul Arif pentru Unilabs Norge:
Clinica românească a analizat peste 171.700 de investigații imagistice la comanda Unilabs Norge din 2016 încoace, 168.000 de investigații au fost interpretate între 2017 și 2022.
- Daria Arif a analizat singură aproximativ 108.000 de investigații ale pacienților norvegieni. Unilabs informează că ea, suplimentar a re-analizat 500 de imagini care fusereră efectuate de un radiolog neautorizat din România.
- În total, producția lui Daria Arif corespunde cu 18.000 de investigații pe an, 77 interpretări pe zi de muncă, și 9,6 interpretări la oră.
- Khaled Arif a analizat aproximativ 10.500 de investigatii ale unor pacienti norvegieni. În plus a mai re-analizat și semnat peste 53.200 de imagini care fuseseră inițial analizate de cardiologi români neautorizați.
- În total, producția lui Khaled Arif corespunde cu o investigație la fiecare 11 minut, în fiecare zi de muncă timp de șase ani.
- În total, una din trei investigații imagistice a fost delegată de către Unilabs Norge spre România, unde a fost mai întâi analizată de un cardiolog fără autorizație norvegiană sau aprobare specială. Asta înseamnă 53.760 de investigații ale unor pacienți norvegieni, efectuate de 14 radiologi locali.
Calculele se bazează pe date de la Unilabs Norge.
De ce au analizat 14 radiologi locali, fără autorizație norvegiană, zeci de mii de imagini Roentgen din Norvegia, dacă asta nu a jucat niciun rol important?
Întrebarea rămâne în aer.
– Nu este ceea ce am cumpărat
Cum a reușit cuplul Arif să:
- se ocupe de o clinică cu pacienți români
- să se ocupe de construirea unui nou spital privat
- să interpreteze zeci de mii de imagini roentgen din Norvegia în fiecare an
- și, pe lângă toate acestea, să facă și o revizie completă a tuturor investigațiilor celorlați radiologi?
Directoru de specialitate Bjørn Egil Vikse de la Helse Veste susține că procesul de muncă cu ”delegarea unei părți mari din investigația imagistică către personal neautorizat” este sub orice critică.

El este surprins de numărul mare de investigații imagistice ale pacienților norvegieni pe care Unilabs le-a trimis în România.
– Este posibil ca radiologii români să fie extrem de harnici, dar nu asta am cumpărat, spune directorul.
NRK a trimis întrebări în mai multe rânduri către clinica românească.
Managerul de piață Rareș Gavrilescu informează NRK de faptul că radiologii de la clinică își folosesc timpul, în primul rând, cu pacienții români locali.
Gavrilescu subliniază faptul că angajații au condiții bune de muncă și un nivel al salariului care este la fel sau mai înalt decât nivelul salarial corespunzător din România.
Datele din 2020 arată că un medic specialist câștiga în România în medie 27.657 coroane pe lună.

În Norvegia, salariul mediu lunar al unui medic specialist este de peste 95.000 de coroane pe lună.
Unilabs afirmă că ei nu pot spune nimic despre condițiile de muncă ale radiologilor români. Poți citi răspunsul în întregime mai jos în articol.
Traducătorii
Pe lângă radiologii cu sau fără autorizație norvegiană, NRK mai găsește și alte nume în sistemele interne ale Unilabs Norge.
Persoanele locuiesc în România, dar nu găsim decțt puține urme sau deloc în ce privește educația medicală a acestora. Aceste persoane sunt angajate la CMT cu titlul de ”secretare” dar lucreaza practic ca traducătoare.
Care este rolul lor?
Contractele pe care autoritățile de sănătate norvegiene le au cu Unilabs cer ca rapoartele radiologice să fie scrise în limba norvegiană.
Cu utilizator propriu și parolă, radiologii locali colectează în România imaginile pacienților norvegieni. Există și o descriere de la medicul de familie sau de la medicul curant din spital în legătură cu motivul investigației.
Mai mulți dintre radiologi au fost trimiși la cursuri de norvegiană.
Unul din radiologii care au învațat puțină norvegiană este Andrei Puiu.
NRK s-a întâlnit cu radiologul la vreo zece minute distanță de mers cu mașina de clinica cuplului Arif, unde el a lucrat o perioadă înainte ca să-și înființeze propria firmă în anul 2019, împreună cu soția.
El povestește că un profesor de norvegiană a venit regulat la clinică timp de șase luni. Pe lângă cursuri, era de așteptat ca radiologii să exerseze limba norvegiană și pe cont propriu.

– Unele din expresiile de specialitate seamănă cu limba română. Dacă aveam vreo întrebare sau apăreau confuzii, puteam să întreb un traducător sau unul din medicii care vorbeau norvegiana, spune Puiu.
Interpretarea radiologului era tradusă din engleză în norvegiană de către traducători. NRK cunoaște în total patru traducători care au lucrat la clinică, dintre care unul era autorizat ca interpret.
Suntem informați că un secretar primește un euro pentru fiecare raport tradus.
Unilabs susține că poate face dovada că secretarele primesc salariu echivalent cu ”cel de piață”. Salariul mediu lunar pentru un secretar în domeniul medical în România este de 8.500 de coroane pe lună.
Radiologul Puiu ne spune că a încercat să mențină descrierile cât mai simple și mai scurte, astfel încăt să fie cât mai puțin loc de confuzie la traducere.
– Medicii care vorbeau norvegiana și care aveau și autorizația norvegiană, actualizau raportul în sistem și verificau dacă textul și raportul radiologic conțineau diferențe. Apoi raportul era semnat, ne spune Puiu.
Autoritățile norvegiene nu știu nimic
Contractele pe care Unilabs le are cu Helse Vest, Helse Sør-Øst și Helse Nord conțin raportări lunare și ședințe de monitorizare regulate.
Eventuali sub-contractori trebuie să fie aprobați și să nu aibă condiții de muncă și salarizare mai proaste decât acordul cadru de tarife valabil în Norvegia. Investigațiile trebuie să fie efectuate de personal medical care stăpânește limba norvegiană sau altă limbă scandinavă.

Autoritățile norvegiene au aflat de clinica din România de la NRK. Așa au reacționat:
– Este o practică pe care nu o apreciem deloc. În contract este specificat faptul că sub-contractorii pot fi folosiți doar în situații extraordinare. Aceștia trebuie să aibă aceleași condiții pe care noi le-am acordat și Unilabs Norge iar o astfel de procedură trebuie să fie aprobată de către cel care oferă contractul, spune directorul Bjørn Egil Vikse de la Helse Vest.
Șeful de departament Frode Eilertsen de la Helse Nord a convocat imediat o ședință de monitorizare a contractului și a afirmat clar că nu este acceptată folosirea radiologilor neautorizați.
– Vom răspunde celor de la Unilabs că ar fi trebuit să fim informați despre această practică de către ei, nu de către NRK, a spus Eilertsen înainte de ședință.
– Nu am avut cunoștință de faptul că Unilabs a avut un contract cu o clinică română de imagistică, a declarat directorul de specialitate Lars Eikvar de la Helse Sør-Øst.
Helse Midt a avut anterior un contract cadru policlinic cu Unilabs iar în prezent are un contract de teleradiologie. Nici Helse Midt nu a știut de clinica din România înainte de fi contactată de NRK.
Unilabs informează că niciun medic fără autorizație nu a fost implicat în investigațiile efectuate pentru Helse Nord.
De ce nu a informat Unilabs autoritățile de sănătate depre faptul că mii de investigații imagistice au fost efectuate în România timp de mai mulți ani?
Marte Kvittum Tangen, președintele Uniunii medicilor pentru medicină generală, este surprinsă de această practică.
Ea subliniază ca radiologii au un rol central în tratamentul pacienților norvegieni și că dialogul cu medicul de familie, limba și cunoașterea societășii sunt, din acest motiv, importante.
– Mă supără foarte mult faptul că acest lucru nu este deschis și cunoscut. Aceste informații ar trebuie să fie accesibile pentru pacienți, medicii de familie și pentru spitale, spune Kvittum Tangen.

Gaute Haugen a fost președintele Uniunii norvegiene a radiologilor între anii 2012 și 2017 și lucrează în prezent ca medic primar și șef de secție la spitalul oncologic Radiumhospitalet.
El spune că nici el nu a știut de ”folosirea de către Unilabs a radiologilor români și că el consideră că asta ar trebui să fie doar o soluție de urgență”.
– Imaginile și investigațiile pe care le trimitem institutelor private din Norvegia sunt de bună calitate, dar am presupus că se vor face la nivel local. De îndată ce începi să traduci din și în condițiile norvegiene, pot apărea erori minore și neînțelegeri. Vedem asta chiar și atunci când colectăm rapoarte de la radiologi vorbitori de suedeză, spune Hagen.
– Unilabs în calitate de furnizor este responsabil pentru pacient
Directorul Unilab pentru Norvegia, Baber Qazi, subliniază în mai multe e-mailuri către NRK că toate cele 168.000 de examinări imagistice din clinica românească au fost analizate, interpretate, descrise și semnate de Daria Arif și Khaled Arif, care au autorizație și aprobare norvegiană de specialitate.

Qazi neagă că înțelegerea pe care o au cu clinica din România este ascunsă clienților publici norvegieni.
El scrie că nu a existat nici o practică să se facă informări despre consultanți și nici să fie relevant să se informeze despre locația acestora.
Directorul scrie că doar nevoia de creștere a capacității stă la baza acordului, și nu considerentele financiare.
– Prețurile pe examinare sunt echivalente cu ceea ce primesc radiologii rezidenți în Norvegia.

– Tot personalul din Romania are conditii competitive. Folosirea radiologilor din România a avut loc întotdeauna în conformitate cu legile și reglementările în vigoare, scrie Qazi.
Directorul Unilabs nu vrea să explice ce presupun condițiile competitive.
Qazi scrie că „nu poate răspunde ce câștigă radiologii și interpreții din România, întrucât Unilabs are doar acord pentru livrări de la doi radiologi cu autorizație norvegiană. Radiologii români care au pregătit “primul proiect ”investigațiile preliminare” pentru acești doi radiologi nu au un acord cu Unilabs”.
Asta în ciuda faptului că acești radiologi locali au contribuit la examinarea unui număr total de 53.760 de examinări și au acces de utilizator la sistemul propriu al Unilab Norvegia pentru examinarea pacienților – și astfel au obținut acces la informații despre mii de pacienți norvegieni.
Directorul scrie că nu au fost înregistrate deficiențe de calitate sau abateri legate de radiologi. În sistemul de calitate al Unilabs fac parte și cei doi radiologi cu autorizație, scrie Qazi.
După ce NRK a luat contact pentru prima dată, Unilabs Norge susține că ar fi efectuat testări aleatorii a lucrărilor care au fost realizate în România în ultimii șase ani. Potrivit lui Qazi, rezultatul acestei revizuiri, care în știință se numește peer review, a arătat că munca la clinica din România a fost de bună calitate.
– În calitate de furnizor, Unilabs este responsabil pentru pacient, indiferent de locul de reședință al medicului radiolog, și se asigură atât siguranța pacientului, cât și calitatea.
Întrebările la care Unilabs nu dorește să răspundă:
- Cât plătește Unilabs pentru o interpretare radiologică de la clinica din România?
- De ce subcontractanții Unilabs au nevoie de traducători dacă radiologii responsabili înțeleg norvegiană?
- De ce sunt folosiți radiologi fără autorizație norvegiană dacă imaginile vor fi oricum reexaminate complet de radiologi vorbitori de norvegiană cu autorizație?
Unilabs
- Unilabs este un furnizor privat de servicii medicale din Norvegia care oferă în primul rând servicii în domeniul radiologiei, dar și servicii de laborator medical.
- În Norvegia, Unilabs are 294 de angajați. Grupul a fost cumpărat în 2021 de compania de investiții AP Moller Holding, care deține și gigantul maritim danez Maersk. Vânzătorul a fost fondul elvețian de cumpărare Apax Partners. Unilabs are un total de peste 14.200 de angajați în 15 țări.
- În ultimii cinci ani contabili disponibili, Unilabs și-a crescut profitul operațional cu 130 la sută. În total, Unilabs a rămas cu un profit de 238,5 milioane NOK în aceeași perioadă.
Sursa: registrele Brønnøysund, Bizweb, Unilabs.
Sursa articolului: NRK.no

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator