Sănătate Știri

Numarul infectarilor creste in mai multe din destinatiile de vacanta: – Pandemia infloreste din nou

Scris de Daniel Solheim
Cresterea numarului de infectari: In Spania, numarul infectarilor a crescut cu 30 % in ultima saptamana. In acelasi timp, turistii invadeaza plajele tarii. Foto: Jose Jordan /AFP

La jumatatea sezonului de vacanta, numarul infectarilor corona creste in mai multe tari din Europa. Franta a inregistrat 880.000 de noi infectari intr-o singura saptamana, iar masca de protectie este luata din nou in folosire.

Mai multe tari din Europa raporteaza numere in crestere ale infectarilor – in ultimele doua saptamani, trei tari au inregistrat peste un milion de infectari.

Mai multe dintre tarile cu un trend ascendent al infectarilor sunt destinatii indragite de norvegieni. Printre altele, numarul infectarilor creste in Franta, Italia, Spania, Grecia si Danemarca.

Daca ajungi sa fii infectat cu corona in timpul vacantei de vara, cel mai probabil este una din variantele omicrona, BA4 sau BA5.

In mare parte, aceste doua variante sunt vinovate pentru valul de infectie, conform OMS.

Aglomerat: Oameni, cu si fara masca de protectie, sunt la cumparaturi intr-o piata din Marsilia, saptamana trecuta . Foto Christophe Ena / AP
Creste numarul infectarilor

Cresterea numarului de infectari a fost pana acum mai marcanta in Franta si in Italia. In ambele tari au fost inregistrate peste un milion de infectari.

Cifrele din Italia au fost in crestere in ultimele cinci saptamani, dar marti au ajuns la un varf cand au fost raportate peste 100.000 de cazuri. Ultima data cand au fost raportate asemenea cifre a fost in luna februarie, anul curent.

Autoritatile de sanatate din Franta var o tendinta asemanatoare si asteapta acum pana la 200.000 de noi infectari – zilnic. In mijlocul sezonul estival.

– Diseminarea variantelor omicron BA4 si BA5, care acum domina, a dus la o noua inflorire a pandemiei in intreaga tara.

Ministrul de sanatate al Frantei a facut aceasta afirmatie in legatura cu un consiliul al ministrilor anterior, saptamana trecuta.

Cazuri neinregistrate

Dr. Michael Ryan, de la OMS, a spus miercuri ca valul epidemic care loveste Europa acum, poate fi mai rau decat credem.

El arata ca testarea a ajuns „la colaps”, ceea ce poate ascunde situatia reala a numarului de infectari, conform The New York Times.

El este sustinut de profesorul David Spielgehalter de la Universitatea Cambridge, care a spus ca sub-raportarea cazurilor este destul de mare pentru ca sunt testate mult mai putine persoane, comparat cu perioadele anterioare.

Fara conditii: Cele mai multe tari din Europa nu au conditii de vaccinare sau de test negativ corona la intrare. Foto Harry Nakos /AP
Monitorizeaza spitalele

In acelasi timp, mai multe tari au observat o crestere a numarului de spitalizari.

Conform lui Spielgahalter, aceste tari ar trebui urmarite indeaproape.

Iar numarul infectarilor este in crestere in mai multe tari.

Aproximativ 1000 de persoane sunt internate zilnic cu infectie corona in Franta, conform agentiei de presa AP. In timp ce ultimele date din partea autoritatilor britanice arata peste 11.000 de pacienti corona internati, fata de 20.000 de pacienti cati erau internati la varful valurilor de epidemie in ianuarie si aprilie 2022:

– Din fericire nu exista o crestere a numarului de pacienti cuplati la respirator. Asta inseamna ca inca nu sunt cazuri grave, spune el.

Control: In ciuda numarului mare de infectari, in Marea Britanie nu a crescut numarul persoanelor cuplate la respirator. Acelasi lucru este observat si in alte tari. Foto: Helge Mikalsen / AP
Renunta la restrictii

In ciuda cresterii numarului de infectii in mai multe tari europene, restrictiile sunt mai mult sau mai putin la fel ca inainte.

La inceputul lunii iulie a reaparut recomandarea folosirii mastii de protectie in Franta, in special in transportul in comnu, acolo unde sunt multimi de oameni si in timpul calatoriei in vacanta. Ministrul sanatatii recomanda si o doza booster persoanelor vulnerabile.

Dar mai departe de atat nu doresc sa mearga autoritatile franceze:

– Francezii s-au saturat de restrictii, a spus purtatoarea de cuvant Olivia Gregoire, din partea autoritatilor saptamana trecuta, in dialog cu canalul francez BFMTV.

Numarul infectarilor creste si in Gregia, unde in ultimele saptamani au fost inregistrate peste 200.000 de cazuri.

In ciuda acestui fapt, Grecia a anulat cerinta de izolare.

Asta inseamna ca turistii care se infecteaza cu corona nu mai trebuie sa intre in izolare, acestia fiind exceptati si de la masura de carantina de cinci zile.

Deschide: In ciuda numarului mare de infectari in Grecia, turistii infectati pot folosi toate mijloacele de transport, atata vreme cat poarta masca. Foto Harry Nakos /AP
Fac vacanta la fel ca in conditii normale.

Aici in Scandinavia, numrul infectarilor este in scadere, dar probabilitatea de a lua corona cu tine acasa dupa vacanta este destul de mare, conform lui Allan Randrup Thomsen, profesor in virologie experimentala de la Universitatea din Copenhaga.

– Daca mergi in vacanta intr-una din destinatiile aglomerate, in principiu, vei putea lua infectie cu tine acasa, in special daca calatoresti in Franta, spune Allan Randrup Thomsen, in dialog cu canalul danez TV2.

Daca nu te simti confortabil sa mergi in vacanta, poti totusi sa fii relaxat.

Thomsen sustine ca esti mai expus la infectie in timpul calatoriei spre sau dinspre destinatia de vacanta.

– Poate fi greu de evitat, dar daca mergi cu masina ta pana acolo, esti un pic mai sigur. Dar nu ar trebui sa renunti la vacanta din acest motiv, adauga el.

sursa: vg.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu