Sănătate

O noua grupa de pacienti norvegieni este afectata de supradozele de opioide

Scris de Daniel Solheim

opioide = o grupa de substante chimice heterogene naturale si sintetice inrudite cu morfina (wikipedia)


Cei care mor in urma unei supradoze dupa ce au consumat analgezice puternice se deosebesc de alte tipuri de decese datorate supradozelor. De obicei este vorba de persoane mai in varsta, cel mai adesea femei, arata un nou studiu de cercetare.

Cei care au murit in urma supradozelor cu opioide prescrise pe reteta au fost de cele mai multe ori femei varstnice, in comparatie cu celalalt grup de decese provocate de supradoze, reiese din studiul stiintific efectuat de FHI.

Pandemia de opioide a afectat puternic Statele Unite in ultimele zeci de ani. Acest lucru se datoreaza prescrierii opioidelor pentru pacientii care sufera de dureri. Peste un milion de oameni au murit datorita supradozelor cu substante psihoactive, cei mai multi datorita opioidelor, din anul 2000 pana acum.

Numarul deceselor datorate opioidelor prescrise este in crestere si in Norvegia. Paralgin Forte si Oxycontin sunt exemple de astfel de opioide care se dau pe reteta.

– Aceste medicamente pot fi prescrise de medic sau pot fi procurate de pe piata ilegala, spune profesorul de la Universitatea din Oslo si cercetator la Institutul de Sanatate Publica (FHI), Svetlana Skurtveit.

Svetlana Skurtveit a analizat alaturi de alti cercetatori care sunt caracteristicile persoanelor care mor datorita supradozelor de medicamente prescrise in Norvegia, in comparatie cu cele ale persoanelor care mor datorita supradozelor cu alte substante, de exemplu heroina.
1224 de persoane au murit datorita opioidelor prescrise pe reteta

Norvegia se situeaza ceva mai sus decat celelalte tari scandinave cand este vorba de prescrierea opioidelor. In anul 2020, 555.000 de persoane, aproximativ 10 % din populatie, au primit analgezice opioide pe reteta. In special cresterea utilizarii preparatului oxycodon, este factorul care determina cresterea in general. In 2020, 63.000 de norvegieni au primit oxycodon pe reteta. Oxycodon este substanta activa din medicamentul OxyContin.

– In acelasi timp, numarul de supradoze legate de medicamentele prescrise a crescut, iar din 2016 incoace, analgezicele puternice au fost cea mai comuna cauza de deces in cazul supradozelor din Norvegia, potrivit Svetlanei Skurtveit.

Impreuna cu alti cercetatori a anlizat caracteristicile persoanelor care mor datorita supradozelor cu medicamente prescrise in Norvegia, cu cele ale persoanelor care mor datorita supradozelro cu alte substante, de exemplu heroina.

Studiul FHI si UiO este bazat pe date din registrul central de sanatate din Norvegia si este o parte a unui proiect finantat de Consiliul de cercetare in care subiectul principal este cum poate fi evitata o epidemie de opioide in Norvegia.

Manifestatii de protest impotriva medicamentului „dopesick” OxyContin, si a companiei producatoare, care se numeste PurduePharma.

Prin analiza cauzelor deceselor inregistrate in perioada 2010 – 2019 pentru intreaga populatie, cercetatorii au ajuns la concluzia ca 1224 de persoane au decedat datorita unor supradoze cu opioide prescrise, iar 1432 de persoane au decedat datorita altor substante, cum ar fi heroina.

– Avem un nou grup de pacienti care mor din cauza supradozelor.

Ce diferentia cele doua grupuri de decese in urma supradozelor?

– Rezultatele arata ca avem o noua grupa de pacienti care mor datorita supradozelor, pe care pana acum nu am identificat-o ca o grupa de risc pentru supradoze pana acum, spune Svetlana Skurtveit.

Acestea sunt cele mai importante rezultate ale noului studiu:

 • persoanele care au murit in urma supradozelor de opioide prescrise erau varstnici, de cele mai multe ori femei, in comparatie cu cealalta grupa de decese datorate supradozelor.
 • aceasta grupa a avut o incidenta mai mare a durerilor cronice si bolilor canceroase
 • grupa persoanelor decedate in urma supradozelor cu opioide primise mai des retete din partea medicilor cu o luna inainte de deces, in comparatie cu grupa de referinta. Diferenta era 38 % fata de 12 %.
 • aceasta grupa a consumat de trei ori mai multe opioide prescrise de medic in comparatie cu grupa de referinta
 • i grupa cu supradoze cu opioide, oxycodonul si fentanil au fost pastilele prescrise in mod obisnuit, in in timp ce in celalata grupa, codeina a fost prescrisa cel mai des.
 • cei care au murit in urma supradozelor cu opioide prescrise de medic sunt adesea persoane varstnice, de cele mai multe ori femei cu dureri cronice care consuma doze mari de medicamente analgezice, spune Svetlana Skurtveit in dialog cu NRK.

– Aceasta grupa are neovie, probabil, de o alta strategie fata de strategia traditionala impotriva supradozelor, care se indreapta spre persoanele care utilizeaza substante psihoactive ilegale, spune Skurtveit.

– Vorbim de o grupa de pacienti care dispare sub radar?

– Grupa de pacienti scapa in afara masurilor traditionale care sunt indreptate mai mult spre cei care sunt dependenti de substante ilegale, cum ar fi heroina, crede Skurtveit.

Opioidele sunt analgezice puternice care provoaca dependenta. In Statele Unite au avut loc o serie de procese intentate impotrica producatorilor acestor medicamente. In imagine un flacon cu substanta activa OxyCodon, care face parte din medicamentul pus in vanzare sub numele de OxyContin.
– Rezultatele ar trebui sa insemne ceva

Skurtveit spune ca acum este important ca medicii sa gaseasca pacientii care fac parte din aceasta grupa de risc inainte sa li se intample ceva.

– Cel mai important este, probabil, ca medicii sa fie atenti la faptul ca aceasta grupa de pacienti exista si astfel sa fie mai constienti de propria lor practiva si, poate, sa implice si alte parti ale sistemului medical intr-o masura mai mare, spune Skurtveit.

Studiul arata ca multi din aceasta grupa de pacienti au primit retete cu astfel de opioide de la medicul lor. Intrebarea este daca medicii au prea putin control sau prea putina constientizare.

– Nu, cel mai important este, totusi, sa ai mai multe cunostinte despre faptul ca si pacientii carora li se prescriu opioide se pot afla in zona de risc pentru supradoze. Daca acest lucru devine mai cunoscut, va duce probabil la faptul ca medicii vor fi mai atenti cand vor prescrie astfel de medicamente, crede Skurtveit.

Uniunea medicilor: – Trebuie sa fim mult mai vigilenti in utilizarea opioidelor

Uniunea medicilor considera ca studiul este interesant si important, spune Ståle Onsgård Sagabråten, specialist in medicina generala si lider a bordului de specialitate din cadrul Uniunii medicilor.

El spune ca mediul de specialitate din Norvegia a fost preocupat sa nu se ajunga la o situatie asemanatoare cu cea din Statele Unite, unde utilizarea opioidelor a crescut puternic la pacientii care sufera de dureri care nu sunt cauzate de boli canceroase si ca acest fapt a dus la o epidemie puternica de supradoze.

– Chiar daca medicii norvegieni sunt, in general, constienti de acest lucru, studiul arata ca trebuie sa fim mult mai vigilenti in utilizarea opioidelor in cazul durerilor cronice, dar si in legatura cu cancerul. Studiul evidentiaza ca noi, aici in Norvegia, ne situam la un nivel mai ridicat decat alte tari scandinave in ce priveste prescrierea acestui tip de medicamente si trebuie sa analizam cauzele acestui aspect, spune Onsgård Sagabråten.

Uniunea medicilor considera ca studiul este interesant si important, spune Ståle Onsgård Sagabråten, specialist in medicina generala si liderul consiliului de specialitate din cadrul Uniunii medicilor.

El spune ca studiul realizat de FHI arata ca avem nevoie de mai multa cercetare asupra modului in care pot fi tratate durerile cronice care nu au legatura cu boli canceroase, intr-un mod sigur si efectiv.

– Dar deja in acest moment, acest efort al FHI ne reaminteste ca trebuie sa fim mult mai vigilenti in tratarea durerilor la persoanele varsnice si la femeile care sufera de dureri cronice. Este important ca sa se efectueze analize temeinice ale durerilor inainte de a incepe tratamentul si ca sa se face planuri de monitorizare astfel incat acesti pacienti sa fie monitorizati indeaproape, spune Onsgård Sagabråten.

Companiei farmaceutice Mundipharma, producatorul medicamentului analgezic OxyContin pentru piata norvegiana, i s-a oferit posibilitatea de a raspunde la continutul acestui articol. Compania nu a raspuns la solicitarea adresata de NRK.


Aspecte faptice legate de uzul medical al opioidelor

Mai jos urmeaza o lista a opioidelor folosite in tratamentele medicale. Lista este alfabetica in functe de numele substantei active. In acelasi timp, in paranteze este trecut numele preparatului care se vinde in Norvegia.

 • Alfentanil (Alfentanil, Rapifen) – un opioid puternic care se administreaza sub forma de injectie si este utilizat in legatura cu anestezia de scurta durata.
 • Buprenorfina (Temgesic, Subutex, Suboxone, Norspan, Bugnanto, Bunalict, Buprefarm, Buprenorphine, Buvidal) – un opioid puternic. Substanta este folosita, in principal, la tratamentul dependentei de opioide in cadrul programului de reabilitare asistata medicamentos (LAR), dar poate fi folosit si la tratarea durerilor puternice. Preparatul este administrat sub forma de pastile sublinguale, plasturi sau ser injectabil.
 • Etylmorfina (Cosylan, Solvipect comp) este administrat sub forma unei mixturi si are, in principal, un efect de ameliorare a tusei, dar si un efect sedativ, iar in combinatie cu alte opioide poate provoca intoxicatie. Etylmorfina este transformata partial in morfina in procesele metabolice din organism.
 • Fentanyl (Abstral, Durogesic, Fentanyl, Instanyl, Leptanal, PecFent) este un opioid puternic care se administreaza sub form de ser injectabil, pastile sublinguale, plasturi sau spray nazal. Fentanyl este folosit, in cea mai mare parte la anestezii dar si in cazul durerilor cronice puternice, precum si la ameliorare durerii intense la pacienti care deja au tratament de intretinere cu alte opioide
 • Hydromorfon (Hydofon, Palladon) este un opioid puternic, se administreaza sub forma de ser injectabil si este folosit in cazul durerilor puternice.
 • Ketobemidon (Ketorax, Ketogan) un opioid puternic, sub form de pastile, supozitoare, ser injectabil care este utilizat in cazul durerilor puternice.
 • Kodein (Altermol, Kodein, Paralgin forte, Paralgin Major, Pinex Forte, Pinex Major, Paramax Comp) un opioid slab care este folosit in cazul durerilor moderate pana la puternice. Se administreaza sub forma de pastile sau supozitoare, deserori in combinatie cu paracetamol.
 • Metadona (Metadona) un opioid puternic folosit drept tratement substitutiv pentru tratamentul dependentei de opioide si in cazul durerilor puternice. Se administreaza sub forma de mixtura sau pastile.
 • Morfina (Morfina, Morphine, Dolcontin, Malfin, Oramorph, Dropizol) un opioid puternic. Morfina este administrat sub form de pastile, mixtura, picaturi sau ser injectabil si este folosita, in cea mai mare masura la tratamentul durerilor puternice.
 • Oksykodon (OxyContin, OxyNorm, Targiniq, Oxycodone, Reltebon Depot, Targin) un opioid puternic sub forma de pastile, capsule, mixtura si ser injectabil, utilizat in tratamentul durerilor puternice.
 • Petidin (Petidin) un opioid puternic, sub forma de supozitoare sau ser injectabil, utilizat in tratamentul durerilor puternice
 • Remifentanil (Ultiva) un opioid puternic, sub forma de ser injectabil, utilizat in anestezii.
 • Sufentailn (Sufenta) opioid sub forma de ser injectabil folosit la anestezi si ameliorarea durerilor pe cale epidurala in spital.
 • Tapentadol (Palexia, Palexia depot) un opioid puternic sub forma de pastile depot si pastile, pentru ameliorareae durerilor moderate si acute.
 • Tramadol (Tramadol, Nobligan, Tramagetic OD, Tramagetic Retard, Trampalgin) un opioid slab utilizat in tratamentul durerilor moderate si puternice. Se administreaza sub forma de pastile, capsule si eventual in combinatie cu paracetamol.

sursa: NRK.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu