Atat persoanele partial vaccinate cat si cele cu schema de vaccinare completa, care se infecteaza cu covid-19 au un risc redus pentru a ajunge sa fie internati in spital, dar o protectie buna impotriva infectiei cu tulpina Delta se obtine abia dupa a doua doza de vaccin, arata doua studii noi de la Institutul National De Sanatate Publica din Norvegia (FHI).
In Norvegia, aproape 90 la suta din populatia cu varste peste 18 ani este vaccinata cu cel putin o doza de vaccin, iar 77 la suta cu doua doze. In acelasi timp, in Norvegia domina tulpina Delta a virusului corona, o varianta mai contagioasa si diseminarea virala creste in mai multe zone din tara, in special printre cei din categoriile de varsta mai tinere.
Cercetatorii de la FHI au investigat, prin doua studii, relatia dintre infectare, internari in spital, tulpina delta si statutul de vaccinare in Norvegia.
>> Acceseaza aici studiul: Vaccine effectiveness against infection with the Delta (B.1.617.2) variant, Norway, April to August 2021 (Eurosurveillance).
>> Acceseaza aici studiul: No difference in risk of hospitalisation between reported cases of the SARS-CoV-2 Delta variant and Alpha variant in Norway (Medrxiv).
Protectie scazuta impotriva infectarii printre persoanele cu o singura doza de vaccin, in special impotriva tulpinii Delta.
Unul din studii, publicat in revista de specialitate „Eurosurveillance”, a analizat protectia vacccinului impotriva tulpinilor Delta si Alfa in Norvegia.
Printre persoanele partial vaccinate, 22 % nu au fost infectate, in timp ce printre persoanele cu vaccinare completa, 65 % nu au fost infectate.
Cifrele corespunzatoare pentru tulpina Alfa au fost de 55% respectiv 84 %.
Analiza arata o protectie cumulata pentru ce care au simtome si cei fara simptome si, de aceea, vor putea subestima protectia impotriva infectiei simptomatice.
Protectia impotriva infectarii cu tulpina Delta s-a dovedit a fi ceva mai mare in studii realizate in alte tari.
– Asa cum s-a demonstrat in studii din alte tari, rezultatele norvegiene arata ca doua doze de vaccin sunt necesare pentru o protectie buna impotriva tulpinei Delta, spune Geir Bukholm, director adjunct al FHI.
Rezultatele arata cat de important este ca cat mai multi adulti sa isi completeze schema de vaccinare.
Vaccinurile nu dau o protectie completa impotriva infectarii.
Masurile de prevenire a infectiilor vor fi, in continuare, importante pentru a preveni infectarea, iar persoanele vaccinate vor trebui sa respecte in continuare recomandarile masurilor de preventie cu o igiena buna a mainilor, igiena tusei, mentinerea distantei si testearea daca se imbolnavesc.
Risc redus in ce priveste internarea in spital printre persoanele vaccinate
Celalalt studiu a analizat riscul de a fi internat in spital cu covid-19 printre persoanele vaccinate si cele nevaccinate care sunt infectate cu coronavirus.
Rezultatele arata ca riscul de a fi internat in spital cu covid-19 este cu 70 % mai mic pentru persoanele cu vaccinare partiala si cele cu vaccinare completa, in comparatie cu persoanele nevaccinate.
– Avem o acoperire mare cu vaccin in Norvegia, ceea ce este o conditie pentru a putea reusi sa avem o sarcina cat mai mica de boala in randul populatiei pentru a putea evita suprasolicitarea sistemului sanitar. Datele norvegiene confirma ca persoanele vaccinate au un risc mult mai redus pentru a dezvolta forme grave de boala, in comparatie cu persoanele nevaccinate, si arata clar efectul pozitiv pe care il are programul de vaccinare asupra cursului pandemiei in Norvegia, a continuat Bukholm.
Intre saptamanile 31 – 34, 66 % dintre persoanele nou-internate cu covid-19 nevaccinate, iar 15 % erau partial vaccinate. Doar 20 % dintre pacientii internati aveau vaccinare completa iar majoritatea acestora erau varstnici sau persoane care apartineau grupelor de risc, cu risc ridicat sau moderat pentru dezvoltarea formelor grave de covid-19.
Tulpina Delta nu a produs un risc mai mare de internari in Norvegia
In analiza efectuata, cercetatorii au investigat si riscul de internare in spital cu tulpina Delta in comparatie cu tulpina Alpha.
Tulpina Alpha a fost dominanta in Norvegia in timpul iernii si in primavara lui 2021 si a dus la o crestere puternica a numarului de pacienti internati.
De la inceputul lui iulie, tulpina Delta a devenit dominanta in Norvegia.
Analiza arata da tulpina Delta nu a dus la un risc crescut de internari in Norvegia, comparata cu tulpina Alpha.
– Analize din Anglia si Scotia au raportat un risc crescut de internare in spital pentru cei infectati cu tulpina Delta fata de tulpina Alpha, dar nu gasim ceva asemanator in datele studiilor norvegiene, subliniaza Bukholm.
– Analizele efectului vaccinului si riscul de internare in spital sunt parametri pe care ii monitorizam pentru a vedea daca situatia se schimba in timp, incheie directorul adjunct al FHI, Geir Bukholm.
sursa: FHI.no

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator