Sănătate

Raport FHI: Incidența crescută a tulburărilor menstruale după vaccinarea corona la fetele de 12-15 ani

Scris de Daniel Solheim

Tulburările menstruale în rândul fetelor cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani sunt frecvente. Dar, incidența este mai mare la cele care au primit o doză de vaccin Comirnaty (Pfizer), arată un nou studiu realizat de FHI (Institutul de Sănătate Publică din Norvegia).

Primele rapoarte potrivit cărora mai multe femei au avut tulburări menstruale după vaccinarea corona au venit la începutul verii anului 2021. FHI a inclus rapid întrebări despre tulburările menstruale în sondajele aflate în derulare în rândul populației. Primele rezultate au indicat faptul că vaccinarea corona poate influența menstruația la femei cu vârste între 18 – 30 ani.

Un nou studiu realizat de FHI, publicat în revista de specialitate Vaccine, arată o incidență crescută a tulburărilor menstruale la fete cu vârste între 12 – 15 ani.

– 4,7 % dintre participantele la studiu au raportat faptul că ultima menstruație înainte de vaccinare a fost mai abundentă decât de obicei. După vaccinare, mai multe, adică 7,3 % au raportat faptul că menstruație după vaccinare a fost mai abundentă decât de obicei, a declarat șeful de proiect, medicul Lill Trogstad.

Același model a fost observat și pentru durata mai lungă a menstruației, intervalele mai scurte între cicluri și pentru durerile mai puternice decât de obicei, mai adaugă Lill Trogstad de la FHI. (vezi tabelul 1 mai jos)

Rezultatele studiului de cartografiere:
  • aproximativ 80 % din fetele din această grupă de vârstă au primit o doză de vaccin. Aproape toate fetele incluse în studiu a primit vaccinul Comirnaty (BioNTech/Pfizer).
  • studiul arată că tulburările de menstruație la fetele cu vârste între 12 și 15 ani sunt obișnuite. 22,6 % dintre fetele incluse în studiu a raportat neregularități la ultima menstruație înainte de vaccinare.
  • procentul celor care au avut o menstruație mai abundentă decât de obicei a fost mai mare după vaccinare (7,3 %) comparat cu cel înainte de vaccinare (4,7%)
  • doar 1.5 % dintre fetele vaccinate avuseseră o infecție cu corona în perioada în care a fost efectuat sondajul. Dintre fetele care nu au fost vaccinate, 28 % avuseseră deja o infecție corona.
  • am observat un indiciu că fetele nevaccinate, cu infecție corona, au avut și o incidență crescută a tulburărilor menstruale, dar legătura cu infecția trebuie urmărită în noi studii
Peste 7000 de mame MOBA au participat la sondaj

Rezultatele reies în urma chestionării mamelor care participă la Sondajul norvegian pentru mamă, tată și copil (MoBa) dacă fiicele lor au avut tulburări mentruale înainte și/sau după prima doză de vaccin corona.

Rezultatele se bazează pe întrebări la care au răspuns 7.565 de mame participante la MoBa în numele copiilor lor, în perioada 11-15 octombrie 2021.

La acel moment, tinerilor cu vârste între 12 și 15 ani, care nu au suferit o infecție cu corona, li s-a recomandat să fie vaccinați cu o doză de Comirnaty (BioNTech/Pfizer), conform scrisorii informative despre vaccinarea tinerilor de 12-15 ani.

Scopul principal al acestui sondaj a fost de a afla dacă tulburările menstruale apar mai frecvent la fetele vaccinate decât la cele nevaccinate.

Acesta este primul studiu care analizează tulburările menstruale la această grupă de vârstă. Rezultatele acestui studiu ar trebui confirmate în mai multe alte studii.

Au fost studiate mai multe feluri de incidente:

  • menstruații neobișnuit de abundente
  • menstruații neobișnuit de lungi
  • intervale neobișnuit de scurte între menstruații
  • intervale neobișnuit de lungi între menstruații
  • sângerări neașteptate între ciclurile de menstruație
  • menstruații cu dureri neobișnuite
  • dureri menstruale fără sângerare

Întrebărle care au fost puse pentru a ilustra aceste incidente au fost:

  • A avut vreuna din următoarele situații la ultima menstruație înainte de vaccinare?
  • A avut vreuna din următoarele situații la prima menstruație după vaccinare?

Tabelul 1. Modelele de menstruație raportate la 7.565 de fete cu vârste între 12 -15 ani înainte și după prima doză de vaccin.

Tulburări menstrualeÎnainte de prima doză
(nevaccinată)*
După prima doză
(vaccinată)
Menstruație mai ai abundentă decât de obicei4,7%7,3%
Menstruație mai lungă decât de obicei3,9%
5,4%
Interval mai scurt între cicluri5,5%
6,3%
Interval mai lung între cicluri
7,7%
7,5%
Sângerări intermediare neașteptate3,1%3,1%
Dureri menstruale mai mari decât de obicei6,4%6,9%
Dureri menstruale fără sângerări 5,8%5,2%
* Incertitudinea (intervalul de încredere 95% a fost de +/- 1% pentru toate tulburările menstruale)
Risc mai mare după vaccinare

Nu a existat nicio diferență înainte și după vaccinare în ceea ce privește incidența intervalului prelungit dintre ciclurile menstruale, sângerări intermediare sau dureri/crampe menstruale fără sângerare după prima doză.

Rezultatele nu s-au schimbat atunci când fetele care au suferit anterior infecție corona au fost excluse din analize. Sondajul nu oferă informații despre durata tulburărilor menstruale.

Am descoperit un risc mai mare de a prezenta menstruații mai abundente decât de obicei după vaccinarea cu o singură doză, cu un risc relativ (RR) de 1,60 (interval de încredere 95% 1,43-1,80). De asemenea, a fost observat un risc mai mare de durată mai lungă a sângerării, cu un risc relativ de 1,39 (interval de încredere 95% 1,22-1,59), vezi tabelul 2.

Tabelul 2

Tulburare menstrualăRisc relativ și interval de încredere de 95%, după  prima doză de vaccin
Menstruație mai puternică decât de obicei1,60 (1,43 – 1,80)
Durată mai lungă decât de obicei1,39 (1,22 – 1,59)
Limitări în studiu

Răspunsurile din acest sondaj se bazează pe raportul mamelor privind tulburările menstruale la fiicele lor. A existat multă atenție mass-media în legătură cu semnalele care au apărut despre tulburările menstruale după vaccinarea corona, iar acest lucru poate contribui, de asemenea, la faptul că mai multe mame și/sau fete raportează tulburări menstruale după vaccinare, chiar dacă anterior au experimentat similare fără vaccinare.

Studiile au fost inițiate rapid la FHI, după raportarea efectelor secundare privind tulburările menstruale

Agenția Norvegiană pentru Medicamente publică actualizări regulate ale rapoartelor de efecte secundare după vaccinarea corona: rapoarte de efecte secundare pentru vaccinurile corona 

La începutul verii anului 2021, au sosit primele rapoarte conform cărora mai multe femei au suferit tulburări de sângerare pe care le-au atribuit vaccinării. 

Pentru a investiga dacă există o legătură între vaccinarea corona și tulburările de sângerare, Institutul de Sănătate Publică efectuează, prin urmare, un studiu amplu în rândul a peste 60.000 de femei cu vârsta cuprinsă între 12 și 80 de ani din Norvegia

Prin chestionare electronice, participanții au răspuns la întrebări despre menstruație și tulburări de sângerare.

Urmărirea și analizele datelor continuă atât în ​​MoBa, cât și în celelalte cohorte de studiu. 

Acesta va putea oferi răspunsuri despre tulburările menstruale și sângerările la alte grupe de vârstă și despre durata problemelor. 

Datele din sondaje au arătat, de asemenea, o incidență crescută a tulburărilor menstruale la femeile tinere cu vârsta cuprinsă între 18 și 30 de ani după vaccinarea împotriva coronavirusului :

Contribuția participanților este foarte importantă și oferă cunoștințe unice despre afecțiuni care nu pot fi obținute din registrele naționale de sănătate. 

Suntem foarte recunoscători pentru efortul și perseverența pe care ni le-au arătat participanții în timpul pandemiei.

Studii internaționale privind tulburările menstruale după vaccinare

Rapoartele de efecte secundare privind tulburările menstruale au fost discutate în Comitetul de farmacovigilență al Agenției Europene pentru Medicamente – PRAC (Comitetul de evaluare a riscurilor în materie de farmacovigilență). PRAC a concluzionat că menstruația abundentă este un posibil efect secundar după vaccinarea covid-19 și va continua să monitorizeze acest lucru.

Tulburările menstruale după vaccinarea covid-19 au fost discutate în mai multe articole de comentarii din British Medical Journal (BMJ) din această toamnă, tot de la FHI:

În SUA, a fost lansat și un studiu amplu pentru a investiga dacă ciclul menstrual al femeilor poate fi afectat de vaccinarea corona Vaccinurile COVID-19 și ciclul menstrual  . Un studiu multinațional în care femeile își înregistrează singur menstruația într-o aplicație a raportat că vaccinarea împotriva COVID-19 a fost asociată cu o mică modificare a duratei ciclului, dar nu a duratei menstruale. 

 Tulburările menstruale sunt rare în urma alteor vaccinuri

În Norvegia, Agenția Norvegiană pentru Medicamente nu a primit multe rapoarte despre tulburări menstruale legate de utilizarea altor vaccinuri. Există foarte puține publicații științifice despre tulburările menstruale după alte vaccinuri.

Tulburările menstruale sunt foarte frecvente la fete în primii câțiva ani după începerea menstruației. Știm că menstruația la femei poate fi în general afectată de mulți factori, de exemplu stres, infecții, medicamente, hormoni/contracepție, noduri musculare, endometrioză sau alte boli ale uterului și colului uterin. 

Pentru fetele de 12-15 ani, mulți dintre factori nu sunt relevanți din cauza vârstei. Dar știm că atunci când mulți oameni sunt vaccinați, este de așteptat ca unii să experimenteze întâmplător tulburări menstruale și sângerări abdominale neașteptate în relație temporală cu vaccinarea.

Sfaturi de vaccinare pentru grupa de vârstă 12-15 ani

În prezent, nu există nicio recomandare pentru vaccinarea corona pentru fetele și băieții sănătoși din grupa de vârstă 12-15 ani, dar li se oferă un vaccin dacă tutorele sau copilul/tânărul însuși dorește acest lucru. Există recomandări separate pentru copiii și tinerii cu boală de bază gravă, a se vedea Vaccinarea copiilor și tinerilor .  

Tulburările menstruale tranzitorii după vaccinarea cu prima doză de vaccin corona nu reprezintă o contraindicație pentru vaccinarea cu a doua doză, dacă aceasta este recomandată din cauza unei afecțiuni subiacente grave sau la cerere. 

În cazul tulburărilor menstruale persistente, cauza trebuie investigată și vaccinarea ulterioară trebuie efectuată în consultare cu medicul de familie.

Sursa: FHI.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu