RS-virus sau virusul sincitial respirator este agentul etiologic major in peste 60 % din cazurile de bronsiolita acuta.
Bronsiolita este o boala acuta infectioasa, predominant virala, a tractului respirator, caracteristica sugarului si copilului mic si care este consecinta unei obstructii inflamatorii la nivelul cailor aeriene mici. (sursa: Ce se intampla doctore? – csid.ro)
Mai departe articolul publicat pe dagbladet.no:
Tocmai in aceasta perioada bantuie virusul RS, corona si influenta deodata. FHI este ingrijorat, in special, de fluxul de pacieni cu virus RS in spitalele norvegiene.

In ultimele saptamani a fost inregistrata o crestere masiva a numarului de cazuri de infectare cu virus RS in Norvegia iar spitalele se asteapta la o crestere a numarului de internari pe parcursul iernii.
Deja, mai multe spitale norvegiene au raportat o presiune mai mare cu pacienti bolnavi cu virus RS.
Virusul RS, sau Virusul Sincitial Respirator este un virus care provoaca infectii ale cailor respiratorii atat la adulti cat si la copii. Pentru cei mai multi, virusul nu este periculos, dar pentru cei mai mici dintre copii, virusul poate duce la forme grave de boala. In special copiii cu varste pana la trei ani sunt cei mai expusi la forme de boala care necesita spitalizare.
– In general, virusul RS provoaca cel mai des o raceala, si la copiii mai mici. Dar la cei mai mici boala poate, dupa cateva zile, sa dezvolte simptme precum respiratie greoaie, febra de durata si lipsa apetitului, spune medicul primar de la FHI, Margrethe Greve-Isdahl, in dialog cu Dagbladet.
In Raportul de risk pentru toamna si iarna elaborat de FHI, FHI a rugat populatia norvegiana sa se pregateasca de focare puternice de infectii ale cailor respiratorii precum influenza, infectii cu virusul RS si tuse convulsiva. Si asta vine in plus, pe langa pandemia corona care inca mai bantuie in Norvegia.
– Foarte neobisnuit
In timpul pandemiei, virusul RS a fost aproape absent, dar fluxul de pacienti cu virus RS din aceasta perioada provoaca ingrijorare la FHI.
– Imaginea de ansamblu a infectarilor cu virus RS este acum cu totul neobisnuita. Un focar de infectie cu virus RS vine de obicei undeva intre noiembrie si mai. Faptul ca focarul, in mai multe tari, a inceput in cursul verii si la inceputul toamnei este un lucru foarte neobisnuit, spune Greve-Isdahl.
Ea evidentiaza faptul ca focarele de infectie cu virus RS din Suedia si Danemarca sunt mult mai puternice anul acesta, in urma carora mai multi au fost infectati si spitalizati in comparatie cu anii anteriori.
Acum FHI este ingrijorat si de modul in care numarul de spitalizari poate afecta spitalele.
Spitalul Universitar din Oslo a informat luni ca a mobilizat resurse suplimentare pentru a gestiona cresterea numarului de copii spitalizati din cauza virusului RS.
Si spitalul Akershus a observat o crestere a numarului de copii cu boli ale cailor respiratoruu, informeaza seful de departament Ole Zimmer, de la Clinica de copii si tineri a spitalului Ahus, in dialog cu Dagblatet.
Cel putin 131 spitalizati
Dagbladet a contactat toate spitalele din Norvegia pentru a cartografia numarul de pacienti internati cu virus RS.
Din cifrele obtinute, Dagbladet arata ca este vorba de cel putin 131 de pacienti internati cu acest virus.
Unele spitale nu au raspuns la solicitarea Dagbladet, inainte de publicarea articolului, de aceea datele acestora nu sunt incluse in cartografierea efectuata de Dagbladet.
Acestea sunt cifrele cu pacienti internati cu virus RS in spitalele care au raspuns la solicitarea trimisa de Dagbladet:
- Haukeland universitetssykehus: 30
- Akershus sykehus: cel putin 6
- Oslo universitetssykehus: 23
- Sykehuset Østfold: 13
- Stavanger universitetssykehus: 10
- Sykehuset i Vestfold: 4
- Nordlandssykehuset: 2
- Sykehuset Telemark: 5
- Universitetssykehuset Nord-Norge: 2
- Sørlandet sykehus: 12
- Sykehuset Førde: 1
- Finnmarkssykehuset: 2
- Helse Fonna HF: cel putin 5
- Sykehuset Nord-Trøndelag: 6
- St. Olavs hospital: 10
Restul spitalelor ori nu au raspuns la solicitarea Dagbladet inainte de publicarea articolului, ori nu au informatii despre internari ale unor pacienti cu virus RS.
Mai multe dintre spitale au relatat, fata de Dagbladet, ca au mai multi copii pe sectiile cu boli respiratori si ca asteapta raspunsuri la analize pentru mai multi dintre acestia. Mai departe, spitalele informeaza ca asteapta mai multi pacienti in zilele si saptamanile urmatoare.
– Apartine de raritati
La spitalul Haukeland din Bergen sunt acum 30 de copii internati cu virus RS, informeaza medicul sef John Espen Gjøen, de la Clinica pentru copii si tineri, in dialog cu Dagbladet.
– Gestionam situatia bine, dar sunt niste zile foarte aglomerate, spune el.
Gjøen informeaza ca a fost marit numarului personalului sanitar cu inca un medic pe timp de zi si seara si ca au fost aduse resurse in plus pe partea asistentilor medicali.
– In special este important sa avem asistenti medicali cu competenta necesara. Daca situatia continua asa cum este acum, vom avea o problema cu personalul pe partea de asistenti medicali, spune Gjøen.

La fel ca alte spitale din Norvegia, si spitalul Haukeland vede ca sunt mai multi pacienti in acest an decat au fost anul trecut.
– Deocamdata, per total, am vazut mai putini pacienti cu virus RS decat aveam in anii dinainte de pandemie, dar suntem inca devreme in focarul de infectie. Nu este un lucru care se intampla des sa avem 30 de pacienti internati cu virus RS mai multe zile la rand. Asta apartine raritatilor. Nu stim cum va fi situatia in perioada care vine, spune medicul sef.
– Invata sa faca tratamentul
Si la spitalul universitar din Stavanger creste numarul de pacienti internati cu virus RS de la o zi la alta. Acum sunt 10 pacienti internati acolo.
– Mai multi dintre cei care sunt trimisi la spital sunt trimisi acasa fara internare, spune medicul sef Knut Øymar, de la clinica de copii si tineri a spitalului universitar din Stavanger. in dialog cu Dagbladet.
Conform medicului sef virusul RS nu este periculos in sine, dar poate duce la internari pentru cei mai mici.
– Cei care au nevoie de internare au nevoie de ajutor ori cu oxigen, ori cu sustinere a repsiratiei sau alimentatiei. Cand copiii au nevoie de surplus de oxigen folosim deseori metode de tratament pe care le denumim High-flow si C-pap, spune Øymar si mai adauga:
– Este o boala care poate fi tratata. Copiii se insanatosesc, deci nu suntem ingrijorati pentru ei.
El spune ca spitalul se asteapta sa gestioneze situatia dar, ca datorita fluxului mare de pacienti spitalul va trebui sa isi reorganizeze functionarea.
– Evaluam situatia in continuu. Ne asteptam ca numarul de pacienti sa creasca in saptamanile care urmeaza. Asta inseamna ca trebuie sa dispunem perosnalul altfel. Avem medici in plus in ture si asistenti medicali suplimentari. in plus, se planifica aducerea altor cadre sanitare de la alte sectii ale SUS si de la birouri externe, spune Øymar.

Pe sectie se resimte o presiune mai mare acum decat inainte, spune el.
– Este de astepat sa ajungem la un vard acum in noiembrie, ceea ce este mult mai devreme decat normalul. Sezonul virusului RS este, de obicei, din noiembrie-decembrie pana la sfarsitul lui martie.
Øymar informeaza ca toti copii care vin la sectie sunt testati pentru mai multe virusuri, dar subliniaza ca asta nu are nici o influenta asupra modului in care sunt gestionati pacientii.
– Noi tratam pacientii in functie de simptomele pe care le prezinta, spune medicul sef.
Simptome diferite
Gjøen spune, in dialog cu Dagbladet, ca simptomele infectiei cu virus RS si influenza sunt diferite decat cele ale virusului corona.
– La infectarea cu virus RS poti avea ceea ce numim bronsiolita, care este o infectie a cailor respiratorii inferioare. Atunci apare o inflamatie in caile aeriene subtiri ale plamanilor care poate duce la o crestere a secretiei si la deficiente de respirare. Asta se intampla la copiii mici.
Aceste simptome sunt neobisnuite la copiii care sunt bolnavi cu corona, explica Gjøen.
– Coroan nu produce aproape niciodata bronsiolita la copii. Cu virusul corona, unii copii pot dezvolta o pneoumonie virala, dar asta nu se intampla des. Putem diferentia intre aceste infectii in baza investigatiilor clinice. Cu toate acestea testam copiii pentru ambele virusuri cand ajung la noi, spune el.
Diferentele dintre diferitele tipuri de virus
Simptome ale virusului RS pot fi:
- tuse
- febra
- respiratie rapida tahipnee
- wheezing
- epuizare
- slabiciune
- probleme la eliminarea prin tuse a secretiei din plamani
- aproximativ 20 la suta au si otite
Simptome ale influenza
- debut acut cu febra ridicata
- dureri musculare
- dureri de cap si slabiciune
- pe langa simptome ale cailor respiratorii: rhinoree, usturime in gat, tuse uscata
- diaree si varsatrui sunt rare la adulti dar mai des la copii. Durata 7-10 zile
Cele 5 simptome mai obisnuite ale virusului corona la persoane cu vaccinare completa:
- dureri de cap
- rhinoree
- stranuturi
- usturime in gat
- pierderea mirosului
Cele 5 simptome mai obisnuite ale virusului corona la persoane nevaccinate:
- dureri de cap
- rhinoree
- usturime in gat
- febra
- tuse de durata
sursa: The Zoe Covid Study si FHI
Mai putina imunitate
Datorita pandemiei corona, in special cei mai mici nu au fost expusi la virusii normali pentru varsta lor si le lipseste imunitatea.
– Stim ca odata cu covid-19, populatia norvegiana a fost expusa la mai putine infectii. De aceea aparatul imunitar este mai putin antrenta si, de aceea, suntem mai vulnerabili la infectii si , de asemenea, intr-o mai mare masura la infectii mai grave decat am avut anterior, a spus sefa de departament de la FHI, LIne Vold, in dialog cu Dagbladet la sfarsitul lui octombrie.
Cifrele furnizate de FHI arata o crestere substantiala a cazurilor de infectare cu virus RS in aceasta toamna in comparatie cu anul trecut. Din saptamana 39 a anului 2020 pana in saptamana 29 a acestui an, au fost raportate foarte putine cazuri. Procentul probelor pozitive cu virus RS era intre 0 si 1 %.
In ultimele sapte saptamani procentajul a crescut la 17 % in saptamana 42.
Nu exista statistici anterioare pentru virusul RS, pentru ca nu exista o obligativitate a raportarii infectiilor cu acest virus in sistemul MSIS. De aceea lipste o baza suficient de buna de comparatie, chiar daca unele spitale pot avea statistici interne, informeaza FHI.
– Ii afecteaza pe cei mai mici
Pentru cea mai mare parte din populatie, virusul RS este ca o raceala obisnuita, dar pentru cei mai mici, virusul poate duce la infectii grave ale cailor respiratorii.
– Copii cu comorbiditati pot ajunge grav bolnavi, dar inca nu am avut astfel de cazuri la noi. Varstnicii pot, de asemenea sa dezvolte forme grave de boala, dar rareori. Aceasta este o boala care, in primul rand, ii afecteaza pe cei mai mici, spune Gjøen.
Medicul sef de la FHI, Margrethe Greve-Isdahl are un indemn pentru parintii cu copii mici.
– In familii cu nou-nascuti si copii mici, vizitele ar trebui reduse iar daca fratiorii mai mari se imbolnavesc ar trebui sa se urmareasca ca acestia sa nu fie prea aproape de nou-nascut, chiar daca asta este greu de realizat in mod practic. Asta este foarte importntn in primele zile ale unei infectii a cailor respiratorii, cand este cel mai contagios. Apoi este important sa iei legatura cu un medic daca esti ingrijorat pentru copilul bolnac, ori datorita slabiciunii, febrei, respiratiei greoaie ori din alte motive, spune ea in dialog cu Dagbladet.

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator
Mulțumim pentru informații. Seară frumoasă!
Cu mare drag!
Sper sa fie de folos!