Media Sănătate Știri

Se incepe redeschiderea treptata a Norvegiei

Scris de Daniel Solheim

Masurile nationale care au fost introduse in 25. martie expira la miezul noptii, in noaptea spre miercuri. Vineri incepe prima etapa a redeschiderii societatii norvegiene.

Vineri vor fi reversate masurile severe care au fost introduse inainte de Paste. Guvernul demareaza prima etapa/treapta din planul de redeschidere a societatii incepand de la miezul noptii, in noaptea spre vineri, 16. aprilie.

– Cand am informat Parlamentul, am spus ca ne vom baza pe date statistice, nu pe date calendaristice, cand vom incepe redeschiderea societatii, iar acum am ajuns la punctul in care putem efectua prima etapa a planului de redeschidere, a spus prim-ministrul Erna Solberg.

Masuri severe in continuare.

Modificarile inseamna ca guvernul se intoarce la recomandarile care erau valabile inainte de 25. martie.

Solberg a informat anterior ca progresia in procesul de redeschidere va fi evaluata in functie de urmatorii factori:

 • situatia infectiilor si sarcina provocata de imbolnaviri
 • capacitatea sistemului medical
 • vaccinare

Aceste ameliorari ale masurilor nationale nu vor avea importanta pentru zonele din regiunea Østlandet, zone care au in vigoare masuri regionale stabilite de catre guvern sau municipalitati cu masuri locale severe, precum Oslo si Steinkjær.

– Chiar daca vor veni unele relaxari ale masurilor nationale incepand de vineri, masurile vor ramane in continuare severe, a spus Solberg.

Noile reglementari nationale:

 • se recomanda intalnirile cu alte persoane afara, in aer liber, si de a nu avea mai mult de cinci oaspeti in vizita. In cazul in care toti oaspetii provin din aceeasi gospodarie, pot fi mai multi, dar vor trebui sa poata mentine distanta in timpul vizitei.
 • in cazul in care copii si tineri se antreneaza/exerseaza cu o echipa, un club sau asemanator dintr-o alta comuna, acestia vor putea avea competitii cu acea echipa/club atata vreme cat situatia diseminarii virale permite acest lucru
 • adultii vor putea sa participe la activitati in spatii inchise in grupuri de pana la 10 persoane, atata vreme cat pot respecta minimun 1 metru distanta
 • In spatii deschise, adultii vor putea participa la activitati organizate, atata vreme cat pot respecta minimum 1 metru distanta.
 • va fi posibila prezenta in campusurile universitare cu masuri sporite de preventie a infectiilor. Se va permite accesul la sali de lectura si biblioteci. Se vor evita cursurile si intrunirile mai mari, predarea cursurilor in grupe mai mici poate fi efectuata.
 • maximum de 10 persoane pentru manifestari in spatii inchise fara scaune distribuite in prealabil, dar pana la 50 de persoane la manifestari sportive si culturale care aduna participanti sub varsta de 20 de ani care sunt domiciliati in aceeasi comuna.
 • maximum 100 de persoane la manifestari unde publicul este asezat pe scaune fixate, predestinate.
 • maximum 200 de persoane la manifestari in spatii deschise, dar pana la 600 de persoane (impartite in 3 cohorte a cate 200 de persoane) daca acestea au locuri predestinate, pe scaune fixate si o distanta de cate minimum 2 metri intre fiecare cohorta.
 • Oganizatorii vor implementa masuri pentru a respecta cerintele legate de distanta dintre participantii care nu fac parte din aceeasi gospodarie la manifestarile unde publicul este asezat pe scaune predestinate, fixate. Daca este necesar, se vor folosi servicii de paza pentru respectarea acestor masuri.
 • Este permisa servirea alcoolului doar alaturi de hrana. Se opreste servirea cu alcool la orele 22.00.
 • Aceeasi persmisiune de servire a alcoolului este valabila si pentru manifestari, precum locatiile de servire.
 • guvernul recomanda renuntarea la calatoriile care nu sunt strict necesare pe teritoriul Norvegiei. Se subliniaza faptul ca acest lucru este foarte important, mai ales inspre si dinspre zonele cu presiune de diseminare virala mare.
 • calatoriile spre locul de munca/locul de studii poate fi socotita a fi o calatorie necesara
 • guvernul mentine recomandarea de a se evita calatoriile in strainatate care nu sunt strict necesare.

Se va lua in considerare etapa/treapta a doua.

La inceputul lunii mai, guvernul va evalua daca este suficient de sigura trecerea la efectuarea etapei a doua din planul de redeschidere a societatii.

– In prima jumatate a lunii mai vom evalua daca conditiile sunt propice pentru efectuarea celei de a doua etape din planul de redeschidere in timpul lunii mai. Desigur, acest lucru va depinde situatia infectiilor, a sarcinii imbolnavirilor si capacitatii din sistemul medical, spune Solberg.

In etapa a doua vor fi prioritate relaxari ale masurilor pentru copii, tineri si studenti.

De asemenea vor veni relaxari ale masurilor pentru paturi mai largi din populatie. Asta inseamna, printre altele, mai mult invatamant prin prezenta fizica, ca mai multe persoane se vor putea intalni in spatiul privat si in legatura cu manifestari, iar mai departe, extinderea timpului de servire cu alcool pana la miezul noptii.

Se va inaltura restrictia servirii cu alcool.

Prima etapa in redeschiderea societatii contine printre altele si posibilitatea servirii cu alcool pana la orele 22.00, dar se mentine conditia ca impreuna cu alcoolul sa se serveasca si hrana. Aceasta masura nationala de interdictie a servirii cu alcool a fost introdusa inainte de Paste.

Regula de distantare de doi metri este anulata. Va exista insa o cerinta de distanta de 2 metri intre grupuri la diverse manifestari. Guvernul da posibilitatea da a avea pana la cinci oaspeti in spatiul privat.

– Oamenii vor trebui in continuare sa limiteze contactul social, sa se intalneasca afara si sa nu aiba mai mult de cinci musafiri acasa, spune Solberg.

Relaxarile masurilor sunt in conformitate cu recomandarile Directiei de Sanatate pentru initierea treptei 1 din planul national de redeschidere a societatii cu incepere din 16. aprilie.

Directia de Sanatate a recomandat, de asemenea, ca reglementarile regionale si masurile locale sa fie mentinute in zonele din tara in care inca sunt focare de infectie.

Parerea Directiei de Sanatate este ca masurile par sa fi avut un efect bun pe parcursul vacantei de Paste si informeaza ca aceasta nu a contribuit la focare de infectie pe teritoriul Norvegiei.

Nu influenteaza planul de redeschidere a societatii.

Solberg spune ca va dura mai mult timp pana toti vor fi vaccinati daca vaccinul Johnson & Johnson nu va putea fi utilizat.

Dar faptul ca Johnson & Johnson a anuntat marti ca amana livrarile de vaccin in Europa in timp ce sunt investigate posibilele reactii advesre, nu influenteaza planul de redeschidere a societatii, conform celor spuse de prim-ministrul Solberg.

– Pentru procesul de redeschidere de acum inainte, cei trei factori vor fi evaluati de catre noi continuu, iar vaccinarea este unul din acesti factori. Partea cea mai mare din cantitatea care urma sa fie livrata din vaccinul Johnson & Johnson, urma sa fie livrata in iunie, de aceea, pentru etapa a doua de redeschidere, intarzierea vaccinului va avea un efect minor, spune prim-ministrul.

– Dar are, totusi, o importanta pentru momentul cand vom finaliza vaccinarea, asta trebuie sa o spunem cu claritate. De aceea este cu atat mai important ca sa obtinem rezultate bune la ceilalti doi parametri, situatia infectiilor si capacitatea sistemului medical. Cu cat mai putine persoane vaccinate, cu atat vor fi mai importanti ceilalti doi parametri, spune Solberg.

– O intarziere marcanta

Line Wold, de la FHI, spune ca, initial, la inceputul lui iunie, ar fi trebuit sa ajunga in Norvegia un milion de doze de vaccin.

– Asta va duce la o intarziere marcanta, care face sa nu putem vedea cum vor fi vaccinate toate persoanele peste 18 ani inainte de a trece opt pana la 12 saptamani, dar vom astepta si vom urmari procesele care se petrec acum, inainte sa incepem sa ne panicam din cauza intarzierilor.

– Ceea ce este important cu acest vaccin, este faputl ca termenele de finalizare sunt mult mai scurte pentru ca nu este nevoie decat de o singura doza, a adaugat Solberg.

Ea subliniaza ca vaccinul a avut de asemenea si o importanta perspectiva internationala.

sursa: https://www.dagbladet.no/nyheter/starter-gjenapning/73638986

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu