Sănătate

#Sjekkdeg – Rezultatele analizelor lui Alexandra i-au confirmat temerile

Scris de Daniel Solheim

Artista, membra a trupei KeiiNO a facut un test Papanicolau deoarece avea o suspiciune ca ceva nu era in regula. Analizele i-au confirmat temerile.

IMPORTANT: Alexandra Rotan este bucuroasa ca a facut testul de vreme si spune ca investigatia a fost lipsita de dureri si ca a durat putin timp.

Alexandra Rotan (26 de ani) este vocalista trupei KeiiNO, cu care a castigat concursul national Melody Grand Prix si a reprezentat Norvegia la Eurovision.

Dar, acest articol nu va analiza artista Alexandra ci tanara de 26 de ani in privat.

Articolul este despre o experienta infricosatoare si despre o alegere buna pe care a facut-o. O alegere inteleapta si foarte importanta pentru sanatatea ei.

Ceva nu era in regula

– In 2019 am observat ca ceva nu era in regula. Am simtit ca ceva nu era asa cum ar trebui sa fie acolo… jos, spune Rotan, in dialog cu Dagbladet.

A luat repede legatura cu medicul datorita faptului ca nu se simtea bine. Dupa o scurta perioada a mers la ginecolog si a facut un test de celule (Papanicolau). Testul a dezvaluit mici modificari ale celulelor iar artistei i-a fost recomandat sa vina lunar la control.

Au fost efectuate mai multe teste si, o buna bucata de timp, lucrurile pareau ca nu se vor inrautati. Apoi, dupa un test facut in 2021, Alexandra a primit mesajul de care se temea cel mai mult.

– Testul a dezvaluit un nivel grav de modificari ale celulelor. Mi s-a spus ca trebuie sa ma operez, spune ea.


Testul Papanicolau (PAP) (link in limba romana)

La nivelul suprafetei colului uterin se colecteaza celule cu ajutorul unei periute.

Este normal ca in urma investigatiei sa existe mici sangerari.

Proba se investigheaza atat pentru HPV cat si in vederea modificarii celulelor, in functie de varsta pacientei.

(sursa: Asociatia Kreftforeningen/Programul pentru colul uterin)

Totul despre testul Babes – Papanicolau (PAP) (limba romana)

I s-a facut teama

Alexandra spune ca a primit mesajul cand era cu colegii de trupa de la KEiiNO, Fred Buljo si Tom Hugo Hermansen.

– Imi amintesc bine ziua aceea. Cand am deschis scrisoarea de la medic, eram cu baietii in masina, pe drum spre un concert. Mi s-a facut teama imediat, spune tanara de 26 de ani.

La acea vreme avea stia foarte putine lucruri despre ce insemna acest mesaj despre modificari ale celulelor si operatie.

– Mi sa facut teama imediat si m-am gandit la ce e mai rau. Cat de grav poate fi? Am inceput repede sa caut informatii pe Google, ca sa vad la ce sa ma astept, spune Alexandra si continua:

– Sunt foarte bucuroasa ca nu eram singura cand am primit rezultatul analizei, si am putut sa ma bazez pe baieti.

Tom Hugo Hermansen, Alexandra Rota si Fred Ren Buljo in trupa KEiiNO.
Operatia

In scrisoarea medicului i se comunica faptul ca are trimitere la spitalul Universitar Akershus (A-hus) pentru operatie. Ea a sunat imediat la spital, pentru ca inca era inspaimantata de rezultatul analizelor.

– Am sunat la A-hus imediat, iar convorbirea cu ei m-a linistit. Ei mi-au spus prin ce voi avea de trecut, ca era o interventie chirurgicala pe care ei o fac des si ca, in cele mai multe cazuri, se termina cu bine, spune Alexandra.

Nu a durat mult pana Alexandra Rotan a ajuns la A-hus pentru operatie. Interventia chirurgicala se numeste conizatie, o mica interventie chirurgicala in care zona afectata de modificari ale celulelor colului uterin este indepartata.

Conizatia – procedura chirurgicala (Dr. Jumuga) (limba romana)

Fara o astfel de interventie se pot dezvolta stadii initiale ale cancerului de col uterin. Conizatia insasi este masura care previne cancerul, mentioneaza si site-ul Lommelegen (Medicul de buzunar).

– Operatia a mers foarte bine si nu am avut dureri dupa aceea. Dar mi s-a spus ca va trebui sa merg la controale de doua ori pe an pentru a face noi teste. Astfel, inca nu ai senzatia ca ai scapat de-a binelea, spune Alexandra.

Vesti bune

A fost la doua controale dupa operatia de anul trecut.

Primul test a aratat semne foarte bune iar medicul i-a spus ca se pare ca modificarile de celule au disparut. Saptamana trecuta, dupa al doilea test, medicul i-a mai dat o veste buna.

Facsimila de pe contul de Instagram al Alexandrei

„#sjekkdeg Azi am fost la AHUS la un nou test de celule. Ca sa fiu sincera, mi-a fost groaza, deoarece au gasit neregularitati ultima data cand am fost acolo :(( In urma cu o jumatate de an am fost la o conizatie datorita unui grad sever de modificari celulare in colul uterin. Prin aceasta operatie se indeparteaza acea parte a colului uterin care contine acele modificari celulare. Azi, medicul mi-a spus ca se pare ca am scapat de acele modificari!!! Un nou control peste o jumatate de an! Sunt foarte usurata si bucuroasa si, in acelasi timp mandra de mine pentru ca m-am dus la controlul ginecologic in 2019!! #sjekkdeg si tu! Nu este inspaimantator deloc si este mai bine sa previi decat sa tratezi!”

In postarea ei pe Instagram, Alexandra indeamna toate femeile sa mearga sa se testeze.

Facsimila de pe contul de instagram al Alexandrei

„In urma cu un an am facut o conizatie a colului uterin, in urma descoperirii unor modificari celulare. In urma cu o saptamana am fost la controlul de 6 luni iar azi a venit raspunsul. Sunt sanatoasa tun si nu s-a mai descoperit nimic nelinistitor!! Ura!! Sunt atat de bucuroasa ca am facut testul la ginecolog in 2019, asa ca am putut sa scap de acele modificari celulare si ca acum totul este asa cum ar trebui sa fie! Deci, dragi femei frumoase, #sjekkdeg Nu a durat mult si nu a durut deloc! Fa-ti programare pentru test azi!!!!”

„Mie nu mi se intampla asa ceva”

– Eu cred ca trebuie la un control, indiferent daca observi neregularitati sau nu. Nu dureaza mult sa faci o programare iar testul nu este dureros. Ginecologul meu a fost foarte amabil iar experianta a fost una buna. Nu astepta cu controlul pana situatia devine una serioasa, spune Alexandra.

In acelasi timp, ea recunoaste fata de Dagbladet ca nu s-a gandit niciodata ca ei i s-ar putea intampla vreodata asa ceva.

– Asta a fost atitudinea mea, ca mie nu mi se intampla. Si ca, prin urmare, nu e nevoie sa merg la medic. Dar am observat neregularitati si am ales sa merg la ginecolog, chiar daca nu prea am vrut, spune Alexandra.

Alegerea ei de a merge devreme la ginecolog a fost factorul care a putut opri dezvoltarea timpurie a cancerului de col uterin.


Simptomele cancerului de col uterin

Cancerul de col uterin este cauzat în principal de infecția pe termen lung cu virusul HPV (Virusul Papiloma Uman). Vaccinul împotriva HPV este oferit în prezent tuturor tinerelor din clasa a VII-a. Cele care iau vaccinul au un risc mai mic de a dezvolta stadii incipiente de cancer al colului uterin, comparativ cu cele care nu sunt vaccinate.

Cancerul de col uterin se dezvoltă lent și provoacă adesea simptome puține sau deloc într-un stadiu incipient. Poate fi prevenit prin detectarea modificărilor celulare prin luarea unui frotiu de col uterin. Se recomanda efectuarea unui frotiu cervical la fiecare 3-5 ani, in functie de varsta.

Simptomele bolii dezvoltate pot fi:

  • Sângerare din vagin după actul sexual sau activitate fizică
  • Secreții sângeroase, urât mirositoare
  • Menstruație neregulată
  • Sângerări după ce ați trecut de menopauză și menstruația s-a oprit
  • Durere în abdomenul inferior și/sau în partea inferioară a spatelui

Sursa: Asociatia KReftforeningen și Registrul Oncologic


– A procedat bine

– Modificari severe ale celulelor la nivelul colului uterin pot fi precursori ai canceruli. Aceasta vizita la medic si mica interventie chirurgicala pe care a suferit-o Alexandra, s-ar putea sa o protejeze pe Alexandra de mari neplaceri si eu sunt bucuroasa ca ea a ales sa isi impartaseasca experienta, spune secretarul general al Asociatiei Kreftforeningen, Ingrid Stenstadvold Ross, in dialog cu Dagbladet.

Ingrid Stenstadvold Ross este secretar general al Asociatiei Kreftforeningen. Ea este bucuroasa pentru faptul ca Alexandra a fost atat de deschisa in legatura cu acest subiect.

– Faptul ca este atat de deschisa in legatura cu acest subiect poate avea o importanta enorma pentru alte femei care, poate, se gandesc ca nu au timp sa mearga la medic cand li se reaminteste sa mearga la control de catre Registrul Oncologic (Kreftregisteret), sau se gandesc despre simptome ca „cu siguranta nu e nimic grav” sau „mai astept, sa vad ce se intampla”.

– Cat de importanta a fost alegerea ei – de a merge devreme la ginecolog pentru a investiga acele neregularitati?

– Aici Alexandra a procedat bine: a luat in serios semnalele de avertizare ale organismului si a mers la medic atunci cand a simtit ca ceva nu era in regula.

Cancerul de col uterin este o forma de cancer care, in multe cazuri, poate fi prevenita si tocmai asta este si scopul Programului de control pentru colul uterin, spune Ross. Daca se fac controale regulate cu teste de celule prelevate din colul uterin in cadrul programului de screening si mergi la medic atunci cand ai simptome precum a avut Alexandra, atunci modificarile celulare pot fi descoperite la timp, inainte de a dezvolta cancerul.

– Uneori aceste modificari ale celulelor sunt descoperite atat de devreme incat nu necesita alte masuri decat monitorizare si pot dispare de la sine. Alteori trebuie extirpate, asa cum a povestit si Alexandra.


Asociatia Kreftforeningen: Acesta este motivul pentru care frotiul de col uterin este atat de important

Se prelevează o probă de celule din colul uterin care arată dacă aveți modificări ale celulelor sau HPV – un virus care poate provoca modificări ale celulelor.

Testul poate oferi un răspuns dacă aveți nevoie de tratament pentru a preveni dezvoltarea acestora în cancer de col uterin.

În Norvegia, toate femeile cu vârste cuprinse între 25 și 69 de ani primesc o notificare de la Registrul Oncologic când este timpul să mearga la un test.

Modificările celulare, de obicei, dispar de la sine, dar într-unul din trei cazuri se pot dezvolta în cancer de col uterin, scrie Asociația Kreftforeningen pe site-ul său. Poate dura mult timp, adesea mai mult de 10 ani, iar frotiul de col uterin este luat pentru a monitoriza dacă dezvoltați modificări ale celulelor. În unele cazuri, modificările celulare trebuie tratate cu o mică operație (conizatie).

Dacă luați un frotiu de col uterin de fiecare dată când primiți o scrisoare de reamintire, astfel de modificări ale celulelor vor fi de obicei detectate înainte ca acestea să devină cancer. Dacă aveți simptome că ceva nu este în regulă cu zona pelviana, nu trebuie să așteptați până la notificare, ci mergeți la medic. Acest lucru se aplică indiferent de vârsta dvs. și dacă a trecut puțin timp de când ați susținut ultima dată testul.

Puteți vedea întrebări și răspunsuri frecvente despre testele frotiului de col uterin pe site-ul web al Societății Kreftforeningen .


sursa: dagbladet.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu