Sănătate Știri

UNILABS reziliază controversatul contract cu clinica din România, în urma dezvăluirilor NRK

Scris de Daniel Solheim

Unilabs a trimis în ascuns 170.00 de imagini roentgen către medici români – a fost constrânsă de către Helse Sør-Øst să rezilieze contractul.

Unilabs reziliază contractul cu clinica din România după șapte ani de colaborare – o colaborare ascunsă autoriăților norvegiene de sănătate

Directorul administrativ al Unilabs, Baber Quazi, a anunțat marți că gigantul în materie de imagistică roentgen reziliază contractul cu clinica CMT din România.

Acest lucru se întâmplă în urma faptului că NRK a publicat luni un articol în legătură cu faptul că Unilabs a trimis zeci de mii de imagini roentgen clinicii românești spre analize.

În articol, NRK a făcut dovada că 16 radiologi au analizat imagistică RMN, CT și roentgen de-a lungul mai multor ani, imaginile fiind ale unor pacienți norvegieni, toate acestea în cadrul unui contract ascuns de autorități.

– În baza dialogului cu instituțiile regionale de sănătate și a nesiguranței create de acest caz, am hotărât azi să rezilieam contractul cu clinica din România, a scris Quazi într-un mesaj adresat NRK.

Centrul Medica Transilvania este situat în Cluj-Napoca, România. Acum, Unilabs a anulat contractul cu această clinică.

În urma faptului că NRK a informat autoritățile norvegiene de sănătate despre această practică, atât Helse Nord, Helse Vest cât și Helse Sør-Øst au solicitat clarificări din partea Unilabs.

Citește aici articolul publicat luni de NRK în limba română.

Helse Sør-Øst a cerut oprirea imediată a acestei practici

Helse Sør-Øst a spus marți, în dialog cu NRK, că a impus condiții clare companiei Unilabs.

– Când am aflat că un alt fel de personal medical, care nu erau radiologi cu autorizații norvegiene, participase la interpretarea investigațiilor pacienților din Norvegia, Helse Sør-Øst a impus azi cerințe către Unilabs ca utilizarea subcontractorului din România să înceteze imediat, spune Lars Eikvar, director departamentului de cercetare și diagnostic.

Lars Eikvar, șef departamentului pentru cercetare și diagnostic de la Helse Sør-Øst

Directorul de specialitate de la Helse Vest, Bjørn Erik Vikse, susține cerința colegilor săi din est.

– Mă bucur că Unilabs face ordine. Aceasta a fost o colaborare despre care nu am știut nimic și este bine că ei o reziliază, spune el.

Director de specialitate la Helse Vest, Bjørn Vikse, este conștient de faptul că utilizarea radiologilor din România nu este în conformitate cu contractul încheiat de instituția sa cu Unilabs.

Șeful de departament Frode Eilertsen de la Helse Nord spune următoarele:

– Helse Nord este mulțumită de faptul că Unilabs, prin rezilierea contractului cu clinica din România, înlătură nesiguranța legată de utilizarea de către sub-contractor a acelor radiologi, așa cum a reieșit din articol.

– Luăm foarte serios această situație

Unilabs examinează aproximativ 600.000 de investigații anual. Aproximativ nouă din zece radiografii sunt comandate de către autoritățile publice de sănătate.

– În calitate de partener mare și serios pentru serviciul de sănătate publică și ca furnizor de servicii de sănătate pentru populația norvegiană, luăm foarte serios faptul că se ridică întrebări cu privire la calitatea serviciilor pe care le oferim și dacă siguranța pacienților este protejată în conformitate cu legislația norvegiană, a scris directorul Unilabs, Quazi.

Unilabs reziliază astfel acordul cu clinica din România, care este condusă de cuplul Khaled Arif și Daria Arif.

Un total de peste 170.000 de imagini roentgen au fost trimise de la Unilabs Norvegia către clinica CMT din Cluj-Napoca din 2016 până acum.

– Pentru noi este important ca toți cei care folosesc serviciile Unilabs să aibă încredere că serviciile pe care le primesc sunt în conformitate cu buna practică medicală, scrie Qazi.

Directorul Unilabs subliniază cu nu au fost descoperite erori sau deficiențe la interpretările și descrierile efectuate în România.

Helse Sør-Øst pune întrebări în legătură cu condițiile de salarizare și siguranța pacienților

Cel mai mare client al Unilabs, Helse Sør-Øst, pune întrebări despre cum medicii români fără autorizație norvegiană au contribuit la examinarea imagisticii pacienților norvegieni.

Acele imagini nu aveau ce căuta acolo, susține cea mai mare instituție de sănătate din Norvegia.

– Toate investigațiile trebuie să fie examinate, descrise și semnate de un radiolog cu autorizație norvegiană și cu aviz norvegian de specialitate , în plus acesta trebuie să fie trecut în listele de salarizare pe care le primim noi, spune Lars Eikvar, directorul departamentului de cercetare și diagnostic de la Helse Sør-Øst.

Când Helse Sør-Øst a luat legătura cu Unilabs în acest caz, a primit drept răspuns că Unilabs a folosit radiologi din străinătate într-o măsură ”foarte limitată”.

În plus, Unilabs a afirmat că radiologii aveau aviz de specialitate din Norvegia și autorizație norvegiană de medic.

Din acest motiv, directorul Lars Eikvar a fost foarte surprins când Unilabs, într-un e-mail adresat NRK, cu co-destinatar Helse Sør-Øst, a recunoscut opusul:

Un număr de radiologi fără autorizație sau aviz din Norvegia erau implicați.

Într-o scrisoare la care NRK a primit accesul, Helse Sør-Øst cere răspunsuri din partea Unilabs:

  • La câte investigații imagistice ale pacienților de la Helse Sør-Ost au participat medicii fără autorizație norvegiană în vederea examinării?
  • Cum și de ce au fost împărtășite medicilor români informații de sănătate din Norvegia?
  • Ce fel de contract de muncă are Unilabs cu clinica din România și de ce nu a fost informată Helse Sør-Øst de către Unilabs?
  • Ce fel de salarii și condiții de muncă au angajații la clinica din România?
  • Cum a respectat Unilabs regulile de prelucrare a datelor cu caracter personal și norma de securitate a informațiilor în sectorul sănătății și asistenței medicale?

În 2023, Unilabs și Helse Sør-Ost au un contract prin care Unilabs urmează să efectueze aproximativ 350.000 de investigații imagistice pentru instituția publică de sănătate.

– Nu ne convine deloc această situație

În articolul NRK reiesă ca subcontractorul lui Unilabs a folosit sistematic interpreți/traducători care puteau traduce rapoartele cardiologilor români în limba norvegiană.

Bjørn Erik Vikse, director de specialitate la Helse Vest, consideră ca fiind problematic faptul că Helse Vest nu are control asupra competenței radiologilor neautorizați din România și a faptului că aceștia nu stăpânesc limba norvegiană.

– O descriere a unei imagini roentgen are multe de-a face și cu limba. Când radiologii trebuie să folosească un limbaj simplu petnru că analiza lor va fi tradusă, suntem îngrijorați dacă limbajul descrie rezultatul investigației suficient de bine, spun Vikse.

Directorul consideră cu utilizarea sistematică a subcontractorului din România nu este deloc un mod bun de a întreține un institut roentgen. Helse Vest și-ar fi dorit să fie avertizată în legătură cu aceste aspecte, constată Vikse.

– Nu ne convine deloc această situație. Nu știm nimic despre competența celor care examinează această imagistică și vedem că avem foarte puțin control asupra acestor investigații, spune Vikse.

Unilabs se simte sigură de calitate

Într-o scrisoare adresată Helse Sør-Ost, Unilabs scrie că datele cu caracter personal poti fi folosite liber, pot fi trimise și partajate transfrontalier în spațiul UE/SEE. Mai departe, Unilabs scrie că ei dețin o serie de sisteme, rutine și controale pentru procesarea datelor cu caracter personal.

Compania Unilabs consideră că operează în limitele legislației norvegiene atunci când partajează date cu caracter personal cu medicii români care nu dețin autorizație.

Unilabs arată că informațiile cuprinse în clauza confidențialității pot fi partajate cu ”personal colaborator atunci când acest lucru este necesar pentru a putea oferi un serviciu de sănătate justificabil”.

Sub-contractorul Unilabs din România este condus de cuplul Arif. Acum, contractul cu ei a fost reziliat.

Managerul Unilabs, Quazi, a scris către NRK că Unilabs a luat măsuri pentru a sigura că munca depusă de radiologi este de o calitate suficient de bună.

– După ce am fost atenționați de NRK în legătură cu acest caz, am efectuat o evaluare ”inter pares” extinsă a muncii pe care cei doi radiologi cu autorizație norvegiană și aviz de specialitate au efectuat-o din România. Evaluarea ”inter pares” confirmă constatările noastre obișnuite de control, anumă că munca este de înaltă calitate, scrie directorul.


sursa: NRK.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu