Sănătate Știri

Variola maimutei este clasificata ca o boala infectioasa periculoasa pentru public

Scris de Daniel Solheim

Prin aceasta noua clasificare, tratamentul va fi gratuit – iar medicii au obligatia de a efectua ancheta epidemiologica in cazul infectarilor.

Pentru a opri focarul de infectie din Norvegia, Ministerul Sanatatii clasifica prin lege variola maimutei drept o boala infectioasa periculoasa pentru public.

– In timpul verii am observat o crestere a numarului de persoane care sunt infectate cu variola maimutei. Este o masura importanta pentru a opri focarul de infectie, scrie ministrul sanatatii, Ingvild Kjerkol, intr-un comunicat de presa.

Ministrul sanatatii, Ingvild Kjerkol

Reglementarea bolii va impune medicilor efectuarea anchetei epidemiologice. Asta inseamna ca si consultatiile si tratamentul vor fi gratuite. Asta va facilita si mai mult persoanelor care au suspiciuni ca sunt infectate sa mearga la medic, se mentioneaza in comunicat.

De curand, OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii) a declarat variola maimutei ca fiind un incident serios pentru sanatatea publica.

Cauza principala datorita careia FHI a recomandat anterior, in luna august, clasificarea bolii, este pentru a asigura pacientilor infectati cu acest virus drepturi importante precum consultatii gratuite, testare si tratament.

Este putin probabila declansarea unei pandemii

Clasificarea variolei maimutei ca o boala infectioasa periculoasa pentru public se bazeaza pe recomandarile de specialitate din partea Directiei de Sanatate si ale FHI. In acelasi timp, FHI estimeaza ca probabilitatea pentru declansarea unei pandemii de variola a maimutei este foarte mica in populatie.

Variola maimutei este o boala virala care este provocata de un virus ortopox, provocand stari de boala cu febra si eruptii pe piele. Infectarea se petrece prin contact fizic apropiat cu o persoana infectata.

In Norvegia, pana la data de 25 august, au fost inregistrate 77 de cazuri confirmate de variola a maimutei. Toate persoanele infectate sunt barbati.

Penurie de vaccinuri

La nivel global, accesul la vaccinurile impotriva variolei maimutei este foarte limitat. Norvegia are, deocamdata, 1400 de doze de vaccin pentru utilizarea in legatura cu focarul de infectie. Vaccinul este prioritizat pentru contactii apropiati ai persoanelor infectate cu variola maimutei.

Vaccinarea in sine nu este suficienta pentru a reduce pericolul de infectare cu variola maimutei, de aceea, si alte masuri de prevenire vor putea fi relevante si in continuare.

Modificarile legale vor intra in vigoare de la miezul noptii, in noaptea spre sambata, 27. august.

sursa: vg.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu