NAV

Multi solicitanti de locuri de munca (arbeidssøkere) isi pierd acum indemnizatia de somer (dagpenger).

Scris de Daniel Solheim

La peste doi ani dupa ce pandemia corona a provocat cel mai mare somaj inregistrat vreodata, 26.400 de persoane isi vor pierde indemnizatia de somaj. Asta inseamna un numar dublu fata de intregul an 2019.

Indemnizatia de somaj a fost prelungita de mai multe ori in timpul pandemiei, dar aceste prelungiri s-au incheiat la data de 31 martie 2022.

Datele care au fost colectate la inceputul lunii martie arata ca aproximativ 20.000 de solicitanti de locuri de munca isi pierd indemnizatia de somaj cu incepere de la 1 aprilie.

De-a lungul lunii aprilie si mai, inca 6000 de persoane vor ajunge in aceeasi situatie.

In total, 26.400 de persoane pot sa-si piarda indemnizatia de somaj in cursul urmatoarelor doua luni.

NAV a analizat cine sunt aceste persoane.

Cei mai multi nu sunt in somaj tehnic

In timpul pandemiei corona, angajatorilor le-a for mai usor sa trimita angajati in somaj tehnic iar multora li s-a intamplat acest lucru. Pe parcurs, pe masura ce restrictiile corona au iincetat, foarte multi din cei care se aflau in somaj tehnic s-au intors la locul de munca in totalitate sau partial.

Din cei 26.400 care isi pierd indemnizatia de somaj, 10.600 sunt in somaj tehnic iar 15.800 sunt someri.

– Asta inseamna ca 6 din 10 persoane care isi pierd indemnizatia de somaj acum sunt solicitanti de locuri de munca obisnuiti, iar cei mai multi dintre ei nu a nici un angajator la care sa se poata intoarce sau vreo legatura cu viata profesionala, spune statitsticianul NAV, Ulf Andersen.

Cea mai mare parte din Oslo si Viken

Cei mai multi sunt barbati si persoane cu varste peste 40 de ani care acum vor fi afectati de faptul ca prelungirile masurilor corona inceteaza.

16.300 de barbati si 10.100 de femei isi vor pierde indemnizatia de somaj in urmatoarele doua luni.

60 % din persoanele in cauza au varste de peste 40 de ani iar, in plus, 46 % sunt imigranti.

Imigrantii constituie sub 20% din forta de munca, ceea ce inseamna ca imigrantii sunt supra-reprezentati in aceasta categorie.

Tipice grupuri de meserii in care multi isi vor pierde indemnizatia de somaj sunt:

  • lucratori comerciali (1600)
  • manageri (2400)
  • angajati in alte tipuri de comert (1500)
  • curatenie (1500)
  • majordomi, chelneri, personal auxiliar (1400)
  • soferi mijloace de transport (1300)

11.500 dintre persoanele care isi pierd indemnizatia de somaj locuiesc in Oslo si Viken, in timp ce doar 1.400 locuiest in Nordland sau Troms si Finnmark.

– Partea celor care isi pierd acum indemnizatia de somaj in Oslo si Viken este aproape dubla raportata la numarul de locuitori, in comparatie cu Nordland, Troms si Finnmark. Acest lucru se datoreaza conditiilor demografice, dar si unor structuri diferite a afacerilor si a carui tip de intreprinderi care au fost cel mai grav afectate in timpul pandemiei, spune Andersen.

Situatie mai buna pentru cei aflati in somaj tehnic

Multi dintre cei care acum se afla in somaj tehnic sunt deja partial in munca. Dintre cei 10.600 care isi pierd indemnizatia, 5.000 sunt la munca, asta insemnad ca aproape jumatate sunt in somaj tehnic partial de la locul de munca.

– Este nesigur daca restul de 5.600 care nu sunt inca la munca se vor putea intoarce la locul de munca de unde au fost trimisi in somaj tehnic, sau daca vor fi concediati. Dar in situatia actuala congestionata de pe piata muncii, posibilitatile de a gasi un loc de munca ar trebui sa fie bune, spune Andersen.

O situatie dificila pentru someri

Situatia este semnificativ mai solicitanta pentru somerii care nu se afla in somaj tehnic. Printre cele 15.800 de persoane care se afla in aceasta situatie, doar 3.100 sunt partial in munca si au, drept urmare, o legatura activa cu viata profesionala.

Multi, in total 3.000, se afla in cadrul unor diverse masuri in regia NAV-ului. Dar peste 9.300 raman fara niciun fel de legatura cu viata profesionala si sunt, in cea mai mare parte inregistrati ca fiind someri complet la NAV.

– Foarte multi dintre cei care nu sunt in somaj tehnic si isi pierd acum indemnizatia de somaj, au fost someri o perioada lunga, in unele cazuri inca de dinainte de debutul pandemiei in martie 2020. Situatia lor a fost dificila, in special pentru ca, in timpul pandemiei au concurat intr-o piata a muncii cu foarte multi alti solicitanti de locuri de munca care aveau o experienta larga de munca, spune Andersen.

Dintre cei 15.800, 8.500 au fost in cautare de munca mai mult de 2 ani.

O amploare nemaivazuta pana acum

In mod normal, anual sunt aproximativ 12.000 de someri care isi consuma intreaga perioada de indemnizatie de somaj. Acum, la peste doi ani de la momentul in care pandemia a lovit Norvegia, se intampla acelasi lucru cu 26.400 de someri in cursul a doar doua luni.

– Situatia este una destul de deosebita si nu am mai vazut asa ceva anterior. Chiar daca somajul este scazut in Norvegia si exista un numar record de posturi libere, multi dintre cei care au fost someri o perioada mai indelungata si care acum isi pierd indemnizatia de somaj, vor vedea ca experienta lor de munca si competenta lor profesionala nu se incadreaza intocmai la ceea ce cauta angajatorii, spune Andersen.

sursa: NAV.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu