NAV

NAV – Care din masurile implementate din cauza pandemiei corona vor fi eliminate si care vor fi prelungite?

Scris de Daniel Solheim

Societatea norvegiana se redeschide iar noi ne vom intoarce la reglementarile asa cum erau inainte de pandemie.

Mai jos este prezentata o privire de ansablu preliminara a masurilor care vor fi eliminate si a celor care vor fi prelungite.

Dagpenger – Indemnizatia de somaj/somaj tehnic

De la 1. octombrie 2021 noile cereri cu privire la dagpenger vor fi procesate conform reglementarilor care erau in vigoare inainte de pandemia corona.

Urmatoarele scheme se prelungesc pana in 31. octombrie 2021:

 • daca perioada indemnizatiei de somaj sau de somaj tehnic se apropie de sfarsit, aceasta va fi prelungita automat pana in 31. octombrie 2021.
 • pentru tine, care primesti dagpenger, suma pe zi va fi in continuare calculata dupa o regula speciala care da o suma mai mare pe zi la plata indemnizatiei.
 • poti sa lucrezi 60 % din timpul tau normal de munca intr-o perioada de „meldekort” (14 zile) si sa primesti mai departe o indemnizatie de somaj redusa.

Daca ti s-a aprobat indemnizatia de somaj/somaj tehnic, prelungirile sunt valabile pana in 31. octombrie 2021.

Sykepenger – Indemnizatie concediu medical

Cu incepere de la 1. octombrie se desfiinteaza reglementarea de a rambursa plata banilor de concediu medical catre angajator pentru zilele 4-16, atunci cand absenta datorita bolii este cauzata de covid-19. Reglementarea este valabila acum doar pentru concediile medicale care incep inainte de 1. octombrie.

In plus, se elimina indemnizatia de concediu medical pentru cei care lucreaza pe cont propriu (antreprenori) si frilanseri pentru zilele 4-16 cu inceperee de la 1. octombrie. Reglementarea este valabila acum doar pentru concediile medicale care incep inainte de 1. octombrie.

Dreptul la indemnizatie pentru concediu de boala datorita covid-19 sau in cazul suspiciunii de covid-19 se prelungeste pana in 31. octombrie.

Omsorsgspenger – Indemnizatia de ingrijire

Pana la data de 31. octombrie mai poti sa folosesti zile de ingrijire atunci cand trebuie sa stai acasa cu copilul pentru ca

 • gradinita sau scoala este inchisa datorita virusului corona
 • copilul nu poate merge la gradinita sau scoala datorita considerentelor de prevenire a infectiilor
 • copilul sau cel care ingrijeste copilul se afla in carantina

Ce ramane valabil pana la sfarsitul anului:

 • dublarea numarului de zile pentru ingrijire a copilului
 • angajatorul nu poate cere adeverinta medicala din ziua a 4.a
 • posibilitatea de a transfera zile de ingrijire unei alte persoane care sa aiba grija de copil atunci cand gradinita sau scoala sunt inchise datorita virusului corona.
Asigurarea veniturilor pentru muncitorii transfrontalieri

Reglementarea de compensare a salariilor pentru muncitorii transfrontalieri din tari SEE care nu ajung la munca in Norvegia datorita restrictiilor de intrare, se desfiinteaza.

Restrictiile de intrare pentru aceasta grupa au fost abrogate in 25. septembrie. Dreptul la compensatie salariala a incetat in aceeasi zi, deci pentru perioadele cu incepere din data de 26. septembrie.

Compensatia salariala pentru antreprenori si frilanseri

Reglementarea prin care antreprenori si frilanseri puteau solicita compensarea veniturilor pierdute, se elimina cu incepere de la 1. octombrie.

Prestatia suplimentara pentru persoanele cu sedere scurta in Norvegia

Cu incepere de la 1. octombrie se elimina exceptia de la prezenta fizica la biroul NAV. Incepand din 1. octombrie va trebui sa te prezinti personal la biroul NAV pentru a depune cerere pentru prestatii. Declaratia de control se elimina iar convorbirea de control prin prezenta fizica la biroul NAV se reinstituie.

Alte reglementari care raman valabile pana la sfarsitul anului
 • banii de concediu de odihna din indemnizatia de somaj/somaj tehnic pentru cei care au primit aceste indemnizatii in 2020.
 • stabilirea simplificata a timpului normal de munca la depunerea cererii pentru indemnizatia de somaj
 • ucenicii care au fost trimisi in somaj tehnic si carora li sa aprobat indemnizatia pe baza regulilor speciale inainte de octombrie 2021, vor pastra aceasta indemnizatie pana la sfarsitul anului daca nu ajunga la perioada maxima inainte.
 • exceptia de la prezenta fizica la cabinetul medical pentru a primi concediu medical
 • venituri din servicii voluntare si impuse, prestate in cadrul sistemului sanitar in legatura cu pandemia corona, care sunt dobandite inainte de 1. ianuarie 2022, vor fi tinute inafara prescurtarii veniturilor pentru cei care au pensie contractuala (AFP) din sectorul public.

Sursa: NAV.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu