Muncă NAV

Regulile NAV pentru cei care au fost in somaj/somaj tehnic in timpul pandemiei.

Scris de Daniel Solheim

Vezi care sunt regulile pentru a primi bani de concediu de la NAV in aceasta vara.

Anul acesta in februarie, Parlamentul a decis ca cei care au fost trimisi in somaj tehnic sau in somaj in timpul pandemiei de corona, sa beneficieze de bani de concediu pentru vara anului 2021.

Astfel a ramas in responsabilitatea ministerului elaborarea unei propuneri in despre cum sa fie formulate regulile pentru banii de concediu. Pentru ca, in 2015, banii de concediu pentru indemnizatia de somaj au fost taiati.

Vineri, inainte de Paste, propunerea a fost finalizata. Aici poti citi ce efect vor avea aceste reguli pentru tine, in cazul in care ai ramas fara munca in timpul pandemiei.

Iar banii pot sa vina inainte de vara.

Iata categoriile de persoane care vor primi bani de concediu din indemnizatia de somaj / somaj tehnic (dagpenger).

Banii de concediu din indemnizatia de somaj sunt o reglementare temporara. Conform publicatiei FriFagbevegelse, propunerea este o propunere legislativa a parlamentului care va fi dezbatuta de un comitet in Parlament inainte de a fi votata in plenul Parlamentului. Dupa aceea, Guvernul va da instructiuni NAV-ului despre modul concret in care aceasta va fi implementata.

Au fost propuse doua conditii principale pentru a avea dreptul la bani de concediu din indemnizatia de somaj in vara:

  • trebuie ca tu sa fi primit indemnizatie de somaj/somaj tehnic in perioada aprilie – decembrie 2020.
  • trebuie ca tu sa fi primit indemnizatie de somaj/somaj tehnic cel putin 8 saptamani din perioada mentionata mai sus.

Ministerul muncii a consemant in proiectul de propunere catre Parlament ca ministerul propune ca perioada de calcul pentru plata in 2021 sa fie pusa din aprilie pana in decembrie 2020 si ca plata banilor de concediu sa fie efectuata catre cei care au primit indemnizatie (dagpenger) minimum opt saptamani din perioada de calcul.

Cele opt saptamani se bazeaza pe faptul ca schema adaosului de bani de concediu la indemnizatia de somaj (dagpenger), care era valabila pana in 2015, a fost limitata la a fi valabila pentru cei care au primit indemnizatie de somaj minimum opt saptamani in anul anterior.

Ai fost in somaj 52 de saptamani?

In acelasi timp, ministerul mai adauga ca nu se acorda plata banilor de concediu celor care la data de 7. iunie 2021 au dreptul la patru saptamani de concediu cu indemnizatie de somaj.

Daca ai fost in somaj 52 de saptamani ai dreptul sa iei concediu patru saptamani si sa pastrezi indemnizatia de somaj in cele patru saptamani.

Daca ai ajuns la aceasta limita de saptamani (52 de saptamani in somaj) pana la data de 7. iunie, nu vei avea dreptul la bani de concediu in plus pe langa indemnizatia de somaj pe care o primesti.

Daca insa, ajungi la limita de 52 de saptamani dupa data de 8. iunie, atunci vei putea avea patru saptamani de vacanta cu indemnizatie de somaj si, pe langa aceasta, sa mai primesti in plus si bani de concediu, scrie Simployer intr-un comunicat de presa.

Ei subliniaza faptul ca regula face, de asemenea, ca unii sa riste sa ramana si fara bani de concediu si fara dreptul la concediu cu indemnizatie de somaj.

– Asa cum citim propunerea guvernului, un angajat care a primit indemnizatie de somaj timp de 52 de saptamani inainte de 7. iunie, si este luat din nou la munca in 8. iunie sau mai tarziu, nu va avea dreptul al concediu cu indemnizatie de somaj sau la acest spor de concediu in cazul in care vacanta este programata, de exemplu, in iulie sau august, spune consilierul juridic HR Hans Gjermund Gauslaa.

Cati bani de concediu primesti in urma indemnizatiei de somaj (dagpenger)?

Conform ministerului, schema banilor de concediu ca acorda celor care au acest drept, bani de concediu care constitue 10,2 % din indemnizatia de somaj care a fost platita in perioada de calcul.

In acelasi timp se impune si un plafon: se propune ca sporul de vacanta pentru fiecare sa nu depaseasca 25.000 de coroane.

– Deoarece legea concediilor stabileste faptul ca angajatii pot sa se opuna unui concediu mai lung decat ceea ce este acoperit prin banii de concediu, angajatii se vor putea opune luarii de concediu chiar daca ei primesc sporul de concediu la indemnizatia de somaj.

Cat de mult concediu acopera sporul de concediu, asta va depinde de salariul fiecarui angajat, spune Hans Gjermund Gauslaa de la Simployer.

Banii de concediu vor fi platiti inainte de vara.

NTB anunta ca NAV se pregateste sa efectueze plata banilor de concediu pe indemnizatia de somaj, chiar daca schema propusa inca nu a fost adoptata.

– NAV a inceput demersurile in vederea unei solutii, ca in cazul in care propunerea va fi adopata, sa fie in asa fel incat platile sa poata fi efectuate inainte de vacanta de vara, spune managerul de urgente al NAV, Yngvar Åshol in dialog cu FriFagbevegelse.

sursa: https://dinside.dagbladet.no/reise/permittert-eller-mistet-jobben-under-corona/73613294

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu