NAV

Scandalul NAV: se redeschid 36 de dosare

Scris de Daniel Solheim

36 de persoane isi vor judeca cazurile din nou nou in instanta, in urma deciziei Comisiei pentru redeschiderea dosarelor penale.

Comisia pentru redeschiderea dosarelor penale a analizat 36 de solicitari cu privire la redeschiderea dosarelor in umra scandalului NAV, in timpul sedintelor comisiei, din 25 si 26 august. Persoane implicate in aceste dosare au fost condamnate la amenzi penale, pedespe in folosul comunitatii, pedepse cu suspendare si pedepse cu executare.

Toate cele 36 de cazuri vor fi rejudecate, anunta comisia luni.

Printre cei care au fost condamnati sunt 13 femei si 23 de barbati.

– Ceea ce este comun pentru aceste cazuri, este ca persoana condamnata a avut durate de sederee in alte tari din SEE in acelasi timp in care a primit si indemnizatie de tranzitie in vederea clarificarii capacitatii de munca (Arbeidsavklaringspenger) sau indemnizatie de concediu medical, de la NAV. Persoanele condmanate nu primisera incuviintarea pentru sederea in strainatate, prin cerere la NAV, sau prin a anunta pe ”meldekort” ca au fost in strainatate, sta in decizia comisiei.

Problema este ca sunt mai multe chestiuni juridice pentru SEE care nu au fost evalutate de instantele care au judecat acele dosare, printre altele intrebarea daca ar fi putut fi in contradictie cu dreptul SEE, ca sederea temporara intr-o tara SEE (de exemplu o vacanta mai lunga) sa fie echivalenta cu faptul ca persoana condamnata nu ar mai fi avut dreptul la prestatii banesti din partea NAV.

Bazata pe o sentinta a Curtii Supreme.

Curtea Suprema de justitie a achitat in vara un barbat care fusese condamnat la inchisoare pentru inselatorie a asigurarii sociale, in forma calificata, pentru ca ar fi stat in strainatate in timp ce primea prestatia pentru clarificarea capacitatii de munca.

VG a relatat anterior despre cazul barbatului, care a executat o pedeapsa de 75 de zile cu inchisoarea, fara suspendare, pedeapsa executata cu bratara electronica.

Comisia face referire la aceasta decizie, in care Curtea Suprema a luat o pozitie fata de legislatia asigurarii sociale din Norvegia si reglementarile SEE. Dupa ce a solicitat o parere Tribunalului EFTA, Curtea Suprema a ajuns la concluzia ca cerinta legata de sedere, prevazuta in legislatia norvegiana, era in contradictie cu legislatia SEE.

NAV a declarat ca au interpretat reglementarile SEE eronat incepand din 2012, cand o noua reglementare a asigurarii sociale a fost adoptata (o legislatie UE obligatorie).

Fiecare dosar va fi evaluat individual

Comisia de redeschidere a dosarelor a procesat, din martie 2020, mai multe solicitari de redeschidere din partea Avocatului Poporului in complexul de dosare legate de NAV.

Conform NAV, sunt identificate 7177 de persoane si 78 de condamnati, afectati de eroarea interpretarii legislatiei SEE.

– Comisia va evalua fiecare dosar individual. In cazul in care dosarul se redeschide, acesta va fi trimis instantei pentru o noua judecare. In ce masura condamnatul in dosarul respectiv va fi sau nu achitat, va ramane la latitudinea instantie, mentioneaza comisia.

Acestia au fost condamnati in mod eronat in scandalul NAV.

Pe site-ul VG.no, in articol puteti vedea si cronologia scandalului precum si un filmulet care explica pe scurt esenta scandalului:

Scandalul NAV pe scurt:

Reglementarile SEE adoptate in 2004 permit persoanelor care primesc beneficii / prestatii de la NAV (indemnizatie pentru concediu de boala, pensia de boala sau indemnizatia pentru clarficarea capacitatii de munca) sa calatoreasca si sa stea in alte tari SEE. NAV, la un moment dat a inceput sa interpreteze legea ca si cum acest lucru ar fi interzis, oprind astfel platile celor care plecau in strainatate, solicitand plata integrala a prestatiei catre NAV si apoi deschizand dosare penale pentru fiecare, acestea rezultand in amenzi penale si diferite forme de pedepse aplicate prin sentinte judecatoresti.

Sursa: vg.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu