Știri Trai

16 apartamente nu au asigurare de bunuri – Despre importanta de a avea asigurare de bunuri (chiar daca locuiesti in chirie)

Scris de Daniel Solheim

Consecintele sunt extrem de mari pentru locatarii care nu au asigurare de bunuri. Incendiul a facut sa piarda totul, fara posibilitatea de a fi despagubiti.

Fjell/Drammen: Deja inainte de stingerea incendiului au inceput speculatiile pe mediile sociale depre cati locatari din blocul afectat nu au asigurare. Managerul Asociatiei de locatari Fjelvang, Grete Frøiland, a explicat pentru Drammens Tidende, la scurt timp dupa incendiu, ca vorbise cu trei familii care nu aveau asigurare pentru bunuri.

Katrine Kristiansen, manager pentru NAV Drammen, spune ca au lucrat pe parcursul weekendului si in cursul zilei de luni cu cartografierea locatarilor care nu aveau asigurare pentru bunuri.

– Ce vom face acum, in primul rand, este sa-i ajutam pe cei care nu au asigurare de bunuri si carora, din acest motiv le lipseste o plasa de siguranta. Apoi sunt o serie de familii cu nevoi speciale pe care trebuie sa le urmarim, spune Christiansen.

16 apartamente nu au asigurare de bunuri

In blocul afectat de incendiu sunt inregistrati cu domiciliu 326 de locatari, distribuiti pe 126 de apartamente iar munca pe care o are NAV acum este sa afle cum au fost asigurate aceste locuinte. Asta decide si tipul de ajutor de care diversii locatari vor avea nevoie.

Managerul ONG-ului Blå Kors din Drammen, Tanja Vatnås, spune ca organizatea ajuta familiile care nu au asigurare pentru bunuri.

Luni, situatia era ca 26 de apartamente inca nu sunt clarificate daca au sau nu asigurare, iar NAV a folosit ziua pentru a contacta locatarii acestora.

– Din fericire nu sunt multi cei care nu au asigurare de bunuri, asa cum ne-am temut la inceput, spune Christiansen.

– Incepem sa avem o imagine de ansamblu destul de buna a locatarilor si a contractelor lor de asigurare si a faptului ca au acum un loc unde sa locuiasca in urma incendiului. Pana luni seara, 104 din locatari au asigurare de bunuri, cu sase locatari nu am putut lua legatura iar 16 nu au asigurare de bunuri.

– Care este motivul din cauza caruia ati avut dificultati sa contactati pe unii dintre locatari?

– Este imposibil de spus, pot fi multe cauze, spune Christiansen.

Dar cate din cele 16 apartamente sunt distruse partial sau integral de incendiu, despre asta NAV nu poate spune nimic cu siguranta.

– NAV nu cunoaste in acest moment ca ar fi fost definit un numar de apartamente distruse, pentru ca evaluarile companiilor de asigurare si taxarea daunelor inca nu este finalizata, spune Christiansen.

Aceasta activitate a inceput luni si va continua si in aceasta saptamana.

Katrine Christiansen, managerul NAV Drammen, spune ca 16 apartamente nu au asigurare de bunuri.
Opt apartamente municipale (administrate de municipalitate)

Opt din cele 126 de apartamente sunt in proprietatea municipalitatii, dar nici despre acestea, NAV nu are informatii legate de starea lor.

– Deocamdata nu stim nimic, daca apartamentele au fost afectate de incendiu sau nu. Deoarece apartamentele municipalitatii sunt distribuite pe patru scari diferite, nu este posibil de spus ceva concret in acest moment. Cei care detineau apartamente din partea municipalitatii vor primi o oferta noua din partea municipalitatii, intr-una din celelalte imobile ale municipalitatii, spune managerul NAV.

Din motive de confidentialitate, Christiansen nu doreste sa spuna daca persoanele care locuiau in apartamentele socialului aveau sau nu asigurare de bunuri.

– Cand discutam cu locatari care primesc diverse prestatii de la NAV si de la serviciul de locuinte sociale, acest subiect este unul in care le oferim indrumare si consiliere si chiar oferim si sprijin pentru asta, daca un locatar primeste ajutor economic social, spune ea.

Acum, cei mai multi dintre locatari locuiesc la hotel in Drammen.

– Trebuie sa scoatem oamenii din hotel cat se poate de repede si vom avea solutii pregatite destul de urgent. Deja de marti sunt mai multi care vor merge la prezentari de locuinte, spune ea.

Blå Kors ii ajuta pe cei fara asigurare de bunuri

Managerul Blå Kors Drammen, Tanja Vatnås, spune ca organizatia se ocupa de ajutorarea familiilor care nu au asigurare de bunuri. Blå Kors are o lista proprie cu persoane pe care le va sustine in perioada urmatoare dar nu doreste sa spuna numarul exact de familii de pe lista.

– Avem o oarecare imagine de ansamblu si am fost in contact cu o serie de familii pe care le vom ajuta si le vom urmari mai departe, spune Vatnås in dialog cu Drammens Tidende.

Este foarte rar cand se intampla ca atat de multi oameni sa ramana fara nimic in felul acesta, dar Vatnås spune ca oragnizatia ei este obisnuita sa ajute refugiati carora le lipsesc cele mai elementare bunuri.

– Asta este o problema nou. Exista un numar de familii pe care le vom ajuta sa se puna pe picioare de la zero, in special prin a ne concentra asupra copiilor, astfel incat sa ne asiguram ca primesc ceea ce au nevoie, spune Vatnås.

– Cum se simt familiile cu care esti in contact acum?

– Le este greu. Cred ca socul a mai trecut iar realitatea situatiei a inceput sa se faca simtita, spune Vatnås.

Tanja Vatnås, manager la Blå Kors Drammen, sustine locatarii, in special pe cei care nu au asigurare pentru bunuri.

Pe scurt despre incendiu:

In dupa amiaza zilei de 10 martie 2022 a izbucnit un incendiu la etajul 9 al unui bloc de locuinte situat in cartierul Fjell in Drammen. Incediul a pornit de pe terasa unui apartament, s-a extins la acoperis si de-acolo s-a extins mai departe pe intreg acoperisul blocului.

Peste 300 de locatari au fost evacuati, iar 126 de apartamente au fost afectate de incendiu. Starea blocului in acest moment, pana la finalizarea investigatiilor este ca blocul este nelocuibil.

(imagini de pe www.dt.no)

surse: Drammens Tidende


Ce inseamna „Asigurarea de bunuri” – „Innboforsikring” si ce acopera ea:

O asigurare de bunuri (innboforsikring) acopera pagubele aduse bunurilor si obiectelor personale din locuinta. Daca locuiesti intr-un apartament sau in chirie intr-un imobil, trebuie sa iti procuri o asigurare de bunuri.

Pentru case si cabane, se cumpara asigurare de bunuri in legatura cu asigurarea casei sau a cabanei, mentioneaza compania de asigurari Tryg pe site-ul propriu.

O asigurare de bunuri acopera despagubirile pentru mobila, haine, covoare, carti, aparate electrice si asemanatoare, dar si alte bunuri precum bicicleta, caruciorul pentru copii, sanie, echipametn sportiv, etc mentioneaza site-ul Smarte Penger.

Asigurarea de bunuri trebuie sa acopere valoarea tuturor lucrurilor mobile din casa. Daca suma de asigurare este prea mica, risti sa nu primesti despagubirea integrala. Daca ai o suma de asigurare prea mare, platesti o polita de asigurare prea mare fara sa fie necesar, mai mentioneaza site-ul Smarte Penger.

Intr-un sondaj al companiei de asigurari If in 2020, s-a descoperit ca 6% din cele 1007 persoane chestionate, nu aveau asigurare de bunuri.

– Persoanele fara asigurare de bunuri sunt, din pacate, o problema cunoscuta pentru inspectorii de daune care merg la fata locului in urma incendiilor in locatii unde sunt afectate apartamente sau locuinte pentru studenti. Acolo, inspectorii intalnesc deseori locatari care au crezut ca asigurarea de bunuri face parte, de exemplu, din cheltuielile comune pentru asociatia de locatari, a spus Sigmund Clementz, sef pentru informare in cadrul If, intr-un comunicat de presa dat publicitatii in legatura cu sondajul.

Iata cele mai importante acoperiri oferite de asigurarea de bunuri:
 • incendiu
 • furt
 • daune provocate de apa
 • bani si hartii de valoare
 • accesorii pentru autovehicul/rulota/barca/remorca
 • unelte motorizate pentru gradinarit
 • echipament pentru hobby
 • alimente congelate
 • furtul bicicletei
 • furtul din zonele comune ale asociatiei de locatari
 • furt de poseta
 • asigurare pentru sprijin juridic
 • asigurare pentru responsabilitate
 • asigurare pentru telefon mobil
 • adaptarea caruciorului cu rotile
 • insecte de perete si gandaci de bucatarie
 • daune provocate de rozatoare (soareci si sobolani)

Surse: Smarte Penger / Trygg Forsikring


Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu