Știri

A fiert pesmet la flacara lumanarii pentru a-si hrani bebelusul – relatari ale evacuatilor din Mariupol

Scris de Daniel Solheim

Evacuatii din Mariupol povestesc despre bombardamentele constante si de faptul ca nu mai credeau ca vor iesi vreodata din incinta combinatului siderurgic Azovstal.

Un barbat ii ureaza bun venit Annei Zaitseva si fiului ei de 6 luni, dupa sosirea la un centru de inregistrare si tratament pentru refugiati interni din Zaporoje, in urma evacuarii din Mariupol.

Mai multe saptamani la rand, Anna Zaitseva si bebelusul ei de sase luni s-au adapostit in tunelurile subterane de sub combinatul siderurgic Azovstal in Mariupol.

Ieri, 156 de oameni au fost evacuati din incinta combinatului aflat in orasul-port din Ucraina.

– Pentru a gasi apa a trebuit sa ne miscam printre cladirile din incinta, spune Zaitseva.

Cand s-a terminat laptele praf pentru bebelusul ei, soldatii ucrainieni i-au adus pesmet, pe care ea l-a fiert la flacara lumanarii, relateaza The Guardian.

Evacuarea civililor din combinatul siderurgic din Mariupol s-a efectuat in colaborare cu ONU si Crucea Rosie.

Presedintele ucrainean, Volodymyr Zelensky, spune ca evacuarea de marti este rezultatul unor negocieri si medieri indelungate.

– Azi, 156 de oameni au ajuns la Zaporoje. Femei si copii. In sfarsit, acesti oameni se afla in siguranta, a spus Zelensky.

Cea mai mare parte a orasului-port din sudul Ucrainei sa afla acum sub controlul fortelor ruse. O mare parte din oras este in ruine in urma luptelor aprige din ultimele saptamani.

Evacuatii din Mariupol sosesc cu autobuzele. ONU si Crucea Rosie spun ca au evacuat peste 100 de oameni din combinatul din Mariupol.
A fiert mancare la flacara lumanarii

Mai multe sute de civili s-au adapostit in buncare aflate sub combinat in timpul luptelor. Acolo au fost protejati de soldati ucrainieni care inca mai rezista in lupta.

Elyna Tsybulsjenko, care a lucrat anterior in combinat la controlul calitatii, spune ca ea s-a adapostit acolo dupa ce casa ei a fost distrusa in bombardament. Ea mai povesteste ca procurarea apei in incinta combinatului era legata de un risc enorm.

– Bombardau tot timpul. Totul in jur se cutremura. Caini latrau, copii plangeau, spune ea.

Dar cel mai greu a fost cand li s-a spus ca buncarul in care se adaposteau nu ar rezista la un bombardament direct.

– Am inteles ca ar fi devenit doar o groapa comuna si ca nu ne-ar fi putut salva nimeni datorita bombardamentului constant. Ar fi fost imposibil sa fim salvati, spune ea.

Noi coridoare umanitare miercuri

Vice-premierul ucrainean, Iryna Versjtsjuk, spune ca sunt planificate mai multe coridoare umanitare, adica evacuari ale civililor, spre orasul Zaporoje pentru azi, daca situatia securitatii va permite acest lucru.

– Coridoarele umanitare sunt planuite din Mariupol, Tokmak si Vasylivka, a spus Veresjtsjuk, conform CNN.

Fatada combinatului siderurgic Azovstal. Aici se adapostesc sute de civili
Mai multe bombardamente aeriene in timpul noptii

Autoritatile ucrainiene au raportat bombardamente aeriene in zona centrala si de sud-vest a tarii.

Marti seara au fost raportate atacuri cu rachete in Lviv, in vestul tarii, aproape de granita cu Polonia. Doua persoane au fost ranite. Atacul ar fi intrerupt aprovizionarea cu energie electrica a orasului.

Autoritatile ucrainiene au raportat atacuri sin in zona Kirovohrad, din centrul tarii, precum si in Vinnystia, in sut vest, regiune care se invecineaza cu Moldova, conform BBC.

Atacul cu rachete care a intrerupt aprovizionarea cu energie electrica a orasului Lviv, in vestul Ucrainei.

In plus, autoritatile ucrainiene au raportat atacuri in regiunea Zakarpatska, care se invecineaza cu Romanai, Ungaria, Slovacia si Polonia. Aceasta regiune montana nu a fost atacata pana acum in timpul razboiului.

Pana acum, Rusia s-a concentrat tot timpul asupra regiuniulor din estul Ucrainei, dar si alte zone au fost afectate de atacuri. Mari au fost atacate sase gari feroviare, conform companiei feroviare din Ucraina. Cel putin 14 trenuri au fost intarziate ca urmare a atacurilor, infomreaza seful companiei, Oleksandr Kamysjin, conform NTB.

Compania feroviara din Ucraina a jucat un rol important in timpul razboiului, atat in transportul oamenilor, a bunurilor cat si al echipamentului militar.

sursa: NRK.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu