Știri

A vorbit cu politia doar cu cateva minute inainte de a-l lovi cu masina pe Dhenujen (13)

Scris de Daniel Solheim
BLE DREPT: Flere lys og blomster på lagt ned på ulykkestedet der 13 år gamle Dhenujen Yogathas døde 17. desember 2020. Foto: TV 2 /Privat
A fost ucis: lumari si flori depuse la locul accidentului in urma caruia Dhenujen Yogathas (13 ani) a decedat in 17. decembrie 2020.

Aproximativ cu 10 minute inainte de a-l accidenta pe Dhenujen Yogathas (13 ani), inculpatul a vorbit cu un achetator al politiei despre faptul ca, cu o saptamana inainte fuseste oprit de politie cu un flacon de GHB in portiera masinii.

In data de 17. decembrie 2020, adolescentul in varsta de 13 ani, Dhenujen Yogathas, a decedat in urma faptului ca a fost lovit de o masina care se deplasa du viteza excesiva la Furuset in Oslo.

Luni incepe procesul penal intentat barbatului care este pus sub acuzare pentru ucidere din culpa in urma accidentului. Din actul de acuzare reiese ca politia sustine ca acesta ar fi fost sub influenta hasisului si GHB-ului la momentul accidentului.

Copilul a fost aruncat sau acrosat de masina pe o distanta de 40 de metri de-a lungul carosabilului din locul unde s-a petrecut accidentul, inainte de a fi lovit de un alt autovehicul care venea din sens opus.

– Este un accident foarte grav, spune procurorul Bente Vengstad.

ÅSTEDET: Ulykken skjedde i Maria Dehlis vei i nærheten av Grorud stasjon i Oslo. Foto: Jil Yngland / NTB
Locul accidentului : Accidentul s-a petrecut in Maria Dehlis vei, in apropiere de statia Grorud in Oslo.

Acuzatul in varsta de 30 de ani recunoaste ca el a fost cel care l-a accidentat pe copilul de 13 ani, dar refuza recunoasterea vinovatiei penale pentru ucidere din culpa.

– El a sustinut tot timpul ca baiatul a iesit dintr-o data pe carosabil in fata lui. Acest lucru a fost sustinut si de ancheta realizata ulterior, spune avocatul inculpatului, Harald Fjeldstad.

A vorbit cu politia inainte de accident

Unul dintre martorii care au fost citati de catre aparare este un anchetator de politie care avusese o convorbire telefonica cu inculpatul, aproximativ cu 10 minute inainte de producerea accidentului.

Convorbirea a fost in legatura cu faptul ca in data de 8. decembrie, cu peste o saptamana inaintea accidentului, inculpatul a fost gasit de politisti dormind in masina.

In portiera masinii, barbatul avea un flacon de GHB.

Din cele intelese de TV2, anchetatorul nu l-a perceput pe barbat a fi sub influenta unor substante interzise in cursul convorbirii telefonice din 17 decembrie.

Barbatul recunoaste ca ar fi consumat atat hasis cat si GHB in aceeasi zi inainte de accident, dar sustine ca nu mai era sub influenta GHB-ului la momentul producerii accidentului.

GLEDESSPREDER: Dhenujen Yogathas (13) beskrives som en gledesspreder.
Un baiat plin de veselie: Dhenujen Yogathas este descris ca un baiat foarte vesel

– Este un accident tragic, indiferent cum analizezi situatia, dar el considera ca este un accident care s-ar fi putut intampla oricui, indiferent de subtante interzise, spune avocatul Harlad Fjeldstad.

Inculpatul este pus sub acuzare si pentru ca ar fi condus un autovehicul fara permis in momentul producerii accidentului. Politia i-a retinut permisul cand l-a gasit dormind in masina, sub influenta substantelor interzise in data de 8 decembrie.

A fugit de la locul accidentului

Dupa accidentarea lui Dhenujen Yogathas, in jurul orei 19.00, inculpatul a plecat mai departe de la locul accidentului.

De aceea politiei i-au trebuit mai multe ore pana si-a dat seama cine a fost autorul accidentului.

In jurul orei 23.00, o patrula de politie a observat o masina parcata in apropierea centrului comercial de la Furuset, in apropierea locului accidentului.

Masina era avariata in partea din fata si s-a dovedit a-i apartine barbatului care acum este pus sub acuzare.

Barbatul a fost arestat la domiciliul sau in jurul orei 01.00 in aceeasi noapte. Politia sustine ca in perioada pana la retinerea lui, barbatul a mai consumat GHB.

Pentru ca el ar fi trebuit sa inteleaga ca modul in care a condus autovehicului mai devreme in acea seara va declansa o ancheta a politiei, acest fapt este inclus in acuzare ca un cap de acuzare separat.

– El recunoaste vinovatia penala pentru cea mai mare parte a actului de acuzare, dar intrebarea este cat i se poate imputa pentru comiterea accidentului, avand in vedere ca baiatul a iesit brusc pe carosabil, probabil fara sa se asigure, spune avocatul Fjeldstad.

FORSVARER: Harald Fjeldstad er forsvarer for mannen som er siktet for uaktsomt drap. Foto: Ørn E. Borgen / NTB
Avocat: Harald Fjeldstad este avocatul barbatului trimis in judecata pentru ucidere din culpa.
– O familie zdrobita de durere

Cazul a fost foarte mediatizat in zilele care au urmat decesului lui Dhenujen. La doua zile dupa decesului lui s-a tinut o ceremonie de comemorare unde atat cunoscuti cat si straini au depus flori si au aprins lumanari in memoria copilului.

Avocatul de sustinere al familiei, Silje Elisabeth Stenvaag, spune ca familia este in continuare indurearata si ca se ingrozeste la gandul ca va trebui sa asiste la proces.

– Familia este inca zdrobita de durerea pricinuita de pierderea copilului lor iubit si le este groaza sa participe la proces. A fost greu pentru ei sa vada si sa auda toate detaliile si sa-l intalneasca pe inculpat, dar este important pentru ei sa fie de fata, spune ea.

Atat parintii lui Dhenujen cat si cei doi prieteni care il insoteau cand a fost accidentat, vor depune depozitii ca martori in procesul din aceasta saptamana.

Avocatul inculpatului spune ca si clientul sau este afectat de rezultatul tragic al accidentului.

– Nu exista nicio indoiala ca el a fost cel care l-a accidentat pe copil. Este un lucru groaznic, indiferent ca are vinovatie deplina, partiala sau deloc. El insusi are doi baietei si are simpatie fata de parintii baiatului ucis. El intelege pe deplin cat de greu trebuie sa le fie acestora acum, spune Fjeldstad.

Tribunalul din Oslo a rezervat patru zile pentru judecarea procesului saptamana viitoare.

sursa: tv2.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu