Știri

Actualitati – situatia din Ucraina – Duminica, 27.02.2022

Scris de Daniel Solheim
ACTUALIZARE: Norvegia inchide spatiul aerian pentru aeronave rusesti

Norvegia isi inchide spatiul aerian pentru aeronave rusest, informeaza ministrul norvegian de externe in dialog cu NTB.

O serie de tari UE si-au inchis spatiile aeriene iar Rusia a raspuns cu aceeasi moneda. Ministerul de externe a afirmase duminica dimineata ca Norvegia nu va proceda la fel, deocamdata.

Acum, insa, ministrul de externe, Anniken Huitfeldt, poate confirma ca a fost luata aceasta decizie de a inchide spatiul aerian norvegian.

– Ne-am consultat cu tarile nordice veine si vom inchide spatiul aerian odata cu ele, spune Huitfeldt intr-un comentariu scris, adresat NTB.

Decizia vine in urma faptului ca o serie de tari au inchis spatiile aeriene, printre ele numarandu-se Danemarca si Suedia.

Huitfeldt promite mai multe ajutoare umanitare pentru Ucraina

Ministrul de externe, Anikken Huitfeldt, a avut duminica o sedinta cu mai multe organizatii umanitare in legatura cu criza umanitara care este pe cale sa se desfasoare in Ucraina. Ministrul de externe promit ca Norvegia va trimite mai multe ajutoare tarii afectate de razboi.

– Da, vin mai multi bani. Este important sa ajunga acolo ajutoare umanitare pentru oameni. Atat mancare cat si medicamente, dar si pentru toti refugiatii care au reusit sa treaca granita, spune ministrul de externe, Anniken Huitfeldt in dialog cu TV2.

Huitfeldt spune ca inca nu s-a luat decizia inchiderii spatiului aerian pentru aeronave rusesti, asa cum au procedat alte tari.

– Discutam si avem dialog apropiat cu tarile invecinate cu noi, atat acest aspect cat si alte sanctiuni. Este o masura asupra careia vom reveni, spune ministrul de externe. Ea subliniaza ca Norvegia are ca traditie sa introduca aceleeasi sanctiuni precum celelalte tari.

– Se face o evaluare continua a masurilor in cadrul ramelor introduse de UE, a inchieat Huitfeldt.

Ucraina: Detinem controlul asupra orasului Harkov.

Al doilea oras ca marime din Ucraina, Harkov, a fost supus unor atacuri puternice duminica dimineata.

La orele 12.00 mesajul autoritatilor locale din Ucraina a fost ca ele detin controlul deplin asupra orasului.

ONU: 368.000 de persoane s-au refugiat din Ucraina.

– Numarul de refugiati a fost tocmai actualiza. Cifra se bazeaza pe datele autoritatilor nationale. Numaral total, in acest moment, este de 368.000 si continua sa creasca, raporteaza UNHCR, conform SkyNews.

Munitia de provenienta norvegiana poate fi exportata mai departe in Ucraina.

Norvegia ofera posibilitatea pentru tarile care au achizitionat munitie norvegiana, ca acestea sa poata trimite munitia mai departe spre Ucraina, informeaza ministerul de externe in dialog cu VG. Asta inseamna ca armele si echipamentele militare produse in Norvegia, pot fi utilizate in Ucraina. Stirea vine a doua zi in urma anuntului facut de Germnaia in legatura cu trimiterea unei cantitati insemnate de echipament militar in tara afectata de razboi, o modificare substantiala in politica externa a Germaniei.

O decizie din 1959 a Parlamentului Norvegian a stabilit ca „Norvegia nu va permite vanzarea de arme si munitie catre zone de razboi sau amenintate de razboi, sau in tari in care se desfasoara un razboi civil”.

Premierul Jonas Gahr Støre a informat sambata ca Norvegiea se gandeste sa trimita echipament militar Ucrainei. Nu este vorba de arme letale, dar de alt timp de echipamen de care Ucraina poate avea nevoie, a informat el.

– Vom parcurge listele pe care Ucraina ni le-a furnizat in legatura cu echipamentul de care are nevoie, si vom vedea cu ce poate contribui Norvegia, a spus Støre.

El a informat ca este vorba de veste, casti si alte echipamente asemanatoare.

WizzAir anuleaza toate zborurile spre Moscova.

Compania aeriana poloneza WizzAir se numara acum printre companiile aeriene care reactioneaza la razboiul din Ucraina si anuleaza toate zborurile spre si dinspre Moscova pe perioada nedeterminata.

WizzAir adauga ca urmareste situatia in continuu, relateaza Reuters.

Actualizare din partea ministerului britanic al apararii :
Ukrainian forces have engaged the remnants of Russian irregular forces within the city of Kyiv. After encountering strong resistance in Chernihiv, Russian forces are bypassing the area. Intensive exchanges of rocket artillery overnight have been followed by heavy fighting between Russian and Ukrainian forces in Kharkiv. Russian forces are continuing to advance into Ukraine but are facing resistance.
  • Fortele ucrainiene au atacat ramasitele fortelor ruse neregulate in zona apropiata de orasul Kiev pentru a doua noapte la rand, confruntarile au avut o intensitate mai mica decat in seara precedenta.
  • Dup ce au intampinat o puternica rezistenta in Chernihiv, fortele armate ruse trec prin zona pentru a prioritiza asediul si izolarea Kievului.
  • Confruntari intense cu focuri de artileri in cursul noptii au fost urmate de confruntari directe ale fortelor ruse si ucrainiene in Harkov.
  • Fortele armate ruse continua sa avanseze in Ucraina pe axe multiple dar continua sa intampine o rezistenta rezilienta din partea Fortelor armate UCRAINIENE.
Ucrainieni in civil au reusit sa intoarca din drum un tanc rusesc

O filmare video arata ucrainieni in civil care forteaza un tanc rusesc sa se intoarca din drum a fost partajata pe mediile sociale. Filmarea, care conform BBC ar fi fost facuta in Koryukivka, arata cu mai multe zeci de oameni fara arme se indreapta spre un tanc, care nu are alta alegere decat aceea de a face cale intoarsa. Vizionat filmarre mai jos:

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu