Știri

Actualizare – Invazia din Ucraina – Luni – 26.02.2022

Scris de Daniel Solheim
Norvegia a decis sa livreze arme Ucrainei

Norvegia va trimite 2000 de aruncatoare de rachete anti-tanc M72 in Ucraina, a anuntat guvernul norvegian luni seara.

– Este un sistem de arme de tip defensiv, solicitat de Ucraina, si pe care dorim sa il livram cat de repede posibil, a declarat ministrul apararii Odd Roger Enoksen fata de VG.

Luni seara, criza din Ucraina a fost subiectul principal din sedinta Comitetului largit pentru afaceri externe si aparare din cadrul Parlamentului (DUUFK), in urma unei intense activitati de intalniri intre membrii guvernului de-a lungul zilei de luni. Imediat dupa sedinta, guvernul a anunta decizia de a furniza armele solicitate de Ucraina.

– In acelasi fel in care alte tari din Europa, dorim si noi sa contribuim cu ajutor pentru Ucraina. Ieri am decis sa contribuim cu echipamente de protectie, iar azi am folosit ziua pentru a evalua si alte nevoi si am le-am coroborat cu aliatii nostri cei mai apropiati a declarat Enoksen fata de VG.

Deja era evident ca exista o majoritate clara printre parlamentari in ce priveste exportul de arme.

Conform unui sondaj VG, o mare majoritate dintre norvegieni sustin deciza Norvegiei de a furniza arme Ucrainei.

Ucraina a solicitat aderearea la Uniunea Europeana.

Presedintele Ucrainei, Volodymyr Zelenskyj a semnat astazi cererea pentru aderearea la Uniunea Europeana, reiese dintr-un mesaj Telegram din partea parlamentului Ucrainei, redat de publicatia ruseasca Novaja Gazeta.

– Un moment istoric, este consemnat in textul fotografiei publicate de parlamentul ucrainian.

Cererea are mai mult un caracter simbolic, relateaza AP. Procesul de aderare poate dura mai multi ani. Statutul de membru al Uniunii Europene trebuie aprobat in unanimitate de toate tarile membre. Ucraina a fost afectata de ani indelungati de coruptie, ceea ce face mai dificila indeplinirea cerintelor in privinta aderarii la UE, conform AP.

Ucraina in negocieri cu Rusia – cere o incetare imediata a ostilitatilor.

Convorbirile intre Rusia si Ucraina au avut loc pe granita cu Bielorusia, dar nu au fost raportate succese diplomatice. La negocieri a participat si patronul rus al echipei de fotbal Chelsea, Roman Abramovitsj.

Putin introduce sanctiuni

Presedintele Vladimir Putin a semnat luni un decret cu privire la introducerea de sanctiuni ca raspuns la sanctiunile impuse de tarile din Vest.

Publicatia online RBK a relatat despre acest fapt, totodata informatia fiind publicata si pe site-ul Kremlinului.

Una din masuri este ca cetatenii rusi, cu incepere de la 1. martie nu mai au voie sa transfere valuta externa catre conturile proprii din strainatate. De asemenea, exportatorii rusi trebuie sa vanda 80 la suta din veniturile valutare.

La o sedinta cu mai multi ministri cu privire la situatia econoomica si sactiunile impuse Rusiei, Putin a caracterizat Vestul drept „imperiul minciunii”.

Rusia a inchis spatiul aerian pentru 36 de tari, inclusiv Norvegia.

Rusia a ales sa inchida spatiul aerian pentru companii de zboruri din 36 de tari diferite, printre altele Norvegia, Suedia si Germanei, relateaza autoritatile pentru traficul aerian pe site-ul propriu.

Autoritatile adauga ca interdictia vine ca o reactie in urma faptului ca UE a introdus, de curand, o interdictie asemanatoare.

RIA: Rusia sustine ca detine controlul asupra centralei nucleare de la Zaporoje.

Ministerul apararii din Rusia sustine ca trupele ruse au obtinut controlul asupra centralei nucleare de la Zaporoje, relateaza agentiile RIA Novosti si Interfax.

Autoritatile ucrainiene neaga acest fapt, conform Interfax.

– Toate cele patru centrale nucleare sunt sub controlul Ucrainei si functioneaza normal, a declarat compania de stat ucrainiana Energoatom.

Centrala nucleara de la Zaporoje este, conform Energoatom, cea mai mare centrala nucleara din Europa, si produce aproximativ 25 la suta din totalul de energie electrica din Ucraina.

Agentia internationala de supraveghere, IAEA si-a exprimat anterior ingrijorarea pentru faptul ca razboiul din Ucraina poate duce la scurgeri de material radioactiv si ca acest lucru poate duce la „consecinte grave pentru sanatatea oamenilor si pentru mediu”.

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu