Rusia a fost exclusa din Consiliul Europei
Rusia a fost exclusa din Consiliul Europei datorita invaziei in Ucraina, spue ministrul de externe italilan, Luigi di Maio vineri, relateaza Reuters.
Consiliul Europei este o organizatie interstatala, constituita prin tratate internationale intre 47 de state membre, in mare parte europene.
Consiliul este format in urma celui de-al doilea razboi mondial pentru a proteja drepturile omului si principiile statului de drept pe intreg continentul european si este format din 47 de tari membre.
In prezent, Itala detine presedintia in Consiliul Europei.
– Comitetul de ministri din cadrul Consiliului Europei a decis excluderea Rusiei ca tara membra, a spus Maio si a continuat:
– Italia considera ca este o masura necesara avand in vedere agresiunea militara inacceptabila a Rusiei impotriva Ucrainei, care constituie o grava incalcare a dreptului international.
Nava comerciala sub pavilion moldovenesc lovita de proiectile
Autoritatile maritime moldovenesti au confirmat vineri dupa-amiaza, ca o nava comerciala care naviga sub pavilion moldovenesc a fost lovita de proiectile in apropiere de Odessa, in sudul Ucrainei.
Doi din membrii echipajului au fost grav raniti in urma ataclui.
– Tocmai am aflat ca tot echipajul a fost salvat, in afara celor doi care au fost grav raniti si sunt in drum spre spita, spune seful autoritatii maritime, Vadim Pavalchi, conform Reuters.
Seful fortelor armate din Ucraina a posta anterior vineri, o fotografie cu nava moldoveneasca pe pagina sa de Facebook, unde a sustinut ca Rusia se afla in spatele atacului.
Inca nu este confirmat cine este autorul atacului.
Støre: Norvegia va sustine propuneri de sanctiuni impotriva lui Putin si a lui Lavror
Norveiga va sustine eventuale masuri directe de sanctionare impotriva presedintelui Rusiei, Vladimir Putin si a ministrului de externe, Sergej Lavrov, confirma prim-ministrul Jonas Gahr Støre la o conferinta de presa vineri.
– Da, este foarte normal. Acest lucru rezult din faptul ca ne alaturam sanctiunilor impuse de UE, rapsunde Støre la intrebarile adresate de VG.
Conform mai multor medii, UE este aproape sa ia decizia de a ingheta accesul celor doi oameni de stat la conturi si alte proprietati pe care acestia le detin in tari vestice. Dar, interdictia de calatorie nu va fi o masura de actualitate, pentru a putea mentine o cale deschisa pentu contactul diplomatic.
Kremlin: Putin este pregatit sa trimita o delegatie in vederea negocierilor in Bielorusia
Vineri dupa-amiaza, Kremlinul a anuntat ca presedintele Rusiei este pregatit sa trimita la Minsk, in Bielorusia,o delegatie in vederea negocierilor cu Ucraina, relateaza biroul de presa AFP pe twitter.
Putin doreste ca negocierile sa se desfasoare in capitala bielorusa, Minsk, care si anterior a fost locul unor negocieri intre Ucraina, Rusia si republicile separatiste sustinute de Rusia din estul Ucrainei.
Rusia a intrat in razboi cu Ucraina in noaptea spre joi. De atunci au fost duse lupte armate in mai multe locuri din Ucraina. Acum, soldatii ucrainiei au luat pozitii de aparare in capitale Kiev.
Jan Arild (50 de ani) se pregateste pentru obuze
In 22 iulie 2011, Jan Arild Evensen se afla tocmai in fata cladirii guvernului cand a explodat masina-capcana a teroristului. Joi, in aceasta saptamana, s-a trezit and casa lui se cutremura, in Ucraina. – Imi este foarte dor de Norvegia.

– Cel mai bizar lucru pe care l-am trait ieri, a fost ca fiica mea vitrega de 15 ani m-a invatat multe despre modul in care ma pot proteja impotriva obuzelor, spune Jan Aridl Evensen (50 de ani) in dialog cu Dagbladet.
Pentru a doua zi la rand s-a trezit cu razboiul in jurul lui in tara pe care acum o denumeste patrie. Cu aproape un an in urma s-a mutat in Ucraina pentru a locui acolo cu sotia sa, Natasha si cu fiica acesteia, in varsta de 15 ani.
– Cum te simti?
– Este o intrebare grea.
S-a trezit pentru ca se cutremura casa
Norvegianul e afara in curtea sa din centrul oraselului Chernihiv din nord-vestul Ucrainei si vorbeste cu Dagbladet la telefon. La cateva sute de metri mai incolo este amplasat echipament militar ucrainian. Pentru a doua zi la rand, fortele locale au respins atacul armatei ruse.
– Trebuie sa spun ca sunt impresionat de baietii ucrainieni. Au arme din epoca de piatra si totusi, castiga aici.
Tocmai a primit un mesaj de la un prieten care este in armata ucrainiana. Prietenul a supravietuit noaptea.

Dupa luni de intensificare a tensiunii si amentintari din partea Rusiei, s-a intamplat. Joi dimineata la ora 6.00, barbatul de 50 de ani s-a trezit pentru ca se cutremura casa. Atunci a inteles ca raszboiul incepuse.
Primul lucru pe care l-a facut a fost sa fuga peste drum de casa lui, la un bancomat. Aici a putut sa scoata doar 10.000 de grivne ucrainiene, adica aproximativ 3000 de coroane. Mai mult nu a putut, iar mai tarziu, in timpul zilei, cardurile nu au mai functionat.
– Dintr-o data am auzit o bubuitura in chiar in spatele meu. O masina de politie s-a lovit de un copac. Doua masini avusesera un accident. Nu stiu motivul, dar probabil a fost o situatie de panica.

In pensie de boala dupa 22. iulie
In timp ce Evensen vorbeste cu Dagbladet, o masina trece pe langa casa. Din boxele amplasate pe masina familia este instiintat ca ar trebui sa stea in casa.
– Asta poate insemna ca urmeaza sa se intample ceva. Poate fi o zi grea pentru ambele parti.
– Cum treci prin situatia asta?
– Sunt o persoana care nu sunt afectata atunci cand se intampla ceva. Daca explodeaza undeva in apropiere de mine, vreau in primul rand sa-i ajut pe ceilalti. Abia apoi am o reactie urata. Asa s-a intamplat in Norvegia. Eu sunt un pic mai prost, vazut din punctul asta de vedere. Eu chiar intru in explozie, in loc sa ma indepartez de ea.
Barbatul de 50 de ani a fost in pensie de boala multi ani la rand, dupa ce in 22. iulie 2011 se afla langa cladirea VG in Akersgata. Cand a explodat bomba, a fost „lovit” si el.
– Oamenii spun ca „tu nu esti cel care a inventat praful de pusca, dar tu esti acolo cand explodeaza”, spune Evensen si rade.
Viata l-a invatat ca umorul te ajuta, mai atunci cand este intunecat in jurul tau.
– Atat eu cat si sotia am pierdut mai multi membri de familie in ultimii ani. Am trecut prin multe impreuna. Acum ca a mai venit si un razboi pe deasupra, era aproape de asteptat.
Nu pot pleca de-acolo
Vineri dimineata, familia s-a trezit la fel de brusc ca in ziua anterioara. De data aceasta din cauza sirenelor.
– Acum este liniste aici. Dar cred ca este chiar inainte de a izbucni din nou.
Singurul lucru pe care si-l doresc este sa poata pleca, sa ajunga in Norvegia. Acest lucru este, insa, foarte greu. Zborurile au fost anulate. Poduri si drumuri au fost distruse. Carburantul este un lucru care lipseste multora.
Atunci, casa cu gradina pare un loc mai sigur. Mai sigur decat sa fii naufragiat, fara carburant, undeva in pustietate.
– Nu vom putea pleca de-aici pana ocupatia nu va deveni o realitate Sau, daca armata ucrainiana invinge, dar ma indoiesc ca va fi asa.
– A trait cu razboi jumatate viata
Familia s-a refugiat deja odata. Anul trecut, in martie, familia s-a mutat din Donetsk in est, dupa ce a trait in ceea ce a fost o zona de razboi timp de opt ani. De aceea, fiica vitrega de 15 ani stie atat de multe despre obuze si cum poate fi lipit un geam pentru a evita ca sticla sa se sparga.
Acum, casa familiei este decorata cu banda adeziva. Au folosit banda adeziva pe care o aveau la indemana, roz cu un motiv cu cirese.

– Tocmai puneam banda pe geam cand fiica de 15 ani m-a oprit si mi-a spus ca nu fac bine. Nu stiu cum sa zic, dar aproape ca am inceput sa plang cand mi-am dat seama ce inseamna de fapt acest lucru. Ea va implini 16 ani la vara. Inseamna ca a trait cu razboi jumatate din viata.
Noua familie a lui Evensen este obisnuita cu razboiul. Ei sunt obisnuiti cu amenintarile Rusiei. Cand liderii de stat au vorbit despre o invazie iminenta, amenintarile se simteau goale.
– Fata de 15 ani termina scoala dupa acest an. Ea vrea sa absolveze scoala si nu doreste sa mearga in Norvegia. Am sperat ca vom putea astepta pana va absolvi scoala, iar apoi sa mergem in Norvegia.
Abia in aceasta saptamana, cand Putin a avertizat ca va trimite „trupe de pace” in republicile separatiste din estul Ucrainei, familia s-a decis sa plece.
Dar, deja era prea tarziu. Vineri dimineata, familia ar fi trebuit sa fie deja in avion. Cumparasera bilete de avion din orasul polonez Gdansk, si urmau sa mearga cu autobuzul pana acolo. Dar nu a fost posibil.

Ii este dor de Norvegia
Acum, un bilet de autobuz pana in Polonia coste 1500 de coroane. Trebuie platit in numerar, iar in acest moment, familia nu are de unde sa scoata o asemenea suma.
– Ambasada si UD nu pot sa faca nimic. Primesc doar mesaje prin care mi se spune sa fiu prudent.
Noua viata de zi cu zi in Ucraina consta in a astepta, a asculta si a privi pe fereastra. Speranta este ca situatia sa se linisteasca suficient de mult, astfel incat familia sa poata iesi din tara.
– Ma gandesc la familie si la prietenii de acasa si fac asta mai mult acum ca niciodata. Mi-e tare dor de Norvegia. Niciodata nu m-am gandit vreodata ca as vrea sa merg acasa in ciuda vremii nesuferite. Aici a venit primavara. Este un contrast puternic.
sursa: dagbladet.no

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator