Știri

Actualizari – Vineri, 25.02.2022

Scris de Daniel Solheim
Inregistrare audio a ultimelor cuvinte ale soldatilor care au aparat Insula Serpilor

Presedintele Ucrainei spune ca 13 soldati au fost ucisi cand Rusia a ocupat o insula importanta din Marea Neagra.

Presedintele Zelenskyj a informat joi ca insula Smiinyi (Insula Serpilor) a fost ocupata de fortele ruse, relateaza CNN. Insula este situata la sud de Odessa si este una din putinele insule care apartin Ucrainei.

Presedintele spune ca toti cei 13 soldati ucrainieni care erau stationati pe insula, au fost ucisi.

– Toti soldatii au avut o moarte eroica, fara sa cedeze. Li s-a acordat ordinul „Erou al Ucrainei” post-mortem, spune Zelenskyj.

Soldatii au fost ucisi datorita faptului ca una din navele ruse de razboi a bombardat insula, conform DPA.

– Inamicul a debarcat unități în zonele operaționale din Basarabia (n.r. teritoriul ucrainean) și Tavria. După o tentativă eșuată de debarcare și un atac eșuat cu rachete, crucișătorul rusesc Moskva a bombardat Insula Șerpilor”, a anunțat Ministerul Ucrainean al Apărării, joi seara.

CNN a prezentat o inregistrare audio care a fost mult partajata in mediile sociale. Acea inregstirare reda dialogul dintre nava de razboi rusa si soldatii ucrainieni.

– Sunt o nava militara ruseasca, repet, sunt o nava militara ruseasca. Iti propun sa pui armele jos imediat pentru a evita varsarea de sange si pierderea zadarnica de vieti omenesti. Daca nu, veti fi bombardati. Repet. Sunt o nava militara ruseasca, propun sa pui armele jos, sau vei fi lovit. Confirma

(voce barbateasca, nu prin transmisia radio)

– La naiba si (cu) asta.

(voce feminina, sopteste)

– Doar asa, in caz ca…

(prin radio)

– Pentru nava ruseasca: Du-te naibii!


Lupte grele in nord-vestul Kievului

Se dau lupte grele in imediata apropiere a Kievului, in partea de nord-vest, conform cartierului general ucrainian.

Conform comandamentului armatei,fortele armate ucrainiene au oprit „fortele numeroase ale inamicului” in Dymer si Ivankiv si a impiedicat trupele ruse sa traverseze raul Teteriv, unde un pod cu importanta strategica a fost distrus. aceasta zona se afla la aproximativ 50 de km de Kiev.

Si in capitala au fost raportate, in cursul diminetii, mai multe explozii puternice, dar care, conform vice-ministrului de interne, Yehven Yenin, se datoreaza sistemului anti-racheta ucrainian, care „a doborat rachete rusesti” anunta CNN. Aceste informatii nu sunt confrmate din alte surse.

Conform mediilor, trupele ruse au atacat si aeroportul din orasul Rivne din vestul Ucrainei, si au fost raportate lupte si in Sumy, in partea de nord-est a tarii, in apropierea granitei cu Rusia. Nici aceste informatii nu au fost confirmate din alte surse.

Boris Johnson promite si mai multa sustinere Ucrainei

Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, a avut o intrevedere cu presedintele Volodymyr Zelenskyj vineri dimineata. Johnson a promis sustinere si in continuare pentru Ucraina.

Zelenskyj l-a informat pe Johnson despre ultimele miscari ale trupelor ruse, inclusiv atacurile cu rachete asupra oraselor mai mari si situatia din Kiev, relateaza SkyNews.

Conform biroului lui Boris Johnson, premierul l-a asigurat pe Zelenskyj ca „comunitatea mondiala este unita in dispretul fata de ceea ce face Putin”.

– El a apreciat curajul eroic al poporului ucrainian si rezistenta acestuia impotriva agresiunii si violentei ruse, si si-a exprimat sincerele condoleante pentru cei care au fost ucisi, afirma biroul premierului din Downing Street.

– Prim-ministrul s-a obligat sa acorde si mai mult sprijin britanic pentru Ucraina in zilele care urmeaza.

Ministrul apararii din Norvegia: Este probabil sa vina o solicitare din partea NATO.

Este probabil ca NATO sa vina cu o solicitare cu privire la mai multe resurse norvegiene pentru a acorda sprijin unor tari NATO, crede ministrul apararii, Odd Roger Enoksen.

La intrebari din partea NRK daca si alti tineri si tinere in uniforma de soldat vor trebui sa se pregateasca pentru a merge in alte tari NATO din vecinatatea Ucrainei, el a raspuns:

– Este posibil sa se intample. Deja suntem prezenti in Lituania. Vom mari efecticul cu inca 50-60 de soldati care vor pleca in weekend, spune Enoksen in emisiunea Politisk Kvarter.

Inainte insa, de a trimite mai multi soldati, trebuie sa vina o solicitare din partea NATO.

– Aceasta nu a venit inca, dar este foarte probabil ca va veni. Si atunci trebuie sa luam o decizie nationala. Trebuie sa ne hotaram daca vrem sau nu sa participam, spune el si subliniaza ca Parlamentul va fi consultat in cazul unei astfel de solicitari.

Enoksen spune ca Norvegia a raportat efective substantiale in toate ramurile de armament – aerian, terestru si naval.

Liderul Partidului Rødt, Bjørnar Moxnes, sustine ca este mai important ca soldatii norvegieni sa ramana pe teritoriul Norvegiei pentru a intari apararea patriei si ca Norvegia ar trebui sa iasa din NATO.

– Noi suntem impotriva ca Norvegia sa aiba soldati in Lituania si consideram ca acest fapt nu va ajuta Ucraina. Este o masura simbolica, spune el.

137 de morti in urma primei zile de razboi

137 de ucrainiei au murit in prima zi cu lupte in urma faptului ca Rusia a invadat tara, spune presedintele Ucrainei, Volodymyr Zelenskyj.

– Astazi am pierdut 137 din eroii nostrii, concetatenii nostri. Atat militari cat si civili, a spus Zelenskyj intr-o cuvantare televizata joi seara. El a adaugat ca inca 316 persoane au fost ranite.

Rusia a atacat atat terestru cat si pe calea aerului in noaptea spre joi, in mai multe zone ale tarii.

Zelenskyj a emis un decret de mobilizare generala a tuturor recrutilor si rezervistilor, iar barbatii cu varste intre 18 si 60 de ani nu au voie sa paraseasca tara.

Ministrul britanic al apararii: Rusia a pierdut peste 450 de soldati

Rusia nu a reusit sa isi atinga telulurile partiale in timpul primei zile a invaziei, spune ministrul apararii din Marea Britanie. El estimeaza pierderile rusilor la peste 450 de soldati.

Serviciile britanice de informatii cred ca Rusia a ramas in urma orarului prestabilit, si ca armata rusa nu a reusit sa isi atinga telurile pentru prima zi a invaziei, spune Ben Wallace, ministrul apararii, in dialog cu SkyNews.

El spune ca peste 450 de soldati rusi si-au pierdut viata in timpul luptelor.

Marea Britanie continua sa creada ca Rusia are intentia de a invada intreaga Ucraina, dar Wallace spune ca ucrainienii au prezentat o rezistenta mult mai mare decat ceea la ce se asteptau rusii.

Rusii nu au reusit, de asemenea, sa puna sub control un aeroport important, spune Wallace.

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu